Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak postavit krásný malý dům na úzkém pozemku na okraji města

  1:00aktualizováno  1:00
Pozemek v Horních Počernicích v podobě relativně úzké, zato dlouhé parcely výrazně komplikoval návrh stavby. Vytvořit na něm dům, který by rodině poskytl dostatek soukromí a zároveň brutálně nepředělil zahradu na dvě části, byl úkol pro architekty Michala Kunce z Atelieru Kunc Architects a Alžbětu Vrabcovu ze studia DMAE Architects.

Zadní část zahrady nabízí požadované soukromí vůči sousedům. | foto: Filip Šlapal

Kromě problémů s rozměry pozemku, který měl délku přes 80 metrů a šířku 14 metrů, přibyl i další v podobě zásadního požadavku majitele: přál si totiž „soukromí, a to nejen od strany ulice, ale i ze stran sousedních domů“. A těch je dokonce šest!

Modřínový obklad dřevostavby získá časem odpovídající patinu.

Modřínový obklad dřevostavby získá časem odpovídající patinu.

Jaké byly další představy investora o stavbě? Poměrně jednoduchý, kompaktní dům otevřený do zahrady, který se stane součástí původní zástavby a díky použitému modřínovému dřevu na fasádě bude příjemně stárnout.

„Proto jsme se rozhodli navrhnout dům s malým poloátriem. Dům se tak otevírá do sebe a z ulice je zcela uzavřený. Umístění stavby rozdělilo zahradu na tři části: přední, kde rostou traviny, dále pak na střední poloátrium, vytvářející klidný ́záliv ́ kolem ložnic majitelů, a zadní, kterou rodina využívá jako klidovou, s naprostým soukromím ,“ popisuje architekt Kunc.

Menší, ale 100 % praktický

Dům se zastavěnou plochou 148 m2 lze zařadit mezi menší stavby, ale obsahuje vše, co rodina potřebuje. Místo garáže navrhl architekt Kunc z uliční strany kryté parkovací stání.

Fotogalerie

Podél domu projdete kolem jednotlivých pokojů dětí a rodičů až ke vstupu. Tím se dostanete do samotného „srdce“ domu, tedy do obytné části, která se otevírá jak do átria, tak do velké zadní zahrady.

Konstrukčně dům představuje jednopodlažní dřevostavbu v pasivním standardu. V interiéru i exteriéru použili architekti světlé tóny a přírodní materiály, zejména modřínové dřevo.

V kombinaci s bílou barvou a velkými prosklenými plochami máte pocit, že bydlíte přímo v zahradě. To také odpovídá krédu architekta Kunce a jeho kolegů: „Dům má připomínat místo, kde trávíte dobrou dovolenou.“

Rodinný dům Horní Počernice

Obytná plocha: 130 m2
Zastavěná plocha: 148 m2
Pozemek: 1 120 m2
Autoři: MgA. Michal Kunc, Ateliér Kunc Architects;Ing. arch. Alžběta Vrabcová, DMAE Architects
Dokončení: 2015

MgA. Michal Kunc (1971)

Autorizovaný architekt, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. V roce 1999 založil společnost Atelier Kunc Architects, s.r.o., který se zabývá komplexním řešením komerčních i soukromých staveb a rodinných domů. V roce 2004 získal za Club restaurant Stromovka cenu Grand Prix za nejlepší interiér roku v ČR.

V prostoru převládají světlé přírodní barvy.

V prostoru převládají světlé přírodní barvy.

Autoři:




Nejčtenější

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.