Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace na střeše londýnské Royal Hall se stavěla devět dní

  1:00aktualizováno  1:00
Nejen sportovci přilétli do Londýna, ale také designová restaurace. Shlíží na Temži a město ze střechy slavné Royal Festival Hall. Barvy gastronomie v ní hájí nejlepší světoví kuchaři vyznamenaní michelinovskými hvězdičkami.

Restaurace Cube na střeše Royal Festival Hall | foto: Electrolux

"Putovní" restaurace Cube Electrolux funguje na pouhých 73 m2, z nichž jen 13 m2 patří technické části a kuchyni. Hostů zde může obědvat či večeřet maximálně osmnáct (stejné množství osob objekt také sestavuje), k dispozici mají ještě terasu o ploše 50 m2.

Po Bruselu (2011) a Miláně (2012) se unikátní stavba, jejímž autorem je italské designérské a architektonické studio Park Associati, objevila i v Londýně, kde bude fungovat do 30. září. Její dvojče se zase usadilo od 18. června na střeše Royal Opera House ve Stockholmu, kde bude až do 14. října.

Bílé restaurace Cube se objevují na zcela unikátních místech. Vždy se "usadí" na střechách nejzajímavějších staveb s úžasným výhledem, což znamená velmi pečlivou přípravu po technické i organizační stránce. Stavba samotné restaurace trvá devět dní, demontáž pět.

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také

Z Cube je vidět další velká londýnská atrakce, London Eye (někdy také označováno Millennium Wheel).

Přivést bezpečně vodu i energii, ale i samotného zákazníka tam, kde většinou posedávají jen holubi, je hodně náročné. V Londýně sice vyjedete proskleným výtahem do posledního podlaží, ale pak už vás čeká cesta technickým zázemím a přechod části střechy po provizorní přístupové lávce k terase. Ta je z recyklovaného dřeva a plastů, povrch je opatřen nátěrem, který ji chrání před vlhkem. Původně byl vyvinutý na ochranu památek v Benátkách.

Profesionální kuchyně

Fotogalerie

Vedle gastronomických zážitků čekají návštěvníka i designové, od elegantního bílého nádobí Herend a příborů Christofle až po nejmodernější profesionální přístroje Electrolux, jimiž je vybaveno padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku. Firma se výrobě vybavení pro profesionály věnuje již 90 let a řadu prvků z nich postupně aplikuje i u domácích spotřebičů.

Vaří na nich i pět šéfkuchařů, kteří přislíbili svou účast v londýnské Cube: So. Bains (Restaurace So Bains, Nottingham), Claude Bosi (Hibiscus, Mayfair), Daniel Clifford (Midsummer House, Cambridge), Jonray a Peter Sanchez (Casamia, Bristol) a Tom Kitchin (Kitchin, Edinburgh).

To, že se svými týmy dokáží špičkově vařit i v omezených prostorových podmínkách Cube, je zásluha jak praktického dispozičního uspořádání, tak spotřebičů. Indukční desky a parní trouby šetří 20 až 40 procent energie v porovnání s tradičními varnými deskami a troubami.

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18

Uspořádání kuchyně umožňuje i na malém prostoru zvládnout oběd či večeři pro 18 hostů.

Jídla se připravují přímo před vámi, můžete klást i všetečné otázky či okoukat něco z umění těch nejlepších kuchařů. Jejich tipy a rady mají totiž posloužit pro okamžiky, kdy doma připravujete pokrmy pro své hosty. Profesionální "Prostřeno" má ovšem michelinovské parametry. Kuchaři ukazují, jak se lze pobavit s přáteli a rodinou doma, a to s pomocí "profesionálních zkratek", aby nebylo třeba trávit u sporáku a trouby zbytečně dlouhou dobu.

Menu je dané, ale předem se je nedozvíte (místo na oběd či večeři je nutné si předem rezervovat), velkou roli tak sehrává i moment překvapení. K němu patří i některé spotřebiče, jež byste v michelinovské kuchyni rozhodně nehledali, například výrobník cukrové vaty, kterou zdobí Daniel Clifford svůj dezert, karamelizovaný ananas se sorbetem.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Kvůli omezenému prostoru se používá jeden velký stůl.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Rady Daniela Clifforda lákají hosty bez ohledu na věk či pohlaví.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Daniel Clifford omotává bramborovými nudlemi vejce.

Neméně velký obdiv však sklidily jeho bramborové nudle, jimiž ovinul vejce jako ptačí hnízdo a následně lehce osmažil. I tyto nudle vyrobil pomocí speciálního nástroje.

Autor:


Témata: Cukr


Nejčtenější

Dům je navržený a postavený jako klasická chalupa.
Postavili novou roubenku s jezírkem. Vytápí ji kachlová kamna s ležením

Na počátku bylo golfové hřiště. A když nazrál čas a vyvstala potřeba ubytování, vyrostla poblíž roubenka. Sálá z ní pohoda a pohostinnost jako z chalup ze...  celý článek

Svažitý a hodně členitý pozemek stojí za vyšším počtem podlaží, které majitel...
Nejdražší vila v Česku je na prodej za 405 milionů. Podívejte se

Pět podlaží, pět ložnic, obytná plocha tisíc metrů čtverečních, hektarová zahrada s basketbalovým hřištěm, skvělá lokalita i výhled...Těžko budete hledat v...  celý článek

Kolekce zahradního nábytku Máj pro Egoe. Autor Jiří Pelcl
Nemáte na luxus? Vytapetujte si byt fotografiemi luxusních rezidencí

Navrhuje takřka vše, od skla a porcelánu až po designové kompostéry nebo interiéry. Jiří Pelcl patří k nejvýraznějším osobnostem současného českého designu....  celý článek

Manželé odešli na polosamotu v CHKO Žďárské vrchy z brněnského bytu.
Březiny jim učarovaly. V krásné krajině našli vytoužené soukromí

V obci Březiny v okrese Svitavy stojí pasivní dům s technickou budovou a obytnou plochou 310 metrů čtverečních. Postavili si jej manželé, kteří toužili po...  celý článek

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...
Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.