Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Starý statek proměnili v perlu. Osvícení úředníci byli požehnáním

  1:00aktualizováno  1:00
Britské architektonické studio De Matos Ryan stojí za proměnou 400 let starého stavení v hrabství Gloucestershire v části Cotswolds. Architekti dokázali dokonale propojit historickou budovu s moderními prvky. Do budovy včlenili prosklený pavilon, který tak spojil 16. století se současností.

Prostorná kuchyně velká 43 metrů čtverečních propojuje starý a nový statek. | foto: Edmund Sumner

Podnikatel Mick Newton narazil před deseti lety na neobvyklou venkovskou farmu, která už pár let zela prázdnotou. Nejprve s koupí váhal, ale přesvědčila ho poloha v malé vesničce Dowdeswell, ležící na strategickém místě, jen pár kilometrů od měst Cheltenham a Gloucester.

Staré stodole moderna sluší

S přestavbou památkově chráněného objektu začal Newton v roce 2006 a svěřil ji londýnskému architektonickému studiu De Matos Ryan.

Dokončení se dočkal v červnu loňského roku, tedy po pěti letech různých změn návrhů i procesu samotné přestavby. Během této doby se projekt devětkrát změnil, dokud se nenašla ta jediná správná varianta všemi akceptovatelná.

Na pozemku byly sýpky na uskladňování desátku a hlavní budova, která mnoha přestavbami získala osm štítů. S ní sousedí kostel s místním hřbitovem. Na parcele bylo i několik menších technických staveb. Nejpůvodnější část domu pochází z 16. století a jedno z jejích prvních rozšíření je ze 17. století. Od té doby se stavba nejrůznějšími způsoby obměňovala, vždy tak, aby co nejlépe sloužila tehdejším majitelům.

"Památkáři nám tvrdili, že na takovouto přestavbu nikdy nedostaneme povolení, ale na to jsme již zvyklí. Je to klasický proces, jakým procházíme snad při každé renovaci památkového objektu," řekl jeden z hlavních architektů José Esteves de Matos pro britský časopis The Architectsʼ Journal.

Nejpůvodnější část domu pochází z 16. století a jedno z jejích prvních

Nejpůvodnější část domu pochází z 16. století a jedno z jejích prvních rozšíření je ze 17. století.

Štěstím je podle de Matose narazit na osvíceného úředníka, který nejen že má rád historii, ale zároveň sleduje současnou architekturu a leží mu na srdci i praktická stránka věci – jak mohou historické stavby sloužit dnešním potřebám jejich obyvatel.

Může se hodit

Najděte si i vy dům, kde se vám bude krásně žít. Pestrý výběr nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Na takového se jim podle jeho slov podařilo natrefit. "David Broad a jeho kolegyně Joanna Lishmanová, kteří s námi na projektu spolupracovali, byli opravdu požehnáním. Díky nim se nakonec povedlo prosadit kontroverzní prosklený propojovací trakt s kuchyní a přidat ke třem stávajícím ložnicím čtvrtou, včetně koupelny a zázemí."

Dům má dnes rozlohu 515 metrů čtverečních. Přestavbou prošlo i bezmála devadesát metrů čtverečních velké stavení s garáží pro sedm automobilů a pracovnou. 

Z obytného prostoru lze vyjít přímo na zahradní terasu.

Z obytného prostoru lze vyjít přímo na zahradní terasu.

V domě se zachovalo původní hrázdění.

V domě se zachovalo původní hrázdění.

Londýnské studio De Matos Ryan, které vede de Matos společně s Angusem Morrogh-Ryanem, se umístilo s touto rekonstrukcí na druhém místě v soutěži Roses Design Awards. Architekti ze studia De Matos Ryan v Gloucestershiru získali také ocenění za přestavbu nedaleké věže (viz článek Žijí pod dvě stě let starou věží. Za originální bydlení sbírají ceny).

Studio ctilo původní postupy a maximálně se snažilo včlenit původní tradiční materiály i do novostavby. V domě tak zůstaly původní dřevěné podlahy, byla přiznána kamenická práce na schodištích, okenních parapetech i krbových římsách.

S farmou těsně sousedí místní kostelík a hřbitov.

S farmou těsně sousedí místní kostelík a hřbitov.

Pokoje zdobí původní hrázdění, v koupelně se pak nově objevuje leštěný mramor.  Použitý byl místní vápenec a dub – materiály, u kterých je zaručeno, že se jim podaří odolávat nepřízni anglického počasí a vydrží co možná nejdelší dobu.

Propojující nízký prosklený pavilon, ve kterém je umístěna kuchyň s jídelnou, navozuje iluzi, že člověk vaří a jí přímo v zahradě. Prosklené posuvné panely v hliníkových rámech lze v létě roztáhnout a získat tak další dimenzi v zeleni dvora.

Prostorná, 43 metrů čtverečních velká kuchyň je doslova spojovníkem mezi starým a novým životem statku. Za pozornost stojí i střecha kuchyně. Na dokonalé technické vyváženosti, díky které střecha vypadá, jako kdyby se nad prostorem spíše vznášela, má lví podíl londýnská konstruktérská firma Price a Myers.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , hřbitov


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.