Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace na střeše londýnské Royal Hall se stavěla devět dní

  1:00aktualizováno  1:00
Nejen sportovci přilétli do Londýna, ale také designová restaurace. Shlíží na Temži a město ze střechy slavné Royal Festival Hall. Barvy gastronomie v ní hájí nejlepší světoví kuchaři vyznamenaní michelinovskými hvězdičkami.

Restaurace Cube na střeše Royal Festival Hall | foto: Electrolux

"Putovní" restaurace Cube Electrolux funguje na pouhých 73 m2, z nichž jen 13 m2 patří technické části a kuchyni. Hostů zde může obědvat či večeřet maximálně osmnáct (stejné množství osob objekt také sestavuje), k dispozici mají ještě terasu o ploše 50 m2.

Po Bruselu (2011) a Miláně (2012) se unikátní stavba, jejímž autorem je italské designérské a architektonické studio Park Associati, objevila i v Londýně, kde bude fungovat do 30. září. Její dvojče se zase usadilo od 18. června na střeše Royal Opera House ve Stockholmu, kde bude až do 14. října.

Bílé restaurace Cube se objevují na zcela unikátních místech. Vždy se "usadí" na střechách nejzajímavějších staveb s úžasným výhledem, což znamená velmi pečlivou přípravu po technické i organizační stránce. Stavba samotné restaurace trvá devět dní, demontáž pět.

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také...

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také označováno Millennium Wheel).

Přivést bezpečně vodu i energii, ale i samotného zákazníka tam, kde většinou posedávají jen holubi, je hodně náročné. V Londýně sice vyjedete proskleným výtahem do posledního podlaží, ale pak už vás čeká cesta technickým zázemím a přechod části střechy po provizorní přístupové lávce k terase. Ta je z recyklovaného dřeva a plastů, povrch je opatřen nátěrem, který ji chrání před vlhkem. Původně byl vyvinutý na ochranu památek v Benátkách.

Profesionální kuchyně

Fotogalerie

Vedle gastronomických zážitků čekají návštěvníka i designové, od elegantního bílého nádobí Herend a příborů Christofle až po nejmodernější profesionální přístroje Electrolux, jimiž je vybaveno padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku. Firma se výrobě vybavení pro profesionály věnuje již 90 let a řadu prvků z nich postupně aplikuje i u domácích spotřebičů.

Vaří na nich i pět šéfkuchařů, kteří přislíbili svou účast v londýnské Cube: So. Bains (Restaurace So Bains, Nottingham), Claude Bosi (Hibiscus, Mayfair), Daniel Clifford (Midsummer House, Cambridge), Jonray a Peter Sanchez (Casamia, Bristol) a Tom Kitchin (Kitchin, Edinburgh).

To, že se svými týmy dokáží špičkově vařit i v omezených prostorových podmínkách Cube, je zásluha jak praktického dispozičního uspořádání, tak spotřebičů. Indukční desky a parní trouby šetří 20 až 40 procent energie v porovnání s tradičními varnými deskami a troubami.

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18...

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18 hostů.

Jídla se připravují přímo před vámi, můžete klást i všetečné otázky či okoukat něco z umění těch nejlepších kuchařů. Jejich tipy a rady mají totiž posloužit pro okamžiky, kdy doma připravujete pokrmy pro své hosty. Profesionální "Prostřeno" má ovšem michelinovské parametry. Kuchaři ukazují, jak se lze pobavit s přáteli a rodinou doma, a to s pomocí "profesionálních zkratek", aby nebylo třeba trávit u sporáku a trouby zbytečně dlouhou dobu.

Menu je dané, ale předem se je nedozvíte (místo na oběd či večeři je nutné si předem rezervovat), velkou roli tak sehrává i moment překvapení. K němu patří i některé spotřebiče, jež byste v michelinovské kuchyni rozhodně nehledali, například výrobník cukrové vaty, kterou zdobí Daniel Clifford svůj dezert, karamelizovaný ananas se sorbetem.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Neméně velký obdiv však sklidily jeho bramborové nudle, jimiž ovinul vejce jako ptačí hnízdo a následně lehce osmažil. I tyto nudle vyrobil pomocí speciálního nástroje.

Autor:


Témata: Cukr


Nejčtenější

Mírně svažitý pozemek při stavbě domu nebylo nutné nijak zvlášť modelovat.
Dřevo fasády svého domu čistí savem, o šedivou patinu nestojí

Rodina se dvěma dětmi hledala nemovitost v blízkosti Prahy skoro rok. Pak se od známých dozvěděli o příležitosti koupit pozemek v Mnichovicích a stejným...  celý článek

Šperkem obývací zóny je ikonická stojací lampa Arco značky Flos.
V cizím domě o cizích problémech s bývalou modelkou Martinou Šmukovou

Martina stojí už pět let v čele nadace Pink Bubble pomáhající mladým onkologicky nemocným pacientům, kterým říká důvěrně bublinky. Jak se vyvíjí její třetí...  celý článek

Nový vhodný nábytek by si měli lidé pořizovat ještě před odchodem do důchodu.
Co změnit v bytě, aby se v něm dobře cítil padesátník i senior

Slovo senior nezní příliš populárně, ale starším pětašedesáti let se stane většina z nás. I bydlení ve stáří má svá specifika, která se postupem času ještě...  celý článek

Sousedova zídka se značně naklání.
Sousedova zídka se kácí na náš pozemek. Na opravu prý nemá peníze

Bydlíme v řadovce a bojujeme se sousedem a s jeho zídkou, která se nebezpečně naklání na náš pozemek. Soused tvrdí, že na opravu nemá peníze a že jsme špatný...  celý článek

Výjimečnost přináší koncepce a materiálové provedení domu, který stojí ve...
Dvojvila v Kuvajtu má minimalistický interiér a garsonky pro řidiče

Dva bratři a jejich rodiny se rozhodli, že si postaví společný dvojdomek. Dům na předměstí hlavního města Kuvajtu ve čtvrti Al Yarmouk má dvacet koupelen,...  celý článek

Další z rubriky

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.