Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina se čtyřmi dětmi přestavěla k nepoznání nevábný dům na Moravě

  1:00aktualizováno  1:00
Totální rekonstrukce domu se čtyřmi dětmi, to není žádná legrace. Přesto se do ní mladá rodina pustila. Další příspěvek do naší soutěže o nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli ukazuje zcela jasně, jak se mění současné nároky na bydlení.

Po čtyřiceti letech se dům s novými majiteli dočkal radikální proměny. | foto: Archiv čtenářky

Když jsme se koncem roku 2008 začali poohlížet jako mladá rodina se dvěma malými dětmi po stavebním pozemku, netušili jsme, že nakonec na jaře příštího roku koupíme 40 let starý dům s plochou střechou, který bude muset projít kompletní rekonstrukcí. Do jakého dobrodružství jsme se pustili, je určitě jasné každému, kdo opravoval či opravuje starý dům.

Jedna z původních spíží a prádelna s viditelnými stopami dřívějšího promáčení od prasklé kanalizace

Jedna z původních spíží a prádelna s viditelnými stopami dřívějšího promáčení od prasklé kanalizace

Jenže ten „náš“ nám zkrátka učaroval. Je na půvabném místě ve vinařské obci na jihu Moravy a disponoval velkorysými prostory i zahradou. Svépomocí jsme začali opravovat první patro, abychom se co nejdříve mohli nastěhovat i s dětmi, protože nás celkem tlačil čas. Dolů šly některé příčky, jiné se vystavěly, zvětšila se koupelna, předělaly instalace a začalo se bydlet s tím, že co nejdříve zrekonstruujeme spodní patro.

Protože neradi děláme věci „tak nějak“, ale spíš pořádně od podlahy, tak jsme přízemí nechali v původním stavu a nedělali zde žádné úpravy, jen ty nejnutnější. Jenže pak přišlo třetí dítě, čtvrté dítě a bohužel jsme v nepěkném provizoriu vydrželi až do jara roku 2015, kdy jsme se odhodlali k radikálnímu řezu a už se stavební firmou se 1. června pustili do totální rekonstrukce přízemí.

Fotogalerie

„Totální“ v našem podání ovšem znamenalo odstěhovat se na nějakou dobu (podle prvotních plánů na čtyři měsíce) k rodičům, kteří bydlí 25 km daleko, vozit děti do školky i do školy autem.

A hlavně pak vybourat kompletně veškeré příčky, 40 cm původní podlahy a například i podřezat zdivo, které sice nebylo vlhké, ale u 40 let starého domu by byla jen otázka času, kdy by původní ipa začala zlobit.

Kromě toho jsme se rozhodli „podestavět“ zepředu stávající lodžii, a získat tak z technické místnosti, která byla přístupná pouze zvenčí, další obytnou místnost. A zároveň mít možnost dostat se z domu přímo do garáže bez nutnosti jít venkem.

A protože nám začal být dům v šesti lidech už poněkud těsný, naplánovali jsme ze zadní části domu i přístavbu zimní zahrady, která by plynule navázala na obývací a kuchyňskou část a zvětšila obytnou plochu přízemí.

Jak dostat světlo do domu

Přízemí bylo již v původním stavu koncipováno jako společný prostor, byla zde poměrně malá kuchyň, obývací pokoj, tři (!) relativně malé a úzké spížky, WC, prádelna a zvenčí přístupná garáž a technická místnost. Naším cílem bylo otevřít a prosvětlit celý prostor, protože přístavbou zimní zahrady jsme přišli v obývacím pokoji o okna.

Odstranění příček, stávajícího betonu i zeminy do cca 40 cm a vlevo „visící“ WC, které mělo prasklou kanalizaci.

Odstranění příček, stávajícího betonu i zeminy do cca 40 cm a vlevo „visící“ WC, které mělo prasklou kanalizaci.

Protože kvůli tomu nebylo možné zimní zahradu stavebně oddělit, museli jsme ze stávajícího kuchyňského a obývákového okna udělat dva široké průchody z obývací části do zimní zahrady.

Již po prvních dnech stavebních prací se začaly objevovat problémy. O některých stavebních nedostatcích (například že dům měl dříve prasklou kanalizaci a následkem toho si sedly základy a vznikly praskliny) jsme věděli, jiné pro nás byly novinkou, třeba že asi celkem dlouhou dobu byla prasklá kanalizace i pod WC a splašky protékaly neznámo kam.

Z přízemí a nejbližšího okolí domu se vyvezlo asi 120 tun stavební suti a mohlo se začít s budováním nových příček, betonů, základů pro zimní zahradu i podstavby pod lodžii, podlahového topení, elektroinstalací (rozhodli jsme se pro „chytrý“, tedy řízený dům) a podobně.

Akvárium a světlo

Můj partner je akvarista, vždy jsme měli doma nějaká akvária. Naším snem bylo velké akvárium mezi obývací a kuchyňskou částí, proto jsme s ním počítali už v projektové dokumentaci. Vybudovaly se pod něj i základy o rozměrech přibližně 80 x 220 cm, na které jsme si pak na míru nechali udělat jeklovou konstrukci a nábytek se snídaňovým pultem a barovými židličkami.

Celý interiér jsme si navrhli sami, nejsme žádní designéři ani projektanti, ale veškeré návrhy vzešly z naší hlavy, byť jsme si samozřejmě nechali od projektanta vypracovat projektovou dokumentaci. Hlavní pro nás bylo to, abychom se zde cítili dobře bez ohledu na designové trendy, protože ty stejně za pár let budou úplně někde jinde.

Schodiště s LED osvětlením. Ve schodech jsou stmívací LED pásky, ovládané řízeně. V rampě v obývacím pokoji jsou RGB stmívací LED pásky.
Schodiště s LED osvětlením. Ve schodech jsou stmívací LED pásky, ovládané řízeně. V rampě v obývacím pokoji jsou RGB stmívací LED pásky.

Schodiště s LED osvětlením. Ve schodech jsou stmívací LED pásky, ovládané řízeně. V rampě v obývacím pokoji jsou RGB stmívací LED pásky.

Pokud jde o zařizovací prvky, konečná představa se rodila v průběhu rekonstrukce, byť koncept vznikal už dávno před samotným zahájením stavebních prací. Naším cílem bylo vytvořit otevřený prostor, který by byl prosvětlený, a praktický. Vzhledem k tomu, že máme čtyři děti, odrazovali nás někteří známí od skla a nábytku v lesku, ale po zkušenostech můžu říci, že tyto materiály jsou na údržbu mnohem snazší než matné.

Celý interiér jsme se snažili koncipovat v designu dub arabica/wengé, kov, sklo a bílá. Bílá kuchyňská linka v laku byla jasnou volbou kvůli zachování vzdušnosti interiéru, ale ponechali jsme u vysoké sestavy s troubami a lednicí korpus z dubu arabica, který je použitý i na podstavě pro akvárium.

Do stejného odstínu jsou lakovány i schody, plánujeme v něm i jídelní stůl a židle. Osvětlení je dílem pečlivého výběru jak podle světelného výkonu, tak podle teploty světla a myslím, že se velmi povedlo, byť nám ještě chybí instalace světel do zimní zahrady a obývacího pokoje, stejně jako nějaké další drobné dodělávky v elektrických instalacích (osazení některých aktorů v rampě s RGB LED a podobně.).

Bílá kuchyňská linka v laku byla jasnou volbou kvůli zachování vzdušnosti interiéru. Barvnou dominantou jsou skleněné dveře Sapglass.

Bílá kuchyňská linka v laku byla jasnou volbou kvůli zachování vzdušnosti interiéru. Barvnou dominantou jsou skleněné dveře Sapglass.

Dveře podle referencí

Pro interiérové dveře Sapeli jsme se rozhodli kvůli dobrým referencím firmy i kvalitě dveří. Původně jsme přemýšleli nad dveřmi v odstínu wengé, nakonec jsme však rozhodnutí změnili a všechny dveře v přízemí, krom dveří z chodby do obývacího pokoje, jsou v šedém metalickém laku, který dobře kontrastuje se zárubněmi z kovolaminátu i bílou v kombinaci s dubem arabica použitou na nábytku.

Do garáže jsme zvolili dveře „klima“, které by měly lépe odolávat případným teplotním rozdílům, byť je i garáž vytápěná. Dveře jsou bezpolodrážkové s hliníkovou hranou a klikou, která koresponduje i s klikami venkovních dveří zevnitř. Střelky jsou magnetické.

Mezi obývací částí a chodbou jsme se rozhodli pro trošku dominantnější dveře, které by celý interiér trochu oživily a doplnily celkové ladění doplňků do červené barvy. Proto jsme sáhli po dveřích Sapeli z grafoskla, které se staly opravdu dominantou interiéru.

Dveře Sapeli Sapglass – pohled z chodby

Dveře Sapeli Sapglass – pohled z chodby

Sice jsme před pár lety měnili dveře v patře, ale díky v té době omezeným finančním možnostem jsme zvolili dveře, které dnes už opravdu nejsou zrovna designovým skvostem. Proto přemýšlíme o další výměně dveří. Určitě pro tuto akci zvolíme opět značku Sapeli.

U podlahy padla jasná volba na plovoucí vinylovou podlahu v odstínu dub modrá bělená, který vhodně doplňuje i ostatní použité materiály v interiéru a zároveň působí vzdušně.

Do přízemí jsme od začátku měli v plánu zakomponovat obkladový kámen, nakonec konkrétní rozmístění vznikalo až za běhu. Kamenem jsme zvýraznili nosný pilíř a průvlak mezi kuchyní a obývací částí. Pak jsme jím zvýraznili i celou čelní stěnu zimní zahrady, která jako jediná je uzavřená a dělí nás od sousedů.

Vytápění domu zajišťuje plynový kondenzační kotel Vaillant, který je rovněž řízen a ohřívá teplou vodu i vodu do radiátorů v patře a podlahového vytápění v přízemí. Veškeré technické zázemí domu je umístěno spolu s malou pracovnou v jedné místnosti, kde zabírá opravdu minimum místa.

V zimní zahradě ještě bude nainstalovaná markýza a horizontální venkovní žaluzie, kvůli lepšímu odstínění zimní zahrady při letních teplotách. Máme nachystané i vývody pro klimatizaci, jež bude pravděpodobně v létě nezbytností.

Hliníkové vchodové dveře z izolačního trojskla, vlevo dveře na WC

Hliníkové vchodové dveře z izolačního trojskla, vlevo dveře na WC

Také nám ještě chybí některý nábytek, který bude na zakázku, konkrétně pracovní koutek pod schody, nábytek proti pohovce v obývací části, kde plánujeme projektor místo televize, předsíňový nábytek a tak dále.

Celá rekonstrukce se bohužel díky nějakým organizačním problémům na stavbě protáhla na šest a půl měsíce. Těsně před Vánocemi 2015 jsme se však přestěhovali zpátky domů. Po více než měsíčním užívání jsme prozatím s celou rekonstrukcí velmi spokojeni, děti nám nestihly nic zničit a myslím, že i vzhledem k bezpečnosti je vše tak, jak má být.

WC s tlačítkem Geberit Sigma z kouřového skla, na WC jsme použili i bidetovou spršku

WC s tlačítkem Geberit Sigma z kouřového skla, na WC jsme použili i bidetovou spršku

Umyvadlo na WC s baterií Sapho Triumph

Umyvadlo na WC s baterií Sapho Triumph

Věřím, že se nám zde bude nadále dobře žít. Z domu se nám povedlo vytvořit moderní stavbu, která je srovnatelná s novostavbou díky použití kvalitních materiálů, izolačních trojskel či hliníkových vstupních dveří.

Mnoho lidí by mohlo říct, že jsme si mohli rovnou postavit nový dům. Možná by vyšel o něco levněji, ale pro nás to byla svým způsobem výzva a navíc sledovat proměnu domu bylo neuvěřitelné. Nás by ani nebavilo nechat si postavit a navrhnout dům a pak se pouze nastěhovat, my se na tom musíme podílet, protože i v tomto případě je cesta cílem. A navíc máme perfektní sousedy, a ti jsou přece k nezaplacení.

Zuzana

Více o soutěži s dveřmi Sapeli

Pokud jste se chtěli zúčastnit naší soutěže O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi SAPELI, bylo nutné zaslat nejpozději do 31. ledna fotografie vašeho interiéru, nejlépe před a po skončení rekonstrukce, a to včetně textu vztahujícího se k rekonstrukci a jejímu průběhu.

Bylo třeba zdůvodnit, proč jste si zvolili dveře příslušné značky a jakou jste s nimi získali zkušenost. Do finále postoupí deset soutěžních příspěvků, které vybere odborná porota z publikovaných příspěvků na iDNES.cz v průběhu od 18. ledna do 29. února 2016.

V anketě od 1.3. do 7. 3. 2016 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů. Podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Soutěžní příspěvek měl obsahovat:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb),
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci, v rozsahu alespoň 30 řádek
    kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Více o podmínkách soutěže zde.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Autoři:




Nejčtenější

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.