Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina zachránila slavnou vilu od Adolfa Loose v Praze na Smíchově

  1:00aktualizováno  1:00
Nebýt slavnější Müllerovy vily, možná by se tu dnes potloukaly hloučky turistů. Místo toho je smíchovská ulice v Praze Na Cihlářce pustá. Vilu právníka Josefa Winternitze, kterou navrhl významný architekt Adolf Loos, znají jen odborníci. O Loosově autorství se dokonce dlouho pochybovalo. Dnes už je to nesporný fakt.

Srdeční záležitost. Stanislav Cysař opravil dědečkovu vilu do původního stavu | foto:  David Neff, MAFRA

Vilu, která desítky let chátrala v rukou obce jako mateřská škola, po letech soudních sporů získali zpět dědicové původního majitele. Opravili ji a dnes ji pronajímají.

Dům jako velké schodiště

"Dědeček byl právník a zřejmě dobře obhajoval, protože si mohl dovolit ne zrovna levný dům," říká Stanislav Cysař, jeden ze současných spolumajitelů, který pracuje na ministerstvu pro místní rozvoj.

Někdy se uvádí, že Winternitz zastupoval stavební firmu majitele Müllerovy vily. Proto pro něj mohlo být snazší dostat se k architektovi světového jména Loosovi.

Galerie s nábytkem od architekta Lhoty je nad halou vyvýšená, strop však je ve stejné výšce

Galerie s nábytkem od architekta Lhoty je nad halou vyvýšená, strop však je ve stejné výšce

Ten pak na návrhu pracoval s kolegou Karlem Lhotou. "Loos byl tehdy nemocný, takže vymyslel filozofii domu, ale stavěl pak Lhota," vysvětluje Stanislav Cysař.

Loos zde stejně jako v Müllerově vile uplatnil koncept takzvaného Raumplanu. Znamená to vlastně bydlení na schodech, opak bezbariérové stavby.

Místnosti nejsou uskupené po patrech s podlahami a stropy v jedné úrovni. Terasovitě se prolínají, mezi nimi kráčíte po schodech, každá má jinou výšku a podlahu v jiné úrovni nad zemí.

Původní zařízení se nezachovalo. Elegantní úchytky ve tvaru kapek jsou návrhem Blanky Matragi

Původní zařízení se nezachovalo. Elegantní úchytky ve tvaru kapek jsou návrhem Blanky Matragi

Na rozdíl od Müllerovy vily je tato menší a zařízení uvnitř není tak honosné. Mramorové obklady zde nahrazuje dřevo. Zatímco ve střešovické vile sídlil archiv ÚV KSČ, takže se tam zachovala většina zařízení, tady zůstalo jen to pevně spojené se stěnami.

Školka už od světové války

Když přišla druhá světová válka, židovská rodina Winternitzů odmítla utéct před Němci. Pak už bylo pozdě. "Tak se rodina dostala do Osvětimi, kde prošla selekcí. Dědeček šel do plynu, babička s mámou na práce. Měly štěstí, že pracovaly v továrně, kde se zahřály, a tak přežily," vypráví Stanislav Cysař.

V roce 1943 vilu zabavili Němci a vzápětí ji prodali hlavnímu městu Praze. Město ve vile ještě za války zřídilo školku a ta tu přetrvala až do roku 1997. "V osmačtyřicátém babička dostala vilu zpět, ale školku v ní nechala. V roce 1956 vilu s maminkou darovaly státu místo milionářské dávky, kterou by musely zaplatit," popisuje Cysař.

V roce 1999 se rodina rozhodla vilu opravit. Pustili se do toho částečně vlastníma rukama

V roce 1999 se rodina rozhodla vilu opravit. Pustili se do toho částečně vlastníma rukama

V roce 1991 rodina Cysařových požádala o restituci a pak se šest let o vilu soudila s radnicí Prahy 5. Ta vilu vrátila, až když měla nedostatek dětí. Z mobilního zařízení ve vile nic nezůstalo, chyběly i některé příčky, jiné naopak přibyly. "Na toaletě jsme našli čtyři malé záchůdky a naproti nim jeden velký. Učitelka asi ukazovala dětem, jak se čurá," usmívá se Cysař.

Pronájem zaplatil investici

V roce 1999 se rodina rozhodla vilu opravit. Pustili se do toho částečně vlastníma rukama. "Dělali jsme tu brigády a to nás jako rodinu spojilo. Vilu jsme opravovali po částech, trvalo to tři nebo tři a půl roku," vypráví majitel.

Vilu až na detaily vrátili do předválečného stavu. Pečlivě dodržovali požadavky památkářů. "Fasáda je jenom štukovaná, plechy natřené barvou slonové kosti. Památkáři mají pravdu, že se nemá nic měnit. Sáhnete na maličkost a rozbijete celou koncepci," uvažuje Cysař.

Od roku 2002 Cysařovi vilu pronajímají

Od roku 2002 Cysařovi vilu pronajímají

Od roku 2002 Cysařovi vilu pronajímají. Nájemné jim už vrátilo investici. Sídlila tu reklamní agentura, pak tu bydlela kanadská rodina, posledním nájemníkem bylo interiérové studio Urban Survival. Teď majitelé hledají nového nájemníka za 90 tisíc korun měsíčně. Stanislav Cysař rozhodně nelituje úsilí, které věnoval získání vily a její rekonstrukci.

"Je to moje srdeční záležitost. Že jsme ji dokázali uvést do původního stavu, považuji za své životní dílo. Když si dnes stoupnu do haly a poslouchám to ticho, cítím, že vila má duši. Nejsem tu sám, ti, kdo tu bydleli, s vilou žijí dál. Slyším jejich hlasy," uzavírá Cysař.

VILA WINTERNITZ

Adresa: Na Cihlářce 10/2092, Praha 5 - Smíchov
Postaveno: 1932
Stavebník: Josef Winternitz
Architekti: Adolf Loos, Karel Lhota
Styl: funkcionalismus
Současní vlastníci: rodina Cysařova

Autor:




Nejčtenější

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

Vila Hermína je zasazena do svažitého terénu, neobvyklou fasádu tvoří...
Majitelé růžové stavby to vzdali: vila s šikmou podlahou je na prodej

Češi se nebojí experimentovat ani na poli architektury. Důkazem toho může být netradiční rodinná vila v obci Černín nedaleko Prahy. Je postavena v prudkém...  celý článek

Vilu si nechal postavit Michael Thonet v parku vedle své továrny, kterou...
Vila slavného Michaela Thoneta, tvůrce ohýbaného nábytku, chátrá

Vila geniálního Michaela Thoneta, který proslul výrobou ohýbaného nábytku, chátrá. Dům si rodák z Boppardu nechal postavit v parku hned vedle své první...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.