Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokonalá rekonstrukce statku ze 16. století. Majitelé ctí své předky

  1:00aktualizováno  1:00
Usedlost Nižší Hrádek v Brandýse nad Labem je unikátní hned z několika důvodů. Nejen tím, že pochází z první třetiny 16. století, ale především proto, že si ji rodina po generacích předávala. Ta současná jí dala novou, přesto citlivě pojatou podobu.

Šatna byla umístěná do prostor bývalé černé kuchyně. Nádherné klenby odkazují na dobu vzniku usedlosti. | foto: Tek Tek

Rekonstrukce usedlosti byla hodně náročná. Díky svým jasně čitelným barokním prvkům je totiž na seznamu Nemovitých kulturních památek, veškeré zákroky se proto musejí dělat s ohledem na daná pravidla pro tyto stavby.

Práce na domě se ujala architektka Tereza Koucká ze studia Tek Tek. Projekt přihlásila do soutěže Interiér roku, kde byl nominován mezi tři nejlepší v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce (bližší informace zde). Hlavním mediálním partnerem soutěže byl iDNES.cz.

Statek, který patří po staletí jedné rodině

Vstupní hala usedlosti

Vstupní hala usedlosti

Usedlost na mírném kopci s výhledem na Brandýský zámek tvoří velké obytné stavení, dochovaná zůstala i část hospodářských budov, a to stodola a chlév.

V první etapě prací se upravovala obě podlaží hlavní budovy tak, aby je časem bylo možné propojit s ostatními stavbami.

Na pojednání obytného interiéru o celkové výměře 280 m2 měl vliv především silný citový vztah majitelů k místu a úcta k předkům, kteří statek vybudovali a předávali si jej po dlouhá staletí z generace na generaci.

I proto se vnější vzhled objektu po rekonstrukci nezměnil. S ohledem na historii byla obnovena i pavlač a pískovcové schodišťové stupně vedoucí ke vstupům.

„V rámci stavebně technického zajištění budovy došlo k celkovému očištění vnitřní dispozice, odstranění vnitřních příček a vybudování nových stropů a schodiště,“ popisuje architektka Koucká, autorka projektu.

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Vše je laděné do světlých teplých odstínů.

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Vše je laděné do světlých teplých odstínů.

Původní dispozice s dominantní podélnou osou (v horním patře ji zdůrazňuje zrcadlo osazené v zatím zaslepeném vstupu do dalších částí objektu) zůstala po rekonstrukci zachována.

Ve středovém obslužném traktu je schodiště, na něž navazuje „přijímací“ neboli obývací pokoj s kuchyní, dále pak šatna, koupelny a spíž. V bočních traktech jsou obytné místnosti.

Fotogalerie

„Motiv zrcadlení výrazných a působivých detailů i celých prostorů je jedním z průvodních motivů celé rekonstrukce, projevuje se jak v budoucím prostupu, tak například v koupelnách,“ říká Tereza Koucká.

Ve světlých barvách pojatý interiér má svou atmosférou evokovat útulné prostředí domova. Architektka Koucká proto použila lehce probarvené hlazené vápenné omítky, které jsou pouze naimpregnované a ponechané bez krycích výmaleb. Podlahy obytných místností jsou ze světle tónovaného dubu, centrální trakt dostal naopak černou břidlicovou dlažbu.

Masivní betonovou strukturu vřetenového schodiště odlehčuje lehká laťková podlážka z dubového dřeva, která propouští světlo do potemnělé haly přízemí. Kazetové dveře byly upravené lehce bílou lazurou. V prosklených výplních použila architektka Koucká původní leptaný vzor jemných květin.

Chodba v horním podlaží

Chodba v horním podlaží

Lehká laťková podlážka z dubového dřeva propouští světlo do tmavé haly v přízemí.

Lehká laťková podlážka z dubového dřeva propouští světlo do tmavé haly v přízemí.

Koupelny zařízené s citem

Nové zařizovací předměty použité v koupelnách byly záměrně umístěné do středu, aby omítky mohly zůstat bez obkladů a dýchat. Hodnotný pískovcový portál mezi chodbou a koupelnou byl pečlivě zrestaurován.

V prostoru koupelny zdůrazňuje jeho význam odraz v zrcadlovém sloupu, na kterém je umyvadlo. Vana byla přisazena k lehké skleněné příčce, která současně prosvětluje navazující šatnu.

V patře nechala autorka umyvadla předsadit před zrcadlovou stěnu, vana je opět v centru dispozice. Povrchy vybavení koupelen jsou lesklé, aby odrážely maximální množství světla. Interiér koupelen tak, i přes malá okénka, působí světlým a příjemným dojmem. Nové příčky rozdělující světnice na dílčí pokoje byly vyřešeny nábytkově, obsahují tak dostatek úložných prostor.

Umyvadlo je zavěšené na sloupu v prostoru.

Umyvadlo je zavěšené na sloupu v prostoru.

Koupelna v horním podlaží

Koupelna v horním podlaží

„V současné době pracujeme na dalších fázích rekonstrukce. Cílem návrhu je vytvoření takových prostorů, které majitelům nabídnou jak dostatek soukromí, tak společných míst, ve kterých mohou trávit čas v širším rodinném kruhu,“ dodává architektka Koucká.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:




Nejčtenější

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.