Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, kde marně hledáte chodby. O to větší prostor má rodina k bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Když se klient a architekt shodnou na podobě domu a navíc je oba osloví vybraný pozemek, máte jistotu, že výsledná stavba i zahrada v sobě spojí to nejlepší. Dům nedaleko Prahy je toho nejlepším důkazem.

Dům tvoří jednopodlažní zděná stavba se šikmou střechou. | foto: Jan Vrabec, www.profifotograf.cz

„Když nás klienti oslovili, měli již koupený pozemek v malé obci východně od Prahy. Již několik let v ní žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí: rychlé spojení s Prahou příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku jsme se, stejně jako oni, ihned zamilovali,“ popisuje začátek spolupráce s klientem Michal Kunc.

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou,...

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové a šedé.

V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým tisem doslova malým zjevením. „Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen tis se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady,“ doplňuje Michal Kunc.

Jak splnit všechna přání

Čtyřčlenná rodina si přála nechat od architektů navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části domu, rodiče v druhé. Vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli se architekti ze studia Atelier Kunc pro malý experiment.

Středem dispozice je tak obývací pokoj, ze kterého lze vstoupit na dvě strany zahrady, a to jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstenu řadí jednotlivé místnosti. Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba. Žádné hluché místo. „Nabídli jsme rodině maximální možné využité zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo ́srdce ́ domu,“ vysvětluje Michal Kunc.

Fotogalerie

Dům představuje jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vlastní střecha stavby byla velmi důležitá již při návrhu, protože územní plán obce vyžadoval šikmou střechu.

Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu. V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním bílé a dřevěné plochy vznikly fasády domu, které jsou každá originálem.

Dominantu pak tvoří okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru, jde o jediný převýšený pokoj v domě.

„Protože domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, která najdete v detailech interiéru, na světlech, polštářích, prostírání a podobně,“ popisuje architekt Kunc.

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou,...

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, kterou najdete v detailech interiéru.

Technické informace

Obytná plocha: 156 m2 (bez teras)

Zastavěná plocha: 195 m2 (včetně teras a stávajícího objektu garáže)

Plocha pozemku: 998 m2

Autor: MgA. Michal Kunc / www.atelierkunc.com , Ing. arch. Alžběta Vrabcová /www.dmaearchitects.com

Dokončení: 09/2015

Autor projektu

MgA. Michal Kunc (1971)

Autorizovaný architekt, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. V roce 1999 založil společnost Atelier Kunc Architects, s.r.o., který se zabývá komplexním řešením komerčních i soukromých staveb a rodinných domů. V roce 2004 získal za Club restaurant Stromovka cenu Grand Prix za nejlepší interiér roku v ČR.

Autoři:


Témata: architekt, Bydlení


Nejčtenější

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

Koupelna po rekonstrukci: sprchový kout s odtokem do stěny, velké umyvadlo s...
Když si majitel sám zrekonstruuje koupelnu, dohlédne si na kvalitu

Kámen patří k nejstarším přírodním materiálům spojeným s koupelí, v interiéru působí luxusně. Tmavě šedý keramický obklad s kamenným designem, k nerozeznání od...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Další z rubriky

Všechny stavebně cenné prvky v domě zůstaly zachovány a byly pečlivě...
Rekonstrukci historického domu oživila přístavba v moderním duchu

Každoročně se u nás provádí velké množství rekonstrukcí starších nemovitostí, ovšem jen málo z nich je tak koncepčně i technicky zvládnutých jako rekonstrukce...  celý článek

Třípodlažní domky zavěšené na skále připomínají ptačí budky.
Ptačí domky pro lidi. Kdo nemá vlastní pozemek, pověsí si dům na skálu

Unikátní projekt švédských architektů Elisabetty Gabrielli a Pontuse Öhmana představuje netradiční bydlení budoucnosti. Jejich třípodlažní domky zavěšené na...  celý článek

1
Soused přivrtal na náš dům dětské hřiště. Skluzavky odmítá odstranit

Na pozemku máme postavenou a řádně kolaudovanou zděnou technickou budovu. Soused si ze zadní strany této stavby, bez našeho vědomí, navrtal konstrukce dětského...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.