Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil ruinu statku, po jeho rekonstrukci se mu změnil celý život

  1:00aktualizováno  1:00
Martin Hoffmeister, který vlastnil stejnojmenný hotel na pražském Klárově, radikálně změnil svůj život. Odmala žil v centru hlavního města, ale před osmi lety se natrvalo přestěhoval na statek do malé obce nedaleko metropole. A je tu spokojený.

Hlavní obývací část byla vytvořena z prostor bývalé sýpky. Její propojení s kuchyní tvoří zcela originální, velkorysý prostor. Je zde použit převážně starožitný nábytek, který si Martin Hoffmeister přivezl ze svého původního bytu. | foto: Robert Žákovič

Kavárenský povaleč, tak sám sebe označuje Martin Hoffmeister. Nemyslí tím ale současnost, nýbrž studentská léta, která prožil na pražské FAMU. Ta sídlila nad legendární kavárnou Slavie, kde studenti trávili většinu času i během výuky. Po studiu se věnoval filmu, má za sebou i profesi novináře a posléze hoteliéra.

Fotogalerie

Dnes je vše jinak. „Chlapi, odvezte ty balíky slámy támhle dozadu. A ty granule pro koně tam dejte taky, ať je tady místo,“ udává příkazy muž, jehož sídlo v malé obci Velké Číčovice nedaleko Prahy nese název Dvůr Hoffmeister.

Kromě jeho bytu, který vznikl z původní sýpky, jsou tady totiž i stáje včetně jezdecké haly, jízdárny a výběhu, o které se stará prostřední dcera Ria. A o ubytovací část, tedy restauraci a pokoje pro hosty, zase nejstarší dcera Ada.

Čtěte ve středu

Pohled na obytnou část domu z nádvoří, kde zůstalo zachováno původní dvouramenné schodiště. Barva fasády byla zvolena tak, aby zvýraznila a podtrhla použitý  kámen v patře.

Rekonstrukce statku nedaleko Prahy dopadla na výbornou.

Po koupi statku v roce 2001 začaly rozsáhlé opravy, které trvaly snad deset let. „Byla to ruina se zcela primitivně instalovanou elektřinou, bez kanalizace, bez vody, bez plynu. Nebyly tu toalety, na dvoře jsme se topili v bahně. Občas jsem si říkal: zatím jsou tady krysy a já,“ vypráví číčovický majitel.

Přestože zatím bylo vše kolem něj v ruinách, měl Martin Hoffmeister jasnou představu o tom, jak bude statek v budoucnu vypadat.

„Dispozice celého areálu vznikla týden po koupi. Věděli jsme, co chceme, a od začátku jsme to tak budovali. A i po těch  čtrnácti letech se ukázalo, že prvotní plán byl dobrý,“ vzpomíná Martin Hoffmeister.

Postupně se rodina pustila do renovace. Nejdřív se dělaly sítě, pak stáje pro koně, protože ty byly akutně potřeba. Celý průběh rekonstrukce a další osudy statku v Čičovicích přinese včetně fotografií středeční příloha Doma DNES.





Nejčtenější

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Další z rubriky

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Z obývací pokoje se vchází dvoukřídlými posuvnými dveřmi do oddělené kuchyně s...
Skvělá proměna. Vybydlený byt celý vymlátili, nový má koupelnu navíc

Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost v již značně opotřebovaném bytě není snadné. Architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia SENAA to s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.