Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší rozhodnutí v životě. Utekli z města do novostavby na pobřeží

  1:00aktualizováno  1:00
Dům v letovisku Old Barwon Heads na jihovýchodě Austrálie slouží starším manželům již třetím rokem. Odstěhování se z Melbourne, kde roky žili, bylo nejlepším rozhodnutím jejich života.

Celková plocha domu je 310 metrů čtverečních. | foto: Shannon McGrath

V 90. letech se v Old Barwon Heads začaly čistě rekreační dřevěné bungalovy měnit na trvale obyvatelné vilky. Mimořádnou popularitu letoviska přinesl seriál australské televizní stanice ABC Změna je život (v originále SeaChange), který se zde natáčel. Uličky a místa byly dokonce podle televizního scénáře přejmenovány.

Příběh právničky Laury, které se po přestěhování na ospalé pobřeží změní život, se rozhodlo kopírovat i mnoho fanoušků seriálu. Mezi nimi byli i majitelé tohoto domku. Do Barwon Heads jezdili odpočívat a jejich rodiče v oblasti vlastnili jeden z původních domků s vlastním vstupem na nedalekou pláž.

Dům na pobřeží

Manželé se rozhodli dům zbourat a postavit nový. Chtěli moderní praktickou stavbu, kterou by mohli i v pokročilejším věku bez problému udržovat.

Vysnili si prostý jednoduchý dům v současném stylu, který bude zároveň respektovat okolní starou zástavbu. Tím spíš, že se s obrovským nárůstem nových obyvatel původní starosvětská atmosféra vytratila.

Manželé oslovili melbournské studio Jackson Clements Burrows. Zadání znělo: jednoduchý dům, podobný tomu, který malují malé děti. A podařilo se. Tvůrci se inspirovali nejen domky z minulého století, ale i zcela původními ovčíny, kterými bývalo pobřeží poseté.

Může se hodit

Na Reality.iDNES.cz si z pestré nabídky rodinných domů určitě vyberete ten pravý.

Vznikly tři propojené bungalovy naprosto jednoduchých obdélníkových půdorysů s klasickými liniemi sedlových střech a centrálně umístěných velkých oken. Dokonalost minimalistického pojetí podtrhují vertikální linie lamel, dřevěného obložení z cedru a dočervena tónovaného říčního blahovičníku.

V základním půdorysu domu leží společenský prostor, ve kterém je propojená kuchyňská linka s ostrůvkem, jídelna a obývací pokoj. Na obytný prostor navazuje veranda pro odpočinek a denní stolování. Díky jemným latím je zde příjemně i v horkém létě. Z verandy je nádherný výhled na ústí řeky Barwon.

Manželé moderní kuchyň doplnili o masivní stoly, židle a generacemi děděnou

Manželé moderní kuchyň doplnili o masivní stoly, židle a generacemi děděnou starou kredencí, která stojí v jídelně.

Vedle zádveří je samostatná pracovna a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. Pod tímto traktem domu je sklep s komorou a garáž. V druhém křídle domu mají majitelé knihovnu s ložnicí, koupelnou a prostornou šatnou. Celková plocha domu činí 310 metrů čtverečních.

V celém interiéru hraje jednoznačný prim dřevo doplněné o přírodní tóny šedé, hnědé a neutrální černou a bílou. Manželé doplnili moderní kuchyň a nový sedací nábytek o léty prověřené rodinné bohatství: masivní stoly, židle a generacemi děděnou starou kredenc, která dnes stojí v jídelně. Dům obklopuje upravená zahrada inspirovaná plážemi a suchými trávami okolní přírody.

Letovisko Old Barwon Heads leží na jihovýchodě Austrálie v malém státě Victoria.

Letovisko Old Barwon Heads leží na jihovýchodě Austrálie v malém státě Victoria.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Dřevostavba


Nejčtenější

Náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800 korun (topení, ohřev vody,...
Postavili si úsporný dům u Olomouce. Náklady vyjdou na 17 tisíc ročně

Radomír se před několika lety vydal na zkušenou do Spojených států, kde se věnoval práci se dřevem. Získané znalosti zužitkoval při stavění svého rodinného...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.