Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům zvětšili tak, že do něj vestavěli kostky rozšiřující obytnou plochu

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro jednu rodinu. Bonusem jsou výhledy na brněnská panoramata. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje opticky odděluje vyzděný modul s biokrbem. Součástí místnosti je i čítárna, kterou měly původně uzavírat prosklené dveře. | foto: Lukáš Hausenblas

Plné dva roky si vyžádaly velmi razantní úpravy interiéru i exteriéru dvoupatrového domku se zahradou, který je usazen na jednom brněnském kopci. Počet užitných metrů se v původní šedé kostce značně rozrostl díky několika dalším přistavěným kostkám v podobě střešní nástavby, arkýře v pracovně a garáže s terasou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Nově vybudované části jsou na domě jasně čitelné díky odlišně tónované omítce. Úprava vnitřní dispozice zase umožnila ze dvou oddělených bytů vytvořit jeden vzdušný exkluzivní prostor s letní střešní nástavbou a přízemním pokojem pro hosty s koupelnou, přilehlou dvojgaráží, šatnami a bohatým technickým zázemím.

Téměř stoprocentní shoda

Majitelé pobývali v domě i nějaký čas před rekonstrukcí. Bydlení se jim zamlouvalo, ale chtěli si ho víc přizpůsobit k obrazu svému. Tomu se tehdejší zařízení v okázalém stylu 90. let rozhodně nepodobalo. Jejich představám odpovídal spíš minimalistický, moderní, vzdušný a stylově čistý interiér.

S architektonickým návrhem se majitelé obrátili na architektku Markétu Veselou a s řešením interiérů na studio Design Atak. Hodně věcí si vzájemně korigovali, ale v pětadevadesáti procentech se dokonale shodli. Martin razí heslo, že odborné věci se mají nechat odborníkům, a tak i ti „jejich“ měli plnou důvěru.

Fotogalerie

„Díky tomu, že jsme měli jednoho architekta a jeden ateliér, povedlo se udržet jednotnou linku jak v exteriéru, tak i ve vnitřním vybavení celého domu, což je někdy velmi složité,“ vysvětluje Martin.

Technicky vzato

Velkým dilematem bylo pro majitele maximalistické řešení v podobě proražení stropu mezi druhým a třetím patrem, kde měla vzniknout galerie.

Po ujištění statiků i architektky, že to stavba unese, vzniklo podle nich to nejlepší, co v domě je. Interiér se krásně otevřel a také díky skleněnému zábradlí je prostor vzdušnější a nabízí i pěknou podívanou na neobvyklé řešení daného prostoru.

Dalším velkým zásahem byla střešní nástavba, v níž vznikla prosklená letní kuchyňka a koupelna s přímým vstupem na rozlehlou terasu. V létě se rodina na terasu pravidelně přestěhuje, tak jí přijde vhod vířivka s lehátky a letní posezení u stolu či v ratanové pohovce. Jaký komfort nabízí přilehlá letní kuchyňka, o tom není třeba diskutovat.

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit...

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit minimalistické skříňky a celou sestavu pojmout bez soklů.

Technickým oříškem bylo také skleněné zábradlí lemující galerii a schodiště do všech pater. Jednak bylo velmi komplikované vyrobit kalené sklo s úhlopříčkou větší než čtyři metry.

Náročná byla i manipulace se samotnou skleněnou deskou vážící zhruba 250 kg. Některé kusy se musely dělat postupně a kvůli zpoždění bylo nutné posunout i kolaudaci.

Na efekt, ale účelně

Co v designu interiéru trošku vybočuje, je majitelova pracovna, která je podle jeho přání víc jako budoár džentlmena. Design 30. let reprezentuje pohovka s dýhou wengé zapracovanou do knihovny a ostatně i rafinovaně ukrytý výsuvný prosklený bar na koňaky a rumy. Zajímavým prvkem je tu i obklad boční zdi, jehož část nenápadně ukrývá niku s vestavěnou skříní. Zajímavým technickým, ale i designovým prvkem je zavěšený, jakoby levitující nábytek v kuchyni, bar a postel v ložnici.

V dětském pokoji si designéři pohráli s odrazem barev. Díky vymalovanému fialovému pásku u okna vzniká v místnosti difúzní fialové světlo. Okouzlující výhled na město nabízí nově vzniklé velké okno u galerie, které v původním návrhu vůbec nebylo.

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský...

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský čalouník podle návrhu majitelů.

Veškerý nábytek byl zhotovený na zakázku firmou, s níž Design Atak úzce spolupracuje. I to přispělo ke kvalitě provedení a jednotné lince interiéru.

„Celý dům lze definovat tak, že každé patro má svoji funkci. V přízemí je technické zázemí s pokojem pro hosty.

První patro slouží jako společenská část, kterou tvoří velký, portály propojený obytný prostor s jídelnou, kuchyní, čítárnou a malou koupelnou. Druhé patro představuje klidovou zónu s ložnicí, šatnou, dětským pokojem, pracovnou a velkou koupelnou. A třetí patro je stvořené pro relaxaci,“ popisují designéři Milan Vrbík a Viktor Sinajský.

Spojující linkou, protínající celý interiér, a zároveň nosným prvkem jsou přírodní materiály jako dýha wengé, bíle lakované plochy a sklo. Sklo je tu použité čiré nebo lakované v podobě obkladů z lacobelu v tónech zemitých barev.

„Vsadili jsme na kontrasty, kdy celým domem prolíná kombinace tmavě hnědé a bílé barvy. Z jednoduchosti těchto materiálů se dal vytvořit osobitý prostor, který se měl slučovat i s povahou práce obou investorů. Požadavek tedy zněl: udělat moderní, vzdušný a minimalistický interiér, který bude působit lehce konzervativně, ale neměl by postrádat i prvky hravosti, což se díky otevřenému přístupu investorů povedlo,“ dodávají autoři rekonstrukce.

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela majitelka. Nechtěla totiž použít...

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela majitelka. Nechtěla totiž použít typickou růžovou a snažila se, aby bylo zařízení nadčasové a rostlo s holčičkou.

Autoři

Design ATAK, manažer a senior designér Milan Vrbík, šéfdesignér Viktor Sinajský

Ateliér zaměřený převážně na návrhy rezidenčních interiérů, produktový a grafický design. Portfolio svých služeb doplňují spoluprací se specialisty, architekty, zahradními architekty, floristy či fotografy. Díky tomu umí reagovat i na poptávku v oblasti komerčních interiérů a pomoci investorům s výsledným vzhledem.

Autor:


Témata: kuchyně, Bydlení


Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Další z rubriky

Při zařizování v interiéru majitelé investovali především do sedacího nábytku....
Dominantu elegantního mezonetu v secesním domě představuje schodiště

Designérka Hana Šebková dostala zadání vytvořit projekt pro šarmantní pár, který uspokojí jejich vybraný vkus a nabídne logické řešení dispozice s glancem...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.