Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyň mají v ložnici, rodina je z totální změny domu nadšená

  1:00aktualizováno  1:00
Třicet let starý domek nedaleko Prahy potřeboval rekonstrukci. Klasická venkovská stavba, která vznikla svépomocí, nevyhovovala vzhledem a vnitřním vybavením, ale pro nové majitele, rodinu s dvěma malými dětmi, ani svou dispozicí.

Směrem do obývacího pokoje byla na konci barového pultu použita prosklená skříňka s LED osvětlením. | foto: Jaroslav Kvíz

Původní majitelé využívali pouze přízemí, podkroví zůstalo nedokončené, sklep sloužil jako garáž a sklad, navíc nebyl spojený s obytným přízemím, takže se dům obcházel venkem. Koupelna, podlahy i elektroinstalace byly poplatné době, kdy se dům stavěl.

V přízemí byla úzká kuchyň, propojená s obývacím pokojem jen vydávacím okénkem. Do ložnice rodičů se vcházelo z obývacího pokoje. Koupelna měla panelákové rozměry.

Takže bylo jasno. "Jako první jsme se věnovali právě dispozici domu tak, aby byla funkční a z daného prostoru se vytěžilo maximum," vysvětluje Alena Koubová z firmy Kouba interier, na niž se rodina obrátila o pomoc.

Přízemí - původní stav

Přízemí - původní stav

Návrh přízemí - jedna z variant

Návrh přízemí - jedna z variant

První fáze: přízemí

Manželé chtěli využit celý dům, ale kvůli finančním i provozním možnostem se v první fázi rekonstruovalo pouze přízemí. Jednoznačné bylo také propojení sklepa s přízemím. Nakonec se ukázalo, že domek je celkem variabilní, a tak finálnímu výběru řešení předcházelo několik variant a debaty nad nimi.

Může se hodit

Hledáte zajímavé bydlení nedaleko Prahy? Vybírejte z nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Ve zvoleném řešení došlo k přesunu kuchyně do bývalé ložnice a jejímu propojení s obývacím pokojem. Domek má menší zahrádku směrem do ulice a hlavní zahradu na druhé straně.

"Z francouzského okna v kuchyni jsme proto přidali schůdky ven na předzahrádku, která by měla sloužit pro pěstování zeleniny," popisuje Alena Koubová.

Uspořádání do tvaru písmene U nabídlo velkou pracovní plochu.

Uspořádání do tvaru písmene U nabídlo velkou pracovní plochu.

V obývacím pokoji se v obvodové zdi vybouralo velké okno s výhledem do zahrady. Celý prostor je tak krásně prosvětlený.

Firma připravila i projekt podkroví, kde bude ložnice rodičů, dětí i velká koupelna. V přízemí jsou tedy dva pokoje, malá koupelna se sprchovým koutem a samostatné WC. Rodině to v tuto chvíli dostačuje, v budoucnu bude v přízemí pracovna a pokoj pro hosty.

Fotogalerie

V podkroví jsou navrženy dva stejně velké dětské pokoje směrem do štítu, aby děti měly nejen střešní okna, ale také klasická. Ložnice rodičů sousedí s šatnou a vlastní malou koupelnou.

Na protější straně je velká koupelna s vanou a sprchou, nechybí komora.Ve sklepě zůstala malá garáž, technická místnost pro pračku, sušičku a kotel (z ní se vystupuje po schodech do přízemí), sklad, WC a klubovna.

Úkol pro statika

Realizaci připravila na klíč společnost Kouba interier. "Před realizací bylo potřeba technicky vyřešit zejména zásahy do nosné konstrukce domu," vysvětluje Alena Koubová.

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem - velkoformátová dlažba je od firmy RAKO.

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem, velkoformátová dlažba je od firmy Rako.

Statik navrhl vhodný postup a opatření pro bourání otvorů mezi obývacím pokojem a kuchyní, v obvodové zdi domu a ve stropní konstrukci sklepa. V rámci rekonstrukce se udělal nový rozvod topení, elektroinstalace, vyměnila se okna. Veškeré instalace byly dotaženy do patra, aby práce na podkroví v druhé fázi co nejméně omezily život v přízemí.

Použité dlažby a obklady jsou od firmy Rako, podlaha v obývacím pokoji dřevěná plovoucí. Vnitřní vybavení bylo vyrobené na míru v truhlárně firmy.
Za pozornost stojí i schodiště. Nosná konstrukce je z oceli, obklad pak z masivního dřeva.

"Dubový masiv jsme vykartáčovali a navoskovali. Kartáčování zvýrazní strukturu dřeva a schody tím získaly příjemnou patinu," doplňuje Martin Kouba. Zajímavě působí zábradlí: do patra je to kombinace nerezu a skla, do sklepa pak natřená betonářská výztuž.

Kartáčování zvýraznilo strukturu dřeva a schody tím  získaly příjemnou patinu.

Kartáčování zvýraznilo strukturu dřeva a schody tím získaly příjemnou patinu.

Průhled z chodby

Průhled z chodby

Kuchyňská linka má korpusy z kvalitního německého lamina, dvířka jsou fóliovaná. Směrem do obývacího pokoje se na konci barového pultu objevila prosklená skříňka s LED osvětlením.

Komfortu používání odpovídá kvalitní vnitřní vybavení, výklopy, tlumené zásuvky či dovírání. "To už pokládáme za samozřejmost, nikoli nadstandard," říká Martin Kouba. Vestavěné skříně v chodbě a WC jsou z lamina, laděné do stejných barev.

Do budoucna čeká rodinu kromě úpravy podkroví i práce na zahradě, zejména nový vjezd, terasa před obývacím pokojem a osázení keři a květinami. Zatím pořídili nezbytný doplněk: klouzačku a prolézačku pro děti.



Témata: Bydlení


Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.