Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavba za dva miliony pro mladý pár má podobu parníku. A může růst

  1:00aktualizováno  1:00
Měl různé přezdívky, ale jak stavba pokračovala, získal dům jedinou: parník. Tvarem totiž připomíná dřevěné říční plavidlo se širokým kotevním molem směřujícím na jih. Z nástřešní paluby je vyhlídka na zalesněné pahorky Brd.

Rodinný dům je difuzně otevřená dřevostavba obložená dřevem z vysokohorského modřínu. Svým tvarem připomíná říční plavidlo, proto získal pracovní název Parník. | foto: Barbora Kuklíková

Může se hodit

Hledáte rodinný dům v Praze nebo poblíž Prahy? Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Mladý pár, Hanka a Lukáš, bydlel šest let v Praze u rodičů, kde měl k dispozici značně stísněné prostory. "Po celou dobu jsme řešili, kde budeme bydlet. Jestli v bytě, nebo v rodinném domě, zda v Praze, nebo třeba na Moravě, odkud pocházím já," vzpomíná investorka.

Protože oba mladí lidé vyrostli v rodinných domech, byli zvyklí si zvát domů přátele a grilovat na zahradě, a tak nakonec zvítězila varianta rodinného domu. S ohledem na finanční možnosti se zřekli hlavního města, ale snažili se hledat v blízkosti Prahy 5, kde mají zaměstnání.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Tyto požadavky nejvíce splňovalo kopcovité Berounsko, kde se jim ostatně vždycky líbilo. Když zjistili, že se v obci asi 20 kilometrů od hranic Prahy prodávají pozemky, rozjeli se tam podívat.

"Parcela, kterou jsme si vybrali, nebyla sice rozlehlá, ale zase díky tomu byla pro nás cenově dostupná. Je z ní krásný výhled," vypráví Hanka.

Jaký si postavíme?

Investoři se domnívali, že rodinný dům postavený podle individuálního projektu přijde podstatně dráž než typový, a proto se rozhodli pro druhou variantu. Dům, který si vybrali, se však na jejich stavební parcelu, především pokud šlo o orientace vůči světovým stranám, vůbec nehodil.

Dodavatelská firma místo toho, aby provedla nezbytné úpravy projektu vycházející ze žádoucí orientace vůči světovým stranám, pohybu slunce přes den, zachování soukromí a dalších důležitých faktorů, projekt domu na pozemku pouze jednoduše otočila.

Rodinný dům je difúzně otevřená dřevostavba obložená dřevem z vysokohorského
Rodinný dům je difúzně otevřená dřevostavba obložená dřevem z vysokohorského

Rodinný dům je difuzně otevřená dřevostavba obložená dřevem z vysokohorského modřínu. Svým tvarem připomíná říční plavidlo, proto získal pracovní název Parník.

"To v nás vzbudilo značnou nedůvěru a rozhodli jsme se přece jen si dům nechat postavit podle individuálního projektu. Oslovili jsme jeden ateliér s tím, že bychom si přáli malý rodinný dům, difuzně otevřenou dřevostavbu s dispozicí 4 + 1, 4 + k. k. nebo 3 + k. k. s možností pozdější dostavby, v ceně do dvou milionů."

Jenže odpověď ateliéru byla jasná: za takovou částku dnes plnohodnotné bydlení postavit nelze. "Pak jsme se obrátili na ateliér Mjölk, z webu jsme znali jejich Dům pro baletku, který si majitel postavil svépomocí za pouhý milion korun. Kluci se našich požadavků nebáli. Vypracovali projekt a my jsme souhlasili hned s prvním návrhem," popisuje Lukáš.

Fotogalerie

"Dům byl značně atypický, nějaký čas jsme si zvykali, ale pak jsme si uvědomili, že je super," vzpomíná Hanka s úsměvem na etapu, kdy se rozhodovalo o podobě a dispozičním řešení jejich domova.

Stavba bez problémů

Poté, co manželé měli v ruce projekt domu, šlo vše už jako po drátkách. Přestože architektonický styl jejich příštího domova je značně neobvyklý, schvalování projektu proběhlo hladce a bez sebemenších problémů. Jediné zdržení způsobila firma, která měla postavit opěrnou stěnu v přístřešku pro auta.

Jinak však tempo odpovídalo představám. V červenci roku 2011 se poprvé koplo do země a 8. května 2012 se manželé stěhovali. Na tom, že se podařilo téměř dodržet rozpočet, mají velkou zásluhu i investoři.

"Manžel je dřevařský inženýr, navíc manuálně zručný," říká Hanka, "skříně, kuchyňskou linku navrhl, schody, podlahy i sprchový kout sám vyrobil. Původně jsme si chtěli udělat i fasádu, ale pak jsme to kvůli času raději nechali na dodavatelské firmě."

Na vstupní prostory navazuje hlavní obytný prostor - příjemná kuchyně s

Na vstupní prostory navazuje hlavní obytný prostor, příjemná kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem.

Jeden z autorů projektu, architekt Pavel Nalezený (od března 2012 již studio Raketoplan), spolupráci s investory a průběh stavby domu hodnotí slovy: "Investor domýšlel, hledal co nejlevnější řešení, která ale nebyla na úkor kvality a dobrého vkusu. Měl extrémní tah na branku."

Soukromí a výhled

Parník se velmi liší od okolní zástavby značně fádního architektonického stylu. Jeho jednopodlažní část vyrůstá z mírně svažitého terénu, dvoupodlažní stojí na štíhlých kovových nohách. Pod touto partií domu tak vznikl prostor, který byl vybetonován a slouží jako garážové stání, z něhož se po schodech v terénu vstupuje na terasu a z ní pak do samotného domu.

Vchodovými dveřmi se vchází do haly, jejíž zdi jsou ze značné části obloženy vestavnými skříněmi. Dveřmi naproti vchodu se vstupuje do koupelny a na samostatnou toaletu. Dveře po pravé straně zajišťují spojení vstupní a obytné části domu. Po jejich projití se ocitnete v útulné kuchyni s jídelním koutem.

Mycí centrum a pracovní plocha jsou situovány pod oknem, a tak přípravu pokrmů zpříjemňuje i výhled ven. Kuchyň je propojena s obývacím pokojem. V přízemí je i dětský pokoj. "Jeho umístění dole bylo výsledkem rozvahy nad bezpečností pohybu dětí v domě a úsporné dispozice," vysvětluje další z autorů projektu, architekt Jan Vondrák, poněkud netradiční umístění této místnosti v domě.

Přízemí spojuje s ložnicí a horní terasou uzavřené dřevěné schodiště.

Přízemí spojuje s ložnicí a horní terasou uzavřené dřevěné schodiště.

Vchodovými dveřmi se vchází do haly s úložnými a odkládacími prostory. Dveřmi

Vchodovými dveřmi se vchází do haly s úložnými a odkládacími prostory. Dveřmi na snímku se vstupuje do koupelny a na samostatné WC.

Spojení s patrem, kde je jediná místnost, a to ložnice, umožňují úzké dřevěné schody. Z ní, zvenčí připomínající kapitánský můstek, je přístup na terasu, která od jara do podzimu nabízí příjemné posezení. "Často ji využíváme. Je to nádhera. Slunce zde v létě zapadá v devět hodin. Máme tu soukromí, protože terasa je ze dvou stran krytá," vzpomíná na příjemně prožité letní večery Hanka.

Projekt původně počítal se střechou ložnice jako s třetí vyhlídkovou terasou, ale realizace tohoto záměru byla zatím odložena. Zato zbytek střechy nad jednopodlažní částí domu má již připravený podklad pro založení zelené střechy.

A ještě něco: na levé boční straně vykukují z domu betonové patky. To kdyby rodina časem potřebovala přece jen víc místa, snadno by se dala přistavět ještě jedna místnost.

Vybavení interiéru

Investoři mají rádi přírodní materiály. Nesvědčí o tom pouze fakt, že zvolili dřevostavbu, její obložení vysokohorským modřínem či dřevěné terasy, ale i materiály použité v interiéru.

V obytných místnostech se šlape po dubových prkenných podlahách, v hygienických místnostech byl do role podlahoviny obsazen příbuzný materiál linolea kaučuk, který nejenže dobře izoluje, ale navíc mu (na rozdíl od linolea) neubližuje voda. Zajímavě působí i desky Rigidur bez povrchové úpravy, které byly použity na záklop stropů a k obložení stěn v ložnici.

Na záklop stropů a obložení stěn byly v ložnici použity desky Rigidur bez

Na záklop stropů a obložení stěn byly v ložnici použity desky Rigidur bez povrchové úpravy, které prostor příjemně zateplují.

Přestože dvojice již v novém domově žije tři čtvrtě roku, většinu vybavení tvoří nábytek z předešlého bydliště. Se "zateplením" interiéru samozřejmě počítají, ale až si něco našetří a budou si moci koupit věci, které odpovídají jejich představám, ne to nejlevnější, co trh nabízí. "Když lidé utratí spoustu z mála peněz, bývají nevrlí na svět i na sebe," schvaluje tento postup Pavel Nalezený.

Co se týče zajištění tepelné pohody, v obývacím pokoji se topí krbovými kamny. V hlavní obytné místnosti je navíc instalováno stropní topení fungující na bázi infračerveného záření. Do ostatních místností byly z důvodu co nejnižších pořizovacích nákladů pořízeny přímotopy. Plyn totiž v obci není.

Celkové náklady na vytápění naštěstí zlevňuje skutečnost, že pokud rtuť teploměru neklesne hluboko pod nulu, většinu domu stačí vytopit krbová kamna.

Také v koupelně byl použit nepříliš často používaný materiál - kaučuk. Nejenže

Také v koupelně byl použit nepříliš často používaný materiál, kaučuk. Nejenže dobře izoluje, ale také mu neubližuje voda, což je v mokrém provozu, zvláště ve sprchovém koutě bez vaničky, důležité.

Zahrada první v pořadí

Na otázku, co by po devíti měsících bydlení v domě změnili, Hanka krčí rameny. "Víte, je to příjemný pocit, že věci nemusíme ukládat do krabic pod postelemi, ale do skříní, ve kterých stále zbývá hodně volného místa. Dům nám připadá vzdušný, nedusíme se v něm, jak tomu bylo v jedné jediné místnosti, která nám sloužila pro všechny činnosti."

Technické údaje

Autoři projektu: Mjölk architekti/Raketoplan
Projektová příprava: Molo architekti, s. r. o.
Hlavní dodavatel: Naga, spol. s r. o.
Výroba skříní, kuchyňské sestavy: Pavlis interier
Užitná plocha: 80,4 m², dispozice: 3 + k. k.
Stavební technologie: difuzně otevřená dřevostavba
Okna: dřevěná, podlahy: dřevěné - dub, kaučuk
Způsob vytápění: krbová kamna, stropní infračervené vytápění, přímotopy

Rozčarování způsobil pouze stavební úřad. V blízkosti domu, na pozemcích, kde se počítalo pouze s rodinnými domy, povolil výstavbu třípatrových bytovek. Ty značně naruší krásný výhled.

A další plány? Nejvíce energie hodlají manželé věnovat zahradě. Již vysadili habrový plot a zasadili lípu. "Ještě bychom chtěli kousek zahrady zkultivovat, zasít tam trávník, ale zbytku ponechat přírodní charakter louky. "Manžel se už těší, jak ji bude kosit," usmívá se Hanka.

Na řadu přijde i výstavba zahradní budky na nářadí, na kola a další věci, které mají manželé zatím uskladněny v dětském pokoji. Ten ovšem budou muset v létě uvolnit pro třetího člena rodiny.

Mjölk architekti

 Liberecký ateliér v roce 2008 založili a tvoří tři absolventi Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, ing. arch. Jan Mach, ing. arch. Pavel Nalezený a ing. arch. Jan Vondrák.

Architekti se zaměřují na individuální a neotřelá architektonická řešení všech typů projektů od nízkonákladových rodinných domů pro soukromé klienty až po návrhy velkých veřejných staveb a urbanistických celků.

Ing. arch. Jan Mach *1981
Vystudoval Fakultu architektury Technické univerzity v Liberci. Během studia spolupracoval s architektem Martinem Rajnišem a mimo jiné se podílel na návrhu České poštovny na Sněžce.

Ing. arch. Pavel Nalezený *1979
Studoval Stavební fakultu na VUT v Brně, architekturu na ČVUT v Praze a na TU v Liberci. Po ukončení studia několik let pracoval jako architekt ve studiích v Aylesbury a v Londýně.

Ing. arch. Jan Vondrák *1981
Vystudoval architekturu na TU v Liberci. Prošel několika ateliéry a pracoval i ve známém studiu SIAL. Mezi jeho významnější projekty patří kompletní návrh interiéru dvanáctipodlažní administrativní budovy Park One v Bratislavě.

Společné realizace a významnější projekty:

2009 - rodinný dům Pikovice, 2010 - Dům pro baletku 2011, 2012 - zázemí pro festival Street for Art, 2011 - A Room for London - účast ve finále prestižní mezinárodní soutěže, 2012 - Polar Hen - útulek pro bruslaře, realizace vítězného návrhu v mezinárodní soutěži v kanadském Winnipegu, 2012 - vila Hubert, Nový Malín u Šumperka, 2012 - rekonstrukce stodoly v Benešově u Semil, 2012 - rozhledna v Heřmanicích na Frýdlantsku

Velmi využívaná je horní terasa poskytující soukromí.

Velmi využívaná je horní terasa poskytující soukromí.

Část objektu stojící na štíhlých kovových nohách slouží jako garážové stání. Po

Část objektu stojící na štíhlých kovových nohách slouží jako garážové stání.

Dům kromě spokojenosti samotných majitelů již získal i uznání odborníků. V soutěži  THINK ARCH vyhlášené Centrem české architektury, v kategorii realizací architektů ve věku do 40 let, v níž se hodnotila architektonická kvalita, invence, přínos pro životní prostředí a úroveň vystavěného prostředí, obsadil třetí místo.

Redakčně zkráceno. Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:




Nejčtenější

1
K chatě se chodí přes sousedovu zahradu. Problém, který dokáže otrávit

Rozhodně se nenechte uchlácholit slovy realitního makléře, že není problém, když se na vaši budoucí chatu chodí přes sousedovu zahradu. Možná se tak chodilo...  celý článek

Modelový dům pro vesničku zimních olympijských her v jihokorejském...
Domky pro olympijskou vesnici mají 20 metrů čtverečních. Podívejte se

Jihokorejští architekti ve spolupráci s americkým týmem vytvořili koncept obyčejného modulového domku, který poskytuje veškerý komfort pro krátkodobé i stálé...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.