Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil starou vesnickou školu. Ze tříd má ložnice, z kabinetu koupelnu

  1:00aktualizováno  1:00
Miloš Staněk už mnoho let toužil po starém statku, který by mohl opravit a kde by pak relaxoval a trávil volné chvíle s rodinou. Prohlédl si hodně nemovitostí a zřejmě by i jednu z nich koupil, nebýt pozvání k prohlídce staré pekárny. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Miloš Staněk rád odpočívá u krbu ve starém křesle, které získalo nové čalounění. | foto: Lukáš Hausenblas

Ve skutečnosti však šlo o hodně starou školu, v níž se už dávno neučilo. Ta se později proměnila v pekárnu, avšak i ta časem osiřela. „Přijížděl jsem od jihu a spatřil kopeček s kostelem, pak budovu a obrovské krásné lípy. Zaparkoval jsem, a přestože jsem ještě ani nenahlédl dovnitř, už jsem telefonoval, že to beru,“ vzpomíná Miloš na první návštěvu tohoto půvabného místa, které v pradávnu obývali Keltové.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Společně s manželkou Lucií se pustili do opravy 120 let staré budovy a úpravy velkého přilehlého pozemku. Vysadili nové stromy, keře a rostliny a postupně tu podle slov manželky vytvářejí „koncept jedlého lesa“. Pod košatou lípou vyrostla bylinková zahrádka.

Svoji pozornost zaměřili také na protější kostel s kompletně zachovanými varhanami a ten se snaží probudit k životu. Zvnějšku si stará škola zachovala svou tvář, ovšem uvnitř se proměnila v příjemné a komfortní obydlí.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Žádný design

„Neměl jsem detailní představu, jak by měl dům vypadat. Chtěl jsem venkovský styl, ale stoprocentně funkční, nic moderního a designového. Stylově je mi ale blízké Toskánsko a francouzský venkov. Když jsem procházel přízemí, hned jsem věděl, kde bude kuchyň, kam umístíme kachlová kamna, kde bude obývák,“ vysvětluje majitel.

Fotogalerie

Po pekařích tu zůstala dodatečně přistavěná část budovy, kterou chtěli původně zbourat, ale nakonec ji přetvořili na velkou koupelnu, kam umístili vířivku.

Pod dozorem architektky Denisy Prášilové zbourali hodně příček. Pekárna totiž byla samý sklad. Třídy v patře se proměnily v ložnice a druhá koupelna nahradila původní kabinet. Lze přes ni vstoupit na terasu, která vznikla na střeše přístavku.

„S interiérem domu nám pomáhala Vladislava Loudová Klosová, která už dříve vtiskla podobu naší restauraci Noi a později jsme společně vytvořili i náš byt v Praze,“ vysvětluje Miloš Staněk.

Stopy času

V budově se podařilo v některých místech zachovat letitou výmalbu. Původní pískovcové schody později nahradily schody žulové, ale i ty zestárly do krásy a nesou viditelné stopy času. Zachovaly se také střešní trámy.

Konferenční stolek a některé další kusy nábytku měly dřív místo v pracovně...

Konferenční stolek a některé další kusy nábytku měly dřív místo v pracovně jedné manažerky. Majitel je odkoupil a nyní slouží v obývacím pokoji.

O škole se Milošovi podařilo zjistit hodně zajímavých informací, někteří sousedé z vesnice sem totiž chodili do školy. Stopy času jsou patrné také na většině vybavení. Mnohé kusy nábytku jsou pořízeny ve starožitnostech či bazarech a pak upraveny. Jiné v prodejnách, které se zaměřují na stylový nábytek.

Majitel se tu cítí doma od prvního okamžiku a rád se sem vrací. Často vzpomíná na první okamžik, když vstoupil do chodby zalité zapadajícím sluncem.

Kuchyňský nábytek je zhotovený na míru z prken staré rozebrané stodoly....

Kuchyňský nábytek je zhotovený na míru z prken staré rozebrané stodoly. Součástí je bílý keramický dřez.

„Sotva sem vstoupím, rychle se uklidním a všechno ze mě spadne,“ vysvětluje terapeutické účinky zdejšího prostředí, které si zamilovaly manželka Lucie i dcera Emma. Miloš se dobře začlenil mezi místní obyvatele a stal se tu dobrovolným hasičem.

Mimořádného genia loci vnímají i hosté. Příležitostně sem zavítá i televizní štáb. Na podzim si kuchyň Staňkových vypůjčí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který tu bude natáčet nový televizní pořad.

O majiteli

  • Miloš Staněk v Brně vystudoval obor kuchař-číšník, pak absolvoval dvouleté nástavbové studium na hotelové škole
  • účastnil se kuchařských soutěží a delší čas pobýval v Holandsku
  • s kamarádem otevřeli v Praze na Žižkově restauraci
  • téměř před čtvrt stoletím opustil gastronomii a s Pavlem Staňkem založili společnost Potten & Pannen – Staněk group
  • společně otevřeli dvě kavárny, z jedné se pak stala thajská restaurace Noi
Lůžko starobylého vzhledu bylo zhotoveno pro ložnici majitelky. Další nábytek...

Lůžko starobylého vzhledu bylo zhotoveno pro ložnici majitelky. Další nábytek objevili v antiku ve Spomyšli.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.