Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odvážná dřevostavba stojí na 50 metrech čtverečních a má dvě patra

  1:00aktualizováno  1:00
Na miniaturní parcele v městě Hirošima vznikla nadčasová dřevostavba, která svým majitelům dokonale slouží. Šedý dvoupatrový ovál se střešní terasou se stal domovem mladého manželského páru s tříletou dcerkou.

Oválná stavba, ač budí dojem masivní betonové konstrukce, je ekologickou dřevostavbou a je pouze ošetřena nátěrem. | foto: Toshiyuki Yano

Současná výstavba rodinných domů v Japonsku se pere s několika zásadními problémy. Mezi ty stále se opakující patří především malé stísněné pozemky, které často vznikají odříznutím části zahrad u jiných domů.

Takto vzniklé parcely jsou ale pro klasické stavby nevhodné. Mají komplikovanou polohu nebo stojí na pláccích uprostřed stávající zástavby. Architekti jsou pak nuceni vymýšlet netypické rodinné domy, které budou mít dostatek přirozeného světla i prostoru.

Dřevostavba na malé parcele

Se stejnými problémy, tedy maličký pozemek příliš blízko sousedů a nedostatek slunečního svitu, zápasila mladá tříčlenná rodina v Hirošimě. Její pozemek o velikosti 50 metrů čtverečních byl otevřený jen z východní strany, ale do příjezdové ulice.

Na jihu i západě parcely už domy stály, na severu se sousedé chystali stavět. Nové bydlení manželů navíc nesmělo podle urbanistických předpisů dané čtvrti přesáhnout výšku deseti metrů.

Architekti z kanceláře Future Studio v čele s Bunzem Ogavou vytvořili návrh oblého a ladně formovaného domu, ve kterém hraje hlavní roli ostře bílá střešní terasa. Ta totiž směruje sluneční svit do domu a napomáhá přístupu přirozeného světla. Další okna jsou rozmístěna po oválné fasádě na místech, kde jich je nejvíce třeba.

Dvoupatrový dům s užitnou plochou 105 metrů čtverečních má jednoduchou dispozici. Architektům se podařilo využít prostor do posledního milimetru. Rodině tak nechybí místo na skladování věcí, v domě je samostatná šatna i komora.

Firmě Future Studio se povedlo využít motiv oválu a oblých hran například i při

Firmě Future Studio se povedlo využít motiv oválu a oblých hran například i při návrhu kuchyňské linky, schodištního zábradlí a světel.

V přízemí je koupelna, rodičovská ložnice a tradiční japonský pokoj s tatami. Patro patří společnému rodinnému životu, obývacímu pokoji s jídelnou ve formě  ostrůvku, kuchyni a dětskému pokoji.

Nejvýše v domě je střešní terasa. Kromě toho, že dům zásobuje měkkým rozptýleným světlem, poskytuje svým obyvatelům i příjemné soukromí při venkovním posezení, kterého by jinak na tak malé parcele nebyli schopni dosáhnout.

Vzhledem k tomu, že žádná z obvodových zdí není pravoúhlá a rodina potřebovala byt nejen krásný na pohled, ale především funkční, vytvořilo Future Studio veškerý vestavěný nábytek na míru. Perfektně dotváří kompaktní domácnost.

Střešní terasa zásobuje dům měkkým rozptýleným světlem a poskytuje svým

Střešní terasa zásobuje dům měkkým rozptýleným světlem a poskytuje svým obyvatelům i soukromí při venkovním posezení.

Rodičovská ložnice má vlastní samostatný vchod na miniaturní zahradu.

Rodičovská ložnice má vlastní samostatný vchod na miniaturní zahradu.

Studiu využilo motivu oválu a oblých hran například i při návrhu kuchyňské linky, schodištního zábradlí a světel. Samostatná světla lze najít pouze nad kuchyňskou linkou, jinak jsou v celém domě zapuštěná do stěn a stropů.

Oválná stavba, ač budí dojem masivní betonové konstrukce, je ekologickou dřevostavbou, pouze ošetřenou imitačním nátěrem. Příprava projektu začala v listopadu 2009 a zabrala jeden rok.

Majitelé si pochvalují, že nic nebylo uspěcháno a měli dostatek času pomalu si promyslet, jak bude vypadat každý den v jejich novém domově, a na nic nezapomenout. Samotná stavba trvala jen něco málo přes půl roku – byla započata hned v prosinci roku 2010 a dokončena o sedm měsíců později.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Další z rubriky

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Bílý základ oživují měděné a stříbrné detaily, případně černá barva.
Interiér dřevostavby, kde bílou narušuje jen zlatá a staré dřevo

Na okraji lužních lesů blízko Bratislavy vznikla zástavba rodinných domů. Dřevostavby jsou jedna jako druhá, s přírodní patinou dřevěných obkladů fasád,...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.