Reklama

Bydleli v paneláku, proto si přáli dům, který bude hýřit originalitou

Hlavní kritérium, které rozhodovalo o výběru pozemku pro stavbu domu, byl výhled. A co se týče výběru architekta, nejdůležitější byla pro rodinu investora originalita.

Dům graduje směrem k jihu a ze svahu dolů k zahradě s terasou a bazénem. Jižní průčelí tvoří převážně velkoformátové pevně zasklené a posuvné plochy. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Právě pohled na město, lesklou linii řeky, sopečné panoráma Českého středohoří a Milešovku, která v dálce na obzoru tento úchvatný obraz korunuje, rozhodl o koupi parcely v západním svahu nad městem. Na pomezí bývalých zahrádek a divočiny postupně pomalu vyrůstají nové domy, město je na dohled, ale bydlení zůstává vzdáleno jeho ruchu a shonu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Manželé bydleli původně v panelovém bytě na malém městě, ale přáli si změnit životní styl a představovali si bydlení zcela odlišné od běžného „prototypu“ současného rodinného domu. Dlouhý čas a velkou péči věnovali nejen hledání pozemku, ale i architekta, který by splnil jejich očekávání.

„Na základě článku v časopise jsme se rozhodli: to je ono, domy Aleše Gadliny jsou něco úplně jiného,“ říká majitelka domu.

Sluneční perspektiva

Svažitá parcela s převýšením 4,5 m a pralesem náletových dřevin nevěstila žádný jednoduchý začátek, byť nabízela výhodu slunné polohy a přístupu shora. Aleš Gadlina dostal volné zadání na dvougenerační bydlení s bazénem a veškerým moderním komfortem, moderní architekturu s originálním výrazem.

Fotogalerie

„Tvar domu vznikl na základě důrazu na výhled a orientaci k jihu,“ vysvětluje. Dům postupně spadá ze svahu a nálevkovitě se rozšiřuje shora dolů, od severu k jihu, směrem ke slunci. Tomuto konceptu odpovídá i nepravoúhlá půdorysná osnova, v níž některé stěny svírají kosý úhel.

„Ani naše oko rovnoběžné stěny nevidí jako rovnoběžné, ale v perspektivě,“ dodává Aleš Gadlina.

Celá fasáda nad údolím, ve všech podlažích, je plně prosklená a zkosená tak, aby na ni sluneční paprsky dopadaly z jihojihozápadu. Je to nejvýhodnější jak z hlediska energetického, vznikají maximální solární zisky, tak z hlediska výhledu.

Vzhledem k terénnímu reliéfu je hlavní obytné podlaží umístěno o metr níž oproti úrovni hlavního vstupu do domu. Obsahuje rozlehlý společný obývací prostor, ložnici rodičů se zázemím a otevřené schodiště, které propojuje společný obývací prostor s nejvyšším podlažím, kde jsou dětské pokoje, pracovna a zázemí.

Další schodiště vede do suterénu, kde je umístěna relaxační zóna, technologie a samostatná bytová jednotka 2+1 s vlastním vstupem zvenčí.

Z terasy v přízemí vede venkovní schodiště k bazénu, lemované „krycí“ zdí....

Z terasy v přízemí vede venkovní schodiště k bazénu, lemované „krycí“ zdí. Vedle schodiště se nachází samostatný vstup do bytu v suterénu.

Technologie v pozadí

Komfort domu dnes samozřejmě nespočívá jen v jeho velikosti a racionální dispozici, ale i ve vnitřní tepelné a světelné pohodě. Ta se neobejde bez nezbytného „supportu“, který poskytují moderní technologie. Zděný dům je řešený jako energeticky pasivní, využívající alternativní zdroje, podlahové vytápění a řízené větrání s rekuperací tepla.

O správné a bezúdržbové fungování domácnosti se stará systém inteligentního řízení domácnosti, manželé kladli důraz na výběr vysoce trvanlivých a odolných materiálů s jednoduchou údržbou, jako jsou cementové stěrky, přírodní kámen, sklo...

Aleš Gadlina navrhl i část interiéru včetně centrálního dělicího tělesa s...

Aleš Gadlina navrhl i část interiéru včetně centrálního dělicího tělesa s integrovaným krbem, televizí a kuchyňskou linkou.

Architektonický koncept „nahrává“ vnitřní pohodě, otevřený a členitý vnitřní prostor se ani při velkém prosklení nepřehřívá. Instalovaný systém řízeného větrání s rekuperací dokáže v létě i chladit a od podzimu do jara naopak skleněné plochy „topí zadarmo“.

„Překvapilo nás, že roční náklady na energii se při celkové užitné ploše domu 470 metrů čtverečních pohybují okolo 35 až 40 tisíc korun. Dům se přitom dobře vyrovnává jak se zimou, tak i s letními vedry, je tu pořád příjemně,“ uvádějí majitelé.

Díky jedinečnému prostoru s atmosférou volnosti, velkým jižním terasám, které se přímo napojují na obytné prostory, a bazénu s posuvným krytem dům působí dojmem, že tu rodina žije jako na celoroční dovolené.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 307 m2

Užitná plocha: 470 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska, zdivo Porotherm (suterén tl. 400 mm, ostatní podlaží 300 mm), vnější kontaktní zateplení EPS 140 mm, železobetonové monolitické stropy a schodiště, nad horním podlažím šikmá střecha ze smrkového vlašského krovu do ocelových vaznic

Výplně otvorů: okna a prosklené plochy s hliníkovými rámy a izolačními trojskly, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a atypické skleněné

Vytápění: zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch/voda (Viessmann), v celém domě podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou, inteligentní elektroinstalace, řízené větrání s rekuperací s možností dohřevu i chlazení (Atrea)

Ze severní strany je vidět jen prosklená vstupní hala a přistavěná dvougaráž....

Ze severní strany je vidět jen prosklená vstupní hala a přistavěná dvougaráž. Zpevněná plocha, zahradní cesta a schodiště vedoucí do spodní části zahrady jsou vydlážděny z žulových kostek.

Autor

Aleš Gadlina (1965)

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Další zajímavé návštěvy najdete na webu Stavbadomu.net.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

Další z rubriky Stavba

Reklama