Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce rodinného domu pro mladou rodinu: jde to levně a vtipně

  1:00aktualizováno  1:00
I s minimem nákladů lze proměnit vnitřní prostory starého obydlí, vytvořit prosluněný obývací pokoj třeba na severní straně domu a propojit jej s exteriérem. Tak to vypadá, když si architekt Adam Weczerek zrekonstruuje vlastní dům.

Exteriér domu tvoří dvě odlišné tvarové i materiálové hmoty. Starší část má bílou omítku. Novější hmota je zvenku obložena lehkou dřevěnou konstrukci s modřínovým obkladem. | foto: Ing. arch. Adam Weczerek

Jaký byl původní stav vašeho domu?
Můj dům stojí v klidné části obce Kravaře. Parcela má přibližně 1 200 metrů čtverečních, s příjezdovou komunikací na jižní straně. Původní objekt byl umístěn asi pět metrů od komunikace a metr od hranice parcely na západní straně, na niž ze severní a východní strany navazuje zahrada.

Dům postavili v padesátých letech. Jde o dvoupodlažní stavbu, se sedlovou polovalbovou střechou a částečným podsklepením. V osmdesátých letech byla na severní straně provedena necitlivá dvoupatrová přístavba s plochou střechou. Chtěl jsem vytvořit moderní bydlení pro jednu rodinu, s minimálními náklady. A tudíž s minimálními zásahy do stávajícího objektu. Šlo tedy zejména o změnu vnitřního uspořádání, zejména pokojů a dále fasády domu.

Původní podoba domu
Původní podoba domu

Původní podoba domu

Jaký byl plán rekonstrukce a na co jste se v něm zaměřil?
Vzhledem k tomu, že nešlo o novostavbu, byli jsme nuceni využít stávající dispozici. Půdorysně byl prostor budovy relativně malý, pouze 39 metrů čtverečních, přitom nízký, ale i tak dům poskytoval nadbytek místností.

Koncept řešení interiéru a exteriéru tedy vychází ze dvou hmot, původní stavby a staré přístavby. Jednotlivé hmoty domu jsme pak na fasádě materiálově a barevně odlišili. Toto členění vytváří také nové, základní interiérové schéma domu.

Fotogalerie

Starší část, která zahrnuje vstup, komunikace, sociální a technické zázemí a ložnici, má bílou omítku. Novější hmota, obsahující celou společenskou část domu, tedy obývací pokoj, kuchyň, jídelnu a galerii, je zvenku obložena lehkou dřevěnou konstrukci s modřínovým obkladem.

Původní stavba byla dispozičně naprosto nevyhovující a předimenzovaná. Proto jsme se rozhodli redukcí pokojů, jejich spojováním, vybouráním příček a vytvořením takzvaného vyvýšeného poschodí neboli galerie s pracovním koutem opticky propojit patra, vybudovat nové členění interiéru a dát tak jiné funkce nově vzniklým pokojům. Prostor tím získal vzdušnost a spojení s exteriérem.

Do otevřeného společenského prostoru prostupuje zahrada ze dvou světových stran.

Do otevřeného společenského prostoru prostupuje zahrada ze dvou světových stran.

Koncept řešení interiéru a exteriéru vychází ze dvou hmot, původní stavby a

Koncept řešení interiéru a exteriéru vychází ze dvou hmot, původní stavby a staré přístavby.

Rekonstrukce proběhla v období dvou let za použití standardních stavebních materiálů a technologií, v podstatě svépomocí. Nově se dostavělo pouze závětří.

Jak jste měnil vnitřní uspořádání domu a jejich funkci?
Velká otevřená společenská část domu je ve staré přístavbě. Vzhledem ke špatné využitelnosti původní dispozice a množství malých pokojů jsme se rozhodli v této části objektu v polovině plochy vybourat strop nad prvním nadzemním podlažím. Tím má i relativně menší společenská část velkorysejší charakter.

Zásadní bylo vytvořit společenský prostor. Tedy ne obývací pokoj, kuchyň, jídelnu a počítačový kout, ale jeden prostor, který je dostatečně velký pro všechny členy rodiny najednou. Tento společenský prostor se zároveň otevírá do zahrady, proto bylo logické propojit jej opticky i provozně s exteriérem, který je pro nás nedílnou součástí vnímání prostoru.

Terénními úpravami vznikla terasa, navazující na obývací pokoj. Jediným úskalím bylo zajistit kvalitní proslunění, protože prostor pokoje je orientovaný na sever, avšak o celé šíři objektu.

Propojení pater působí až sochařsky, jako by bylo vytesáno z jednoho kusu bílé

Propojení pater působí až sochařsky, jako by bylo vytesáno z jednoho kusu bílé hmoty. Do něj jsou pak vsazovány další objekty – kuchyň, krb, stůl....

Proto jsme vytvořili okna na východní, severní a západní straně a také stropní světlík. Velké rohové okno na východní a severní straně umožňuje, aby prostor absorboval ranní slunce.

Do stropu jsme instalovali střešní světlík, kterým v průběhu dne prochází sluneční svit, ze západní strany je pak pod stropem pásové okno. Těmito proskleními jsme dosáhli velkého prosvětlení s dostatečným prosluněním, a zároveň se v létě severní obývací část pokoje tolik nepřehřívá.

Ing.arch. Adam Weczerek

*1979 v Opavě, 1997 – 2003 Fakulta Architektury VUT Brno, 2001 Faculty of Architecture and Buildingscience, Strathclyde University, Glasgow, (GB), 2002 atelier Kuzemenský a spol., Praha, 2004 – 2005 atelier Wittassek, Opava, od 2006 atelier WMA architects

A navíc vše má silnou estetickou a zklidňující funkci, protože proměnlivá barevnost a intenzita slunečních paprsků v průběhu celého dne mění i atmosféru prostoru, a tím přirozeně i náladu a energii člověka.

Nábytek jsem použil v co nejmenší míře a co nejkompaktnější, a to zejména z praktických důvodů: prach, malé děti, atd. Kuchyňská část je nesena v duchu podobné inspirace.

Kuchyňská zóna a obývací zóna jsou propojeny kontrastním, černým, vloženým

Kuchyňská zóna a obývací zóna jsou propojeny kontrastním, černým, vloženým objektem – kamenným krbem.

Hlubší pracovní plochu rozdělují posuvná dvířka. V zadní části jsou všechny

Hlubší pracovní plochu rozdělují posuvná dvířka. V zadní části jsou všechny drobné spotřebiče.

Kuchyň je také o kontrastu materiálů. Bílá barva ve vysokém lesku evokuje

Kuchyň je také o kontrastu materiálů. Bílá barva ve vysokém lesku evokuje čistotu a moderní technologie.

Protože jde o součást společenského prostoru, chtěl jsem, aby bylo možné vždy rychle schovat všechny nezbytné doplňky jako konvici, mikrovlnku, toaster a další. Vytvořili jsme tak hlubší pracovní plochu, kterou rozdělují posuvná dvířka. V zadní části jsou všechny tyto věci uloženy a v případě úklidu se pouze dvířka posunou.

WMA architects

Studio vzniklo jako volné sdružení architektů v roce 2006 v Opavě. Zabýváme se komplexní tvorbou projektů od prvotních architektonických návrhů až po realizaci. Konkrétně návrhy urbanistických studií, obytných a veřejných staveb, včetně rekonstrukcí, návrhu interiérů a designu.

Klade velký důraz na spolupráci a dialog s investorem. Tvorba studia vychází z principů minimalismu, snahy o jednoduchost, účelnost a současně nadčasovost výrazu. Při návrhu domů se snaží o nízkoenergetické koncepty staveb.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení č. 9/2012.

Autor:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Další z rubriky

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj.
V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.