Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Osmdesát let starý dům po rekonstrukci: tři generace mají skvělý domov

  1:00aktualizováno  1:00
Řadový dům ze třicátých let minulého století prošel před třemi lety rozsáhlou rekonstrukcí. Zůstalo jen pár nosných zdí, přibylo druhé patro a půdorysně se dispozice dočkala zásadní změny. Majitelé si splnili sen o moderním domě, který však zvenčí respektuje původní výstavbu.

Nezávislé podlahové vytápění temperuje prostor v zimních měsících na 15 stupňů, aby v zimní zahradě přežila krásná vzrostlá zeleň. | foto: Martin Vejrosta

Dům z roku 1930 nedaleko Brna procházel postupně různými úpravami, ale té nejrozsáhlejší se dočkal v roce 2011 až 2012. Stavba byla odstrojena až na nosné zdi a i některé z nich se zcela odstranily.

Může se hodit

Hledáte i vy své vysněné bydlení? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz. Nabízíme byty, domy i pozemky po celé ČR.

Plánujete rekonstrukci? Poptejte ověřené firmy a živnostníky na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30 %.

V domě byly vždy dvě bytové jednotky, v přízemí a v prvním patře. Při rekonstrukci se využil i půdní prostor, který není obytným podkrovím v pravém slova smyslu, místnosti mají totiž plnohodnotnou výšku s klasickými okny.

Kvalitní prosvětlení velkým množstvím oken se stalo základem proměny, do níž se majitelé pustili podle vlastního návrhu, a to včetně nábytku. Stavební práce svěřili samozřejmě stavební firmě a truhlářům.

V přízemí je dominantní dlouhá řada oken, která se lomí v nestandardním úhlu

V přízemí je dominantní dlouhá řada oken, která se lomí v nestandardním úhlu 135 stupňů.

Soukromí pro tři generace

Společný vstupní prostor v přízemí rozdělují skleněné posuvné dveře na zádveří, odkud je vchod do šatny, a spojovací chodbu. Z ní vedou dveře do malé koupelny pro hosty, další samostatná místnost slouží také jako šatna. Za třetími dveřmi je byt majitelů.

Z původního 2+1 vznikl po rekonstrukci jeden velký obytný prostor, který plynule přechází v jednotlivé obytné zóny: na obývací část navazuje jídelna s bílou kuchyňskou linkou, za posuvnými dveřmi z mléčného skla se ukrývá spíž.

Fotogalerie

Z malé haly se vchází do koupelny, ložnice a pracovny. Na ložnici ještě navazuje zimní zahrada plná zeleně, kterou rodina využívá celoročně, a jak sám majitel říká, je to nejoblíbenější a nejfrekventovanější místo z celého domu.

Byt v prvním patře patří babičce, která v domě vyrůstala. K dispozici má rovněž velký obytný prostor spojený s kuchyní, jídelním a obývacím koutem, z něhož vedou francouzské dveře na terasu. Cítí se tu příjemně, přispívá k tomu volba přírodních materiálů a měkký kontrast bílé barvy s hnědými odstíny dřeva.

V novém interiéru nezůstalo z původního vybavení téměř nic, až na obrazy ve zlacených rámech, které kontrastují s moderním interiérem. "Spoustu jsme toho vyházeli, ale tyhle reprodukce máme rádi, líbí se nám i rámy. Obrazy, které visí u babičky, dokonce maloval její manžel. Nebyl to žádný akademický malíř, malování měl jako koníčka," vypráví majitel.

Kuchyň je v dnes "tradiční" bílé barvě.

Kuchyň je v dnes "tradiční" bílé barvě.

Černobílé království pro dceru

Z půdního prostoru vznikl plnohodnotný obytný prostor, kde má své království šestnáctiletá dcera. Její oblíbenkyní je Audrey Hepburnová a právě éra padesátých let, filmy s touto šarmantní herečkou a nádech Paříže udávají barevný tón a ladění celému jejímu interiéru.

Tvář Audrey zdobí stěny nejen v pokojíčku, ale i v koupelně. Zařízení dominuje jednoduchá černobílá kombinace, místy akcentována fialovými detaily. V části směrem do ulice má svoji pracovnu, velkou šatní skříň a keyboard, na který si občas zahraje. Část blíže do zahrady představuje klidová zóna s pohodlnou lenoškou a velkou postelí.

Šestnáctiletá dcera si oblíbila herečku Audrey Hepburn a filmy z padesátých let.

Šestnáctiletá dcera si oblíbila herečku Audrey Hepburn a filmy z padesátých let.

V budoucnu je možné tento prostor přepažit a vytvořit dva samostatné pokoje. Vše je k tomu už připraveno, to dokazují například dvoje vstupní dveře.

Sami sobě architekty i designéry

Oba manželé vystudovali stavební inženýrství, ale pracují v ekonomické sféře. Přestože svou původní profesi nikdy nevykonávali, mají smysl pro detail, rádi si věci vymýšlejí a své představy dokážou zakreslit na papír.

Rekonstrukci i následné zařizování interiéru tedy vzali hodně do svých rukou. "Na úplném začátku jsme přizvali ke spolupráci architekta, jeho zásluhou došlo k dispozičním změnám, které vyhovují současnému trendu bydlení, přitom vnější vzhled respektuje okolní zástavbu. Nechtěli jsme určitou vzhledovou harmonii ulice narušit," vysvětluje majitel.

Samotná rekonstrukce trvala skoro rok. V listopadu 2011 se majitelé nastěhovali do nedalekého pronájmu a na začátku prosince následujícího roku už byli zpátky v novém.

"Měli jsme vše celkem dobře vymyšlené a rozvržené, protože dispozice byla hotová. S nábytkářskou firmou jsme pak vytvořili koncepci vzhledu interiéru a postupně dokončovali detaily, vybírali materiály nebo barvy," vzpomíná majitel.

Základem podkroví je jednoduchá černobílá kombinace.

Základem podkroví je jednoduchá černobílá kombinace.

Například černobílou koupelnu pro dceru kompletně navrhoval on, ostatní pokoje řešila manželka. A stejná souhra panovala i při zařizování zbytku domu. Veškerý nábytek je tedy dělaný na míru podle přání a představ majitelů, kteří technické detaily konzultovali s nábytkářskou firmou. Díky precizní práci nábytkářů se podařilo vytvořit maximálně funkční a příjemný interiér.

Velkorysé prosvětlení

Dům je prosvětlen velkým množstvím oken. V přízemí je dominantní dlouhá řada oken, která se lomí v nestandardním úhlu 135 stupňů. "Chtěli jsme maximálně prosvětlit prostřední místnost. Od začátku jsem věděl, jaká okna chci. Věnoval jsem hodně času shromažďování informací o technických parametrech. Vybrali jsme profily Eforte od společnosti Inoutic, protože jsme potřebovali vyřešit jak hluk, tak úniky tepla," vysvětluje majitel.

Kvůli svému požadavku na trojité zasklení potřeboval okna s velkou stavební hloubkou. Dům totiž leží v lokalitě zatížené hlukem. Nedaleko od domu vedou hlavní silniční tahy, za zahradou je frekventovaná železnice a nízko nad domem přelétávají letadla z blízkého letiště. Okna tedy musela mít i dobré zvukově-izolační vlastnosti.

Důležité bylo ovšem i kvalitní osazení, na doporučení známých využili majitelé firmu Šenk, Okna - dveře - zimní zahrady.

Základem podkroví je jednoduchá černobílá kombinace.

Základem podkroví je jednoduchá černobílá kombinace.

Po více než roce užívání se prokázalo, že majitelé zvolili dobře firmu i materiál. Okenní profily jsou navíc poměrně subtilní, splnily se tak i pohledové představy majitele. Tepelně-izolační vlastnosti okenního profilu Eforte s trojitým zasklením (součinitel prostupu tepla oknem je pouze Uw 0,8 W/m2K), byť dům není v pasivním standardu, napomáhají výrazně úsporám při vytápění.

Nejoblíbenější místo v domě

Zimní zahrada tu stojí asi pět let, není tedy výsledkem nedávné rekonstrukce. Je celá prosklená, včetně střechy, kde jsou instalovány posuvné rolety kvůli zastínění. Nezávislé podlahové vytápění temperuje prostor v zimních měsících na 15 stupňů, aby tam přežila krásná vzrostlá zeleň.

Na střeše jsou instalovány posuvné rolety kvůli zastínění.

Na střeše jsou instalovány posuvné rolety kvůli zastínění.

"V tuto dobu pochopitelně zimní zahradu moc nevyužíváme, ale to se týká tak dvou měsíců kolem Vánoc, kdy si člověk raději v obýváku pálí svíčky a poslouchá koledy," říká majitel.

Když začne svítit sluníčko, i bez vytápění se teplota snadno vyšplhá na 25 stupňů. Zimní zahradu rodina plnohodnotně využívá od února do listopadu a bez ní si svůj život vůbec neumí představit. Právě zde se odehrává společenský život, stolování či relaxace.

Autoři:




Nejčtenější

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň je umístěna do niky v místnosti. Dominantou prostoru je dubová podlaha.
Do garsonky se jim vešlo všechno potřebné, stačilo minimum nábytku

Malou garsoniéru v širším centru Prahy si majitelé pořídili na krátkodobé pronájmy. S touto vidinou se také pustili do kompletní rekonstrukce a následného...  celý článek

Výrazná modrá, ale nikoliv studená barva, opticky zkracuje hlavní obytnou...
Proměna bytu 1+1 ve funkcionalistickém domě: se vkusem to jde i levně

Byt 1+1 v zajímavém funkcionalistickém domě má řadu přednosti: umístění v žádané rezidenční části Vinohrad s výbornou dopravní dostupností, praktickou...  celý článek

Dům z konce 70. let minulého století získal vyvážené proporce i moderní vzhled,...
Proměna rodinného domu po 40 letech. Neuvěříte, že nejde o novostavbu

Pro mladou rodinu s malým synem byla rekonstrukce domu z roku 1978, který si původní majitel postavil svépomocí nedaleko Prahy, lákavou šancí vytvořit si...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.