Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina žije ve 200 let staré obranné věži. Krásné bydlení ocenili i památkáři

  1:00aktualizováno  1:00
Úsloví "můj dům, můj hrad" vzal vážně britský designér Duncan Jackson. Když se po letech strávených v New Yorku rozhodl vrátit zpět do vlasti, zbudoval nový domov pro svou rodinu ve 200 let staré obranné věži. Přišel ho na 400 tisíc liber, tedy téměř dvanáct milionů korun.

Věž v hrabství Suffolk je jednou z více než stovky obranných věží, které vyrostly na jižním pobřeží Anglie | foto: Edmund Sumner

Věž v hrabství Suffolk je jednou z více než stovky obranných věží na jižním pobřeží Anglie. Měly chránit impérium před napoleonskými vojsky. Přestaly být využívány v 70. letech 19. století a od té doby většinou pomalu chátraly.

Jedna taková obranná tvrz zaujala na rodinném výletě v roce 2000 britského designéra Duncana Jacksona, který se mimo jiné podílel i na slavném projektu obřích skleníků Eden v Cornwallu.

Deset metrů vysoká obranná věž stojící na okraji pozemku, který patří k nedaleké farmářské usedlosti, uhranula Jacksona na první pohled. Získat ji byl ale velký problém. Jednání s majitelem pozemku, chození na úřady a pak samotná rekonstrukce, to vše trvalo deset let.

Vchod do domu leží až ve výšce šesti metrů

Vchod do domu leží až ve výšce šesti metrů

Jedním z nejtěžších úkolů bylo přesvědčit památkáře, že věž neztratí přeměnou na obydlený dům nic ze své historické hodnoty, ale že jí rekonstrukce a následné obydlení naopak prospěje. Navíc stavba leží v zátopové oblasti a bylo nutné provést základní stavební opatření a meliorace.

Jako největší problém se ovšem ukázala samotná počáteční dispozice věže. Její kruhový tvar, minimum oken a nerovnoměrně široké stěny, od jednoho a půl metru až po tři metry tlusté zdivo.

Obytná část s kuchyní a jídelním koutem je v nejvyšším patře věže

Obytná část s kuchyní a jídelním koutem je v nejvyšším patře věže

K návrhům rekonstrukce přizval Jackson, spolumajitel cenami ověnčeného designérského studia Billings Jackson, i architektonickou kancelář Piercy Conner Architects.

"O náročnosti projektu jsem si nedělal iluze od samého začátku. Když mě sem Duncan poprvé vzal, ve sklepě bylo po kotníky vody a na střeše centimetry zeminy, která na ni navála z okolních polí. Kromě toho bylo v celé věži obrovské množství holubího trusu,“ přiznává Piercy.

Jackson ho doplňuje: "Během prací jsme se museli zabývat i předpisy, se kterými u jiných staveb nepřijdeme do styku. Například bylo třeba zjistit, že je věž postavená ze zhruba sedmi set padesáti tisíc cihel.“

Kruhové schodiště s klenbou vede do soukomé části věže, ve které jsou tři ložnice

Kruhové schodiště s klenbou vede do soukromé části věže, ve které jsou tři ložnice

Navzdory všem překážkám se povedlo věž nadčasově a velmi citlivě uspořádat tak, aby pohodlně sloužila rodinnému životu. Početný tým architektů a designérů skloubil staré a nové prvky v jeden celek. Strukturu, materiály i barevnou paletu přestavby nakonec přijala britská památkářská organizace English Heritage přímo s nadšením.

Nad původním vrcholem stavby vyrostla nová 3D zakřivená kovová střecha, která svým vzhledem připomíná obří slunečník. Konstrukce střechy umožnila vytvořit panoramatické okno, které dodává interiéru dostatek denního světla a přitom výrazně stavebně nenarušuje původní zdivo památkově chráněné věže.

Zdivem stavby vedou světelné tunely, kterými se dostavá denní svit i do místností v nejnižsích patrech věže

Zdivem stavby vedou světelné tunely, kterými se dostává denní svit i do místností v nejnižších patrech věže

Pětice ocelových pilířů, na kterých střecha leží, se smontovávala společně s kovovými pláty až na místě. Jejich tvar písmene V střechu stabilizuje a chrání konstrukci před častými poryvy přímořského větru.

Výhled v rozsahu 360 stupňů skýtá fenomenální pohledy: můžete se kochat rozlehlou zemědělskou krajinu, oblázkovými plážemi nebo pozorovat lodě, vracející se do nedalekého přístavu Felixstowe ze zámořských plaveb.

Z terasy, na kterou se vchází z hlavního obytného prostoru a která vznikla na původní střeše věže, lze také jasně vidět ještě další tři podobné obranné věže.

Nerovnoměrně široké stěny dovolily vzniknout desítkám nik, výklenků i neobvyklému světelnému a ventilačnímu systému

Nerovnoměrně široké stěny dovolily vzniknout desítkám nik, výklenků i neobvyklému světelnému a ventilačnímu systému

V nově vzniklém prostoru je hlavní společenská část domu s kuchyní. Po točitém schodišti s klenutým stropem se dá sestoupit do patra se třemi ložnicemi a rodinným zázemím. Mít ve věži minimálně tři samostatné pokoje bylo jedno ze základních zadání při navrhování přestavby.

Nejdříve bylo nutné zajistit dostatek světla i v těchto místnostech. Vyřešily to otvory uvnitř zdiva, vyřezané diamantovými kotouči. Světelné "chodbičky" vedou přirozené světlo z okenních parapetů obytné části do ložnic o patro níže. Podobně vznikl i ventilační systém celého objektu.

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se do věže budou konečně moci nastěhovat majitelé

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se majitelé konečně do věže nastěhují

V nejnižším patře vede do domu jediný původní vchod. V dnešní vstupní části byl kdysi sklad munice s připravenými dělovými koulemi a dalšími zbraněmi.

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se majitelé do věže konečně nastěhují. Jedním z kousků nábytku, vyrobených přímo na míru prostoru, je sofa Martello, které uvidíte v naší fotogalerii. Martello Tower je anglický výraz právě pro kruhové obranné tvrze, stavěné na pobřeží na obranu proti připlouvajícím nepřátelům. Název je odvozen od tvrze Martello na Korsice.

Autoři:




Nejčtenější

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro dcery na prázdninách postavili v romantickém parku luxusní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také urinál

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Další z rubriky

V 60. letech se s boxy počítalo zejména do mladých interiérů.
Má je babička, dcera i vnučka. Boxy, které se staly designovou ikonou

Vznikly před 50 lety, přesto se nejen dodnes vyrábějí, ale také stále inspirují. Plastové boxy Componibili od Anny Castelli Ferrieri se v Miláně v průběhu...  celý článek

Autory domu jsou Marie-Hélčne Reichová a Antoine Mabire.
Kouzlo za pět milionů. Z domku na úzkém pozemku vyrostla rezidence

Městský dům o rozloze 90 metrů rodině v západofrancouzském Nantes nestačil. A malý pozemek nedával příliš možností, jak si dopřát více prostoru. Architekti...  celý článek

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje.
Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.