Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili jen hromadu kamení. Po deseti letech mají z ruiny krásný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Na západním pobřeží Irska v oblasti Connemara vyrostla kamenná prázdninová vilka. Majitelům zajišťuje komfort a zázemí a přitom nenarušuje okolní přírodu. Vypadá, že na kopci nad pláží stojí odjakživa. A to je skoro pravda.

Na stavbu byly použity i kameny z původního statku. | foto: Peter Legge Associates

V půvabné zátoce s výhledem na moře stávala již od 18. století dvě vesnická stavení, která patřila ke statku místního farmáře. Ten se ale v sedmdesátých letech minulého století odstěhoval a z domů během pár let zbyly jen trosky kamenných zdí prorostlé vřesem.

Manželé z nedalekého města Galway si v Connemaru nejdříve pořídili letní vilku. Ta jim ale časem začala být malá. Rodina se rozrůstala, manželé odešli do důchodu a také začala přibývat vnoučata. 

Kamenný dům v Irsku

Majitelé se rozhodli koupit nový dům a ten původní přenechat dětem. Volba padla právě na místo nad Atlantikem, kam rádi chodívali na procházky a zamilovali si ho.

Vyhledali příbuzné původního majitele, kteří k rozpadlé farmě již neměli žádnou osobní vazbu a pozemek koupili.

Na vytvoření nového letního sídla si pozvali dublinské architektonické studio Peter Legge Associates.

Přáli si komfort, který dnes považujeme za běžný. Na původní farmu totiž nebyla zavedena elektřina, ani tekoucí voda. Druhým základním požadavkem ovšem bylo, že místo nesmí za žádnou cenu přijít o svou romantickou a drsnou krásu. Důležitou roli také hrál dostatečný prostor pro návštěvy, jednoduše koncipovaný tak, aby vyhovoval všem.

Může se hodit

Najděte si vaše vysněné bydlení. Vybírejte z široké nabídky rodinných domů na Reality.iDNES.cz.

Peter Legge proto zvolil koncept dvou domů, které navrhl v podobě téměř identické původnímu stavení. Na pomoc měl archivní fotografie místního kronikáře.

Srdcem domu je přízemí původního obytného stavení. Dnes je v něm obytná kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s krbem, v patře ložnice majitelů a pracovna. V bývalém hospodářském stavení jsou další dvě ložnice, které slouží hostům. Obě části jsou propojené schodištním proskleným traktem.

Francouzskými okny lze z obytné kuchyně vyjít na terasu domu s výhledem na

Francouzskými okny lze z obytné kuchyně vyjít na terasu domu s výhledem na oceán.

Domy jsou orientovány na jih k Atlantskému oceánu, ze severu vede příjezdová cesta. Kameny, které jsou v okolí domu ponechány, uchovávají nepopsatelný mystický genius loci, na kterém mají jistě zásluhu i nedaleko objevené megalitické stavby.

Interiér domu zařizovala Lisa McSharryová z Peterova studia. Kuchyň a vestavěné skříně nechala vyrobit na míru u místního truhláře. Jídelní židle, postele a drobný nábytek nakoupila levně v IKEA, své místo v letním domě našly i poděděné rodinné kousky, jako například červená sedačka v obývacím pokoji, kterou si manželé přivezli z předchozí chalupy. Textil a koberce vyrobila na míru irská designérka a tkadlena Muriel Beckettová. Inspirací pro zvolenou barevnou paletu a motivy jí byla okolní příroda.

V obytné kuchyni hraje prim masivní dřevo a měděná barva.

V obytné kuchyni hraje prim masivní dřevo a měděná barva.

Domy propojuje prosklený schodištní trakt.

Domy propojuje prosklený schodištní trakt.

Do domu se majitelé mohli nastěhovat až v roce 2011. Na dlouhých deset let se protáhly všechny plánovací i stavební fáze realizace projektu. Na vině nebyla jen náročná konstrukce, při které používali původní kameny ze statku, nebo moderní vzhled, který statku dodala prosklená spojovací hala, která by mohla vadit památkářům, ale především zcela jiné byrokratické překážky.

Nejprve byla problémem skutečnost, že novou stavbu chce realizovat někdo, kdo nemá v oblasti trvalé bydliště, další prodlužování zapříčinila i výstavba příjezdové cesty. Úředníci se obávali znehodnocení přírody spadající pod ochranu národního parku a doložit podrobnou dokumentaci a následně získat všechna potřebná povolení byl heroický výkon.

Celkové náklady na stavbu se v průběhu let v přepočtu vyšplhaly na 13,5 milionu korun. Ani vysoká cena ale manželům radost z jejich dalšího letního sídla nekalí. Majitelé navíc využili dokonalé polohy domu u národního parku, kde si turisté mohou užívat moře, písečných pláží, dlouhých procházek, rybaření nebo výprav za megalitickými památkami a sídlo po část roku pronajímají.

Dům stojí v oblasti Connemara na západním pobřeží Irska.

Dům stojí v oblasti Connemara na západním pobřeží Irska.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Další z rubriky

V expozici Vitra byl největší zájem věnovaný novince, pohovce Grand Sofà...
Obývací pokoj se rozpadá na pohovky z několika kusů a malé stolky

Je největší, nejočekávanější a také nejnavštěvovanější. Platí už řadu let, že všechny velké nábytkářské firmy čekají s novinkami na dubnový mezinárodní veletrh...  celý článek

V 60. letech se s boxy počítalo zejména do mladých interiérů.
Má je babička, dcera i vnučka. Boxy, které se staly designovou ikonou

Vznikly před 50 lety, přesto se nejen dodnes vyrábějí, ale také stále inspirují. Plastové boxy Componibili od Anny Castelli Ferrieri se v Miláně v průběhu...  celý článek

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy.
Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.