Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze staré budovy elektrotechnických závodů ETA vzniknou luxusní lofty

  1:00aktualizováno  1:00
Návrh na funkcionalistickou sedmipodlažní stavbu na rozhraní Nuslí a Vršovic vytvořil Karel Bukovský v roce 1924. Její autor dokázal téměř nemožné: slunce vstupovalo přímo i do suterénu. Architektonická cenná budova s železobetonovým skeletem a trámovými stropy se promění na luxusní lofty.

Vizualizace: takto bude vypadat budova závodů ETA po rekonstrukci a dostavbě. | foto: Archiv společnosti Geosan Development

Industriální stavba na roku Kloboučnické a Bartoškovy ulice, postavená pro elektrotechnické závody ETA, byla zahájena v roce 1925 firmou Podnikatelství staveb Bukovský a Kottland.

Má půdorys ve tvaru V. Okolí ji však dodnes vnímá hlavně díky šestiúhelníkové nárožní věži, která měla původně kulovitou kupoli s tlampači a střešní anténou. Účel věže byste asi neuhodli: byla v ní umístěna nádrž pro požární vodu jímanou pravděpodobně z bočního ramene spodní vody potoka Botiče. Architektonicky atraktivní řešení představovalo i mansardové podkroví se skleněnou střechou.

V prostorách továrny se natáčel i český seriál Expozitura. Přízemí, které...

V prostorách továrny se natáčel i český seriál Expozitura. Přízemí, které poslouží po rekonstrukci jako restaurace.

Kvalitně navržená i postavená architektura v posledních letech jen chátrala. Pak posloužila pro natáčení nákladného televizního seriálu Expozitura. Naštěstí budova nemohla ujít pozornosti developerů, kteří rádi vyhledávají industriální památky.

V bývalém objektu závodů ETA na rozhraní pražských Nuslí a Vršovic tak vzniknou zajímavé byty včetně loftů a nebytové prostory určené jako kanceláře. Ve věži bude umístěný mezonet 5+kk o ploše 294 m2 a třemi terasami o celkové ploše 216 m2.

Co zanechaly předchozí generace

Karel Bukovský se v roce 1924 skvěle vypořádal s netradičním tvarem parcely, díky jeho návrhu stavba skvěle zakončovala uliční frontu ulic Kloboučnická a Bartoškova. Budovu nechal založit na železobetonové desce se sloupy s náběhy do této desky, železobetonový skelet s vyzdívkami z cihelného zdiva dispozičně uspořádal jako podélný trojtrakt.

II. etapa projektu Liberty Building, zahrnující byty i kancelářské prostory,...

II. etapa projektu Liberty Building, zahrnující byty i kancelářské prostory, spočívá v rekonstrukci funkcionalistické tovární budovy, kterou pro elektrotechnické závody ETA navrhl v roce 1924 Karel Bukovský.

Funkcionalistická budova nabídla řadu zajímavých prvků, například betonové klenby, které daly vzniknout obloukovým anglickým dvorkům umožňujícím průnik denního světla i do suterénu. Geometrická, přísně rastrovaná fasáda se zasazenými velkými okny, v původně ocelových rámech, zajišťovala vysokou propustnost přirozeného světla.

Tehdejší stavbaři se navíc účelně vypořádali i s různými typy oken v jednotlivých podlažích: zatímco okna v přízemí byla ocelová, jednoduše zasklená, ve druhém až šestém nadzemním podlaží použil architekt dřevěná špaletová okna a v sedmém dokonce ocelová s tepelně izolačním dvojsklem.

Fotogalerie

Budova má dvě podzemní podlaží, z toho vyšší je jen pod částí půdorysu. Sedmé nadzemní podlaží se šikmým proskleným průčelím mírně ustupuje, osmé a deváté podlaží tvoří věž.

V severozápadním rohu směrem do vnitrobloku je trojramenné kruhové schodiště. Jeho mezipodesty a hlavní podesty vynášejí čtyři kruhové sloupy.

Dále tu najdete dvojramenné přímočaré schodiště v jihovýchodní části na kruhovém půdorysu. Obě schodiště představovala atraktivní architektonický prvek, který bude „po zásluze“ zrestaurován, aby opět sloužil svému účelu.

Během let sloužila budova k nejrůznějším administrativním a průmyslovým účelům. Vyráběly se tu například součástky pro filmové projektory či rádia, elektrické hodiny, hrací automaty nebo chladící přístroje.

Vnitroblok továrního objektu před rekonstrukcí. Jsou vidět kanceláře-ateliéry

Vnitroblok továrního objektu před rekonstrukcí. Jsou vidět kanceláře-ateliéry zvenčí, a zrušená šachta nákladního výtahu.

Liberty Building před rekonstrukcí, původní reprezentativní schodiště bude

Liberty Building před rekonstrukcí, původní reprezentativní schodiště bude zachováno. V mezipodlažích jsou umístěny velké okenní tabule, které bohatě prosvětlují celé schodiště.

Nová podoba

Ateliér Slavíček navrhl pro projekt společnosti Geosan s označením Liberty Building. Zahrnuje jak rekonstrukci původní budovy, tak dostavbu nové části, která uzavře moderní vnitroblok, který bude sloužit jako odpočinková a relaxační zóna.

I pro původní budovu využili architekti ryze současné technologie, ale zároveň se snažili zachovat co nejvíce původních prvků: například k mezonetu ve věži povede původní zrekonstruované dvouramenné schodiště, nebude však chybět ani výtah přímo do bytu, klimatizace, předokenní rolety, systém větrání s rekuperací tepla a dvě parkovací stání.

Vizualizace: mezonet ve věži

Vizualizace: mezonet ve věži

V podzemním podlaží bude také parkoviště s dostatečným množstvím parkovacích stání pro všechny obyvatele domu i pro uživatele kancelářských prostorů, kterých zde nechybějí.

Autor:




Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Další z rubriky

Vstupní prostor pokračuje kuchyňským koutem.
Záludnosti patrového lůžka: obtížný přístup, v létě nedýchatelno

Zatímco v panelovém domě je „použitelná“ obytná plocha daná, ve starších činžovních domech lze získat další vložením patra na spaní a podobně. Tuto možnost si...  celý článek

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek úložných prostor a do budoucna sloužil...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.