Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ruinu statku přestavěli na moderní bydlení. Zachovali vše podstatné

  1:00aktualizováno  1:00
Zřícenina starého stavení v malé obci na okraji Českomoravské vrchoviny zaujala mladé manžele krásnou klidnou polohou proti kostelu a zároveň kousek od lesa. Nezalekli se ani velmi zchátralého stavu.

Dva štíty se sedlovými střechami, mezi nimi velká vrata – typická silueta venkovského stavení zůstala rekonstrukcí nedotčená | foto: Jiří Ernest

Statek postavený kolem roku 1880 měl typickou podobu české venkovské usedlosi: obdélníková budova se sedlovou střechou a štítem do ulice, velká dřevěná vrata vedoucí do dvora a proti obytné budově stodola, rovněž obdélníkového tvaru se sedlovou střechou. Další vrata vedla ze dvora dozadu na louku a do starého ovocného sadu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Když mladí manželé tuto chaloupku objevili, byla už dlouho neobydlená a tomu odpovídal i její stav, vlhké zdivo, propadlé krovy, spadlý komín, opadané omítky, nepořádek nahromaděný za desítky let. Pohled na tyto trosky by běžného „smrtelníka“ určitě motivoval spíše k rychlému útěku, architektka a její manžel stavař si tu však díky svým profesionálním schopnostem a zkušenostem dokázali představit budoucí bydlení.

„Líbilo se nám klidné místo a velká zahrada, která končí až u potoka a u lesa,“ vysvětluje Blanka Tancerová, která je zároveň projektantkou a majitelkou domu.
„Proto jsme se rozhodli zbourat zeď a vrata na louku, otevřel se nám krásný výhled a jsme po celý rok v přírodě. Celkově jsme se snažili zachovat původní vzhled, především celkový tvar stavby a jižní průčelí vedoucí do ulice, včetně zaklenutých okének nahoře ve štítě.“

Odkryté kamenné zdivo a slunný dvůr bohatě osázený rostlinami dávají usedlosti...

Odkryté kamenné zdivo a slunný dvůr bohatě osázený rostlinami dávají usedlosti jižní ráz.

Dvůr byl původně vzadu obehnán zdí s vraty na louku, manželé se rozhodli ji...

Dvůr byl původně vzadu obehnán zdí s vraty na louku, manželé se rozhodli ji zbourat a otevřít výhled na velkou zahradu.

Bourání a budování

Rekonstrukce začala odkrytím „zdravého jádra“: základy domu byly obkopány, odvětrány a odizolovány proti vlhkosti, bylo nutné vykopat staré vlhké podlahy, odstranit omítky, spadlý komín, zbourat celé podkroví a na obvodovém zdivu vybetonovat ztužující železobetonový věnec.

Fotogalerie

Podařilo se zachovat původní cihelné klenby. Některá okna se zvětšila a proměnila ve francouzská, padly některé vnitřní nenosné stěny.

Obytné stavení mělo typické tradiční uspořádání: dovnitř se vstupovalo ze dvora z boku přes kamenné zápraží, do síňky, na kterou navazovala černá kuchyně. Směrem do ulice byla orientována obytná světnice, v zadní části byly sklípky a chlívky.

Nový vstup do domu vede rovněž z boku, z kamenného zápraží je dnes vyvýšená terasa. Předsíň rozděluje přízemí na ložnici (v zadní části na místě bývalého chléva) a společnou obývací část, spojenou v jeden prostor.

Klenutá kuchyň přechází do rovněž klenuté jídelny a dále do obývacího pokoje, který zaujímá místo původní světnice, má výhled do ulice a na kostel a přesahuje do podkroví.

Obývací pokoj je v novější zděné části domu, na místě světnice. V nově vyzděném...

Obývací pokoj je v novější zděné části domu, na místě světnice. V nově vyzděném štítě jsou oblouková okénka, stejná jako dříve.

Za novým krbovým tělesem bylo vybudováno otevřené schodiště na galerii, kde je dost místa i denního světla pro pracovnu majitelky. Zároveň galerie slouží jako hala, z níž se vchází do dětských pokojů a velké koupelny.

Autorka

Ing. arch. Blanka Tancerová Vystudovala Fakultu architektury VUT Brno, v současné době vykonává vlastní architektonickou praxi. Zabývá se komplexní projektovou činností od návrhu až po realizaci.

Podkroví zakončuje velká ložnice, z oken v severním štítu má krásný výhled na zahradu, potok a les. Slunce do obytných místností v přízemí přichází dopoledne okny směřujícími do dvora a přes poledne z jihu, ze západu stavení bezprostředně sousedí s domem na vedlejším pozemku, takže budovat okna by nemělo smysl.

V domě byly provedeny veškeré nové rozvody, vytápění zabezpečuje plynový kotel, podlahové konvektory a radiátory. „Původní zdivo jsme nezateplovali,“ vysvětluje architektka, „devadesát centimetrů silné kamenné a smíšené zdivo má odpovídající tepelněizolační vlastnosti. Vnější kontaktní zateplení má jen jižní část domu, která byla přistavěna později z plných cihel.“

Kamenné zdivo je odkryto i v kuchyni. Cihelná klenba zde nebyla příliš...

Kamenné zdivo je odkryto i v kuchyni. Cihelná klenba zde nebyla příliš pohledná, proto ji majitelé raději omítli. Od předsíně až do jídelny prochází šedá keramická dlažba. V celém interiéru převažují neutrální barvy, na jejichž pozadí vynikne krása kamene a přírodního dřeva.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Pro rekonstrukci majitelé zvolili především tradiční přírodní materiály, dřevěná okna a podlahy, keramické dlažby a ocel. „Kde to bylo možné, zachovali jsme a odhalili vše původní,“ vysvětluje architektka. V kuchyni a v jídelně zůstaly staré cihelné klenby, po zbroušení a novém vyspárování vypadají jako nové.

Východní a severní fasáda se zvenku nezateplovaly, díky tomu po odstranění omítek vynikla struktura původního zdiva, stejně jako kamenná ostění a překlady nade dveřmi a okny.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 140 m2
Užitná plocha: 170 m2
Konstrukce: kamenné základy, původní zdivo smíšené z kamene a cihel, popřípadě zděné z plných cihel, v podkroví příčky sádrokartonové, stropy původní cihelné klenby a skleněný strop do ocelových rámů, schodiště ocelové ze silnostěnného plechu, nový dřevěný krov, zateplení střechy minerální vlna, střešní krytina z betonových tašek
Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, dveře dřevěné fóliované do obložkových zárubní a atypické z čirého bezpečnostního skla
Vytápění: ústřední teplovodní, plynový kotel + radiátory + podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou

Hlavní obytná místnost měla propadlý strop, opadané omítky, chyběla podlaha...

Hlavní obytná místnost měla propadlý strop, opadané omítky, chyběla podlaha...

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Další z rubriky

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.