Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z vily z roku 1929 zbyly po rekonstrukci tři stěny, výsledek je úžasný

  1:00aktualizováno  1:00
Nebyla to láska na první pohled. Sice příjemná lokalita, ale dům už zvenčí signalizoval, že bez náročné rekonstrukce to nepůjde. Přesto se sem manželé právě kvůli pěknému místu časem vrátili. Tři roky ovšem trvalo, než se z vilky postavené v roce 1929 stal dům splňující požadavky na moderní bydlení.

Vilka stojí v památkové zóně, proto vnější vzhled zůstal zachovaný. | foto: Veronika Rose

Dům v památkové zóně v blízkosti Vltavy si vyžádal před zahájením náročné rekonstrukce řadu povolení. Ta trvala rok a půl, stejnou dobu pak pokračovaly opravy a postavení přístavby z litého betonu. Z celé vilky totiž zůstaly jen tři obvodové zdi, čtvrtou nahradila právě nová část.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Plánujete rekonstrukci? Na AAAPOPTÁVKA.CZ poptejte ověřené stavební firmy, řemeslníky nebo architekty z celé ČR.

Výčet nového je úctyhodný: nové rozvody vody, elektřiny, plynu, nové podlahy (a podlahové topení), nové (a nádherné) spirálovitě zatočené schodiště, nová a větší okna, jejichž tvar a rozměry museli samozřejmě schválit památkáři. Ti byli s celkovou rekonstrukcí a konečnou podobou velmi spokojeni.

Česko-australský pár naštěstí nemusel spěchat. Po harcování po několika kontinentech a zemích si chtěl vytvořit pro sebe a děti opravdový domov. Návrh svěřili mladým architektům ze studia Closer Architects, nábytek a další zařízení na míru vyrobilo pražské studio Tomoso proDesign.

Rekonstrukce respektovala původní umístění oken.

Rekonstrukce respektovala původní umístění oken.

Když srdce domu doslouží

Majitelé nebourali interiér domu jen tak, všechny rozvody však byly v dezolátním stavu, interiér neodpovídal současným potřebám rodiny ani dispozičně. Zvykli si už na určitý životní styl, malé místnosti jim nevyhovovaly. Dokonce i děti odmítly dva samostatné pokoje, chtěly bydlet společně. A tak vznikla dětská ložnice a dětská herna.

Fotogalerie

Centrum domu tvoří jeden velký společný prostor, který architekti ze studia Closer Architects citlivě rozdělili na tři zóny: kuchyňskou, jídelní a odpočivnou. Na příjemné terasy u domu tak lze vyjít francouzskými okny jak z kuchyňské části, tak na druhé straně z obývací.

Na podlahu použili autoři rekonstrukce teakovou podlahu, pod níž nechali nainstalovat podlahové topení. Odolný teak, kterému nevadí voda, tak mohli použít i na podlahu a rošty v koupelně.

Ostrůvek „levituje“ nad teakovou podlahou. Bílá digestoř příjemně splývá s bílou výmalbou.

Ostrůvek „levituje“ nad teakovou podlahou. Bílá digestoř příjemně splývá s bílou výmalbou.

Manželé si ze svých cest a několika domovů přivezli pár kousků nábytku, k nimž mají silný citový vztah. Aby je mohli patřičně využít, doporučili jim architekti doplnit vše jednoduchým, až minimalistickým zařízením.

K nepřehlédnutí jsou tak v hlavním obývacím prostoru v přízemí dva moduly: prvním je velký bílý kuchyňský ostrůvek, kde je umístěný jak dřez, tak i varná plocha, nad níž se příjemně „ztrácí“ bílá digestoř v bílé výmalbě. Neruší tak svou hmotností.

Dominantou prostoru je pak modul, jehož hmota supluje na jedné straně kuchyňské skříňky, na druhé vestavné skříně. Část obrácená do obývacího pokoje je samostatná, je v ní umístěný krb s krbovou vložkou. Matný antracitový nátěr velkého „bloku“ děti milují, jde totiž o tabulovou barvu, takže si mohou klidně malovat na čelní plochy dvířek.

Centrem kuchyňské části je velký bílý ostrůvek s dřezem.

Centrem kuchyňské části je velký bílý ostrůvek s dřezem.

Ačkoliv dvě dominanty hlavního obytného prostoru představují opravdu rozměrné moduly, jejich kompletace na místě proběhla bez problémů, architekti vše dobře navrhli a truhláři odvedli precizní práci. Výběr firem na doporučení známých se vyplatil.

Bezchybnou práci mají za sebou i dva řemeslníci, kteří si dva dny doslova hráli s atypickým, šroubovitým schodištěm. Aby vynikl jeho čistý tvar a zároveň se splnily požadavky na bezpečnost, bylo místo zábradlí použito bezpečnostní sklo.

Koupelna s výhledem do nebe

Zatímco přízemí patří společnému obytnému prostoru, v patře je klidová zóna s ložnici a koupelnou rodičů, dva pokoje dětí a jejich koupelna. Unikátní řešení představuje zejména koupelna rodičů umístěná v moderní přístavbě. Vedle pásového okna ji totiž osvětluje velký stropní světlík, který vpouští do koupelny příjemnou záplavu světla.

Koupelna rodičů v moderní přístavbě z litého betonu má denní světlo díky prosklení stropu a pásovému oknu. Teakové podlaze voda nevadí.

Koupelna rodičů v moderní přístavbě z litého betonu má denní světlo díky prosklení stropu a pásovému oknu. Teakové podlaze voda nevadí.

Bílou sanitární keramiku doplnila akrylátová vana tuzemské výroby určená do prostoru a velká zrcadla, která koupelnu opticky zvětšují.

V ložnici je hlavním kusem nábytku „levitující“ postel s podsvětlením. Skříň vyrobená na míru má dlouhé zásuvky na prádlo a doplňky, což usnadňuje výběr i jejich ukládání.

Pro hosty mají majitelé připravené zázemí v suterénu. Vedle pokoje, který slouží i jako pracovna, je zde k dispozici také koupelna a toaleta. Jde vlastně o samostatný byt s vlastním vstupem.

Podsvícená postel stejně jako další vybavení byla vyrobená na míru.

Podsvícená postel stejně jako další vybavení byla vyrobená na míru.

„Čekání na dům bylo dlouhé, ale dnes jsme rádi, že jsme nic nepodcenili a neošidili, že zde máme dostatek prostoru pro nás, pro děti i pro naše příbuzné a známé. Vzhledem k tomu, že cesta k nám je pro ně dlouhá, oceňují, že zde mohou strávit klidně i několik týdnů, “ říká spokojená majitelka. 

Technické informace

Návrh projektu: Closer Architects

Nábytek a zařízení na míru:Tomoso

Fotografie a produkce: Veronika Rose

Zastavěná plocha domu: 113 m2

Užitná plocha domu:  230 m2
Vytápění: plynové (kotel), podlahové topení, krb
Výplně otvorů: eurookna dřevěná, v kombinaci se špaletovými, hliníková (přístavba)

Autor:


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.