Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm záměrně a s citem skloubili tradiční prvky se současným severským designem.

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím. Skulpturu u vchodu vytvořil nedávno majitel z keřů vinné révy, kamenů z pozemku a sádrových odlitků. | foto: Tomáš Dittrich

S malou nadsázkou lze říci, že místo domu vyčmuchal manželům Balgovým jejich pes. „Hledali jsme před pár lety bydlení kolem Brna a do Kurdějova se zajeli podívat na jeden developerský projekt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

U kostela se ale náš Jack Russell teriér odpoutal a vběhl sem do staré zástavby, kde se nám otevřelo krásné místo se zbořeništěm. Otočili jsme se, uviděli barokní kostel a bylo jasné: to je ono! Navíc jsou kolem vesnice pole, louky, svažité vinice a za pozemkem jeskyně,“ připomíná majitel Zdeněk Balga.

Pátrali, komu pozemek patří, našli ho v realitní kanceláři a v roce 2013 parcelu kou­pili. Byla zčásti svažitá, zarostlá náleto­vými dřevinami. V zimě ji vyčistili a postupně zjistili, co z ní chtějí vy­těžit.

Svah částečně odkopali a pode­přeli opěrnou zdí z armatur a betonu, kterou využili také jako zá­klad hospo­dářské místnosti a budoucího vinného sklípku. Nad ní se tyčí (za malou za­hradní loučkou) horní část pozemku ole­movaná šeříky. Je z jílospraše a ukrý­vá zaslepenou jeskyni.

Dva roky života

Fotogalerie

Manželé měli původně projekt na dřevostavbu, ale dispozičně jim návrh nevyhovoval, navíc nerespektoval stanovený rozpočet, který zadávali. Nakonec zvolili mokrý způsob výstav­by na zá­kladovou desku, a protože má majitel, pohybující se pracovně i ve staveb­nict­ví, rád výzvy, rozhodli se pro fasádu ze šablon z hliníkového plechu.

„Pár takových domů bez okapů, kde krytina střechy přechází v krytinu fasády, jsme viděli v Rakous­ku a v Itá­lii. Na systém se specializuje rakouská firma, ale je velmi drahý. Šablony nám vyrobil kamarád ze Slovenska (Alprofi) a jejich instalaci jsme vymýšleli za po­chodu,“ vysvětluje Zdeněk Balga.

Jinak ovšem měli na architekty, pro­jektanty i řemeslníky smůlu. Jednání byla úmorná, všem včetně designérů opakovali, že chtějí budovat domov, ne stavět dům.

„Stali jsme se nakonec mistry v kašírování nedokonalostí českých řemeslníků. Snad největší problém byl s výběrem a instalací střeš­ních oken, vystřídali jsme při tom hned několik firem. Strávil jsem tu dva ro­ky života, lidi bylo nutné permanentně hlídat. Snad jediná firma, která od­vedla perfektní práci, nám dělala sádrové omítky, byla z Polska,“ shrnuje Zdeněk Balga.

Jídelnu s kuchyní propojují s exteriérem dvě prosklené stěny. Stůl s dřevěnou...

Jídelnu s kuchyní propojují s exteriérem dvě prosklené stěny. Stůl s dřevěnou deskou po rodičích, doplněnou kovovými podnožemi českého výrobce Master & Master, obklopují židle značky Vitra, křeslo je z IKEA.

Inspirace historií

Protože je majitel, který vyrostl na Podluží u Břec­lavi, vychován na odka­zech k tradicím, vypořádal se s nimi přímo ve svém domě, a jak říká, pokra­čuje tím vlast­ně i v rodové tradici. Kromě toho, že hmota stavby vychází z podoby stodoly, tvar hliníkových šablon pláště připomíná někdejší šin­dele.

„Střešní dílce na kostele mají podobný tvar, podřídili jsme se tak dominantě obce,“ vysvět­luje Zdeněk Balga. Též vstup do domu pojali s od­kazem k žudru neboli klenutému zdobené­mu přístavku ke vchodům selských stavení.

Moderně pojaté žudro kolem dveří navazuje na barevně lemované vstupy do...

Moderně pojaté žudro kolem dveří navazuje na barevně lemované vstupy do někdejších selských stavení.

Lemování vcho­do­vých dveří ale pojali současně, z moder­­ních ma­te­riálů v černo-bílém provedení a podsví­cené LED diodami. Skulp­tura před domem, kterou vytvořil Zde­něk z vin­ných hlav a kamene, komu­nikuje zase s vinicemi naproti.

Čistě a jednoduše

Manželé se v rámci plánování sešli i s interiérovými designéry, jejich návrhy je ale neuspokojily, a tak si nakonec výslednou podobu vymysleli sami. „Chtěli jsme moderní vzhled podle nordického designu, který vystihuje čistota a jednoduchost. A co nejméně údržbové řešení, kdy jsou věci schova­né za dvířky skříněk, abych rychle uklidila,“ vysvětluje Petra Balga.

S tím vším souzní nejen některé tra­diční prvky (oba stoly z místního dřeva lužního dubu), ale také dis­poziční ře­še­ní přízemí. „Kdysi byla cen­trem domu kuchyně, a tak je to i u nás. Propojená s jídelnou je ale ploš­ně větší než volně navazující obývák, což pova­žujeme za důležité,“ připomíná Zdeněk Balga.

Zároveň majitelé dodrželi v každé míst­nosti vždy na nějakém prvku tvar dílce venkovní fasády (například na obkladačkách kuchyňských zad od RAKO). Pracovna v přízemí zařízená nábytkem Vitra leží oddělená od ru­chu domu, stejně jako ložnice a dětské pokoje, které jsou v patře, vytvářejí klidovou zónu.

Dubové podlahy doplňuje dlaž­ba, kterou si manželé přivezli z Polska, z francouzského řetězce Castorama. „Ohromil nás obrovský výběr a atrak­tivní cenová dostupnost,“ dodává manželský pár. Rodina tu bydlí teprve rok, a tak je logické, že ji čekají ještě dodělávky, především v okolí domu. Ty snad budou už jen radostné.

Majitelé si užívají obývací pokoj s výhledem na barokní kostel. Nad kamny...

Majitelé si užívají obývací pokoj s výhledem na barokní kostel. Nad kamny Romotop visí hlava jelena (skládačka origami).

„Nenašli jsme u nás architekta, který by se zabýval tím, jak původní architekturu pojmout moderně, a jak ji skloubit s tématem tradic a původních věcí. Hledali jsme stodolu k rekonstrukci, ale protože jsme dům stavěli nakonec nově, hlavní hmota stavby je její velikostí a tvarem aspoň inspirovaná. Snažili jsme se, aby byl náš dům moderní, a přitom odkazoval k regionu i tradičním prvkům architektury,“ říkají majitelé.

Vizitka domu

Stavělo se z tepelně izolačních tvárnic Ytong lambda 45, které jsou dobře opracovatelné, hrubá stavba trvala 10 dnů.

Dům je opláštěný hliníkovými šablonami, které se spojují zámky. Základem je provětrávaná fasáda: na ostění přišly střešní latě, pak fólie, zase latě, dále záklop z celodřevěných prken jako podklad pro šablony instalované zespodu.

Okna zvolili Inoutic Eforte (kromě střešních), antracitová RAL 7016 plastová. Vypadají jako hliníková, jsou zvukotěsná.

Vytápění je podlahové, kotel Ferolli.

V domě je použitá ekologická technologie ventilačních turbín Fairar Edmonds (alternativa k rekuperacím a klimatizacím), které zabezpečují velkoobjemovou výměnu přirozeného vzduchu dle ČSN 15 665. Odvádějí pachy z vaření, stavebních hmot, nábytku a také vlhkost. Snižují teplotu uvnitř až o 7 °C. Zvyšuje se tak zdravotní nezávadnost budov a komfort bydlení.

V patře domu ve stropech jsou instalované kruhové ventily, které se v teplých měsících otevřou. Propojené jsou s turbínami na střeše, které se točí a nasávají vzduch z domu díky poryvům větru, komínovému efektu i rozdílům tlaku a rozdílům teplot u podlahy a hřebene střechy. V zimě se zavřou a mikroventilací se odvětrává jen půdní prostor, což svědčí izolačním materiálům. Cena 29 999 Kč/dům o ploše 200 m2. Provoz je zdarma.

Fasáda z hliníkových dílců bez oken směřuje na západ, to proto, aby se dům...

Fasáda z hliníkových dílců bez oken směřuje na západ, to proto, aby se dům nepřehříval. K oknům neopláštěné hmoty jídelny přibydou žaluzie, na navazující terasu přijde rošt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Vážení čtenáři, omlouváme se, ale na výslovné přání majitelů stavby byla uzavřena diskuse pod článkem. Děkujeme za pochopení.

Autor:




Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Další z rubriky

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

1
Příliš drahý flek. Koupili si byt v novostavbě se střechou jako cedník

Jitka s Adamem si pořídili byt v rok staré novostavbě v pražských Vysočanech. Nastěhovali se do bytu v posledním poschodí a užívali si nové bydlení. Klid však...  celý článek

Na londýnské Euston Road vznikne tři metry úzká budova, kterou navrhlo...
Luxusní dům bude mít šířku jen tři metry, postaví jej totiž v uličce

Boj o pozemky ve velkých městech končívá i použitím parcel a proluk, kde by ještě před pár lety nikoho nenapadlo stavět. To je i případ domu se šířkou tři...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.