Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po 30 letech napravili hříchy domu. Vznikl úžasný prostor pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Nic není nemožné. I tak lze označit rekonstrukci domu, který byl v 80. letech postavený svépomocí tehdy obvyklým způsobem. Tedy pod heslem „co dům dal“. Díky pečlivě promyšlené rekonstrukci se však proměnil v moderní a funkční bydlení.

„Během rekonstrukce nás potkávala nečekaná a nemilá překvapení hlavně v případě použitých materiálů. Byl to důsledek toho, že se dům před třiceti lety stavěl víceméně svépomocí,“ prozrazuje architektka Radka Valová ze studia oooox, na které se současní majitelé domu obrátili.

Architekti museli nově vyřešit i dispozici. Ta původní měla dva vstupy, z ulice a ze zahrady. Právě zahradní vstup byl odstraněn, prostor původní chodby se využil pro pracovnu s nádherným výhledem do zeleně a se spoustou světla.

Pracovna má nádherný výhled do zeleně. Kmeny bříz „vstupují“ přímo do interiéru.

Pracovna má nádherný výhled do zeleně. Kmeny bříz „vstupují“ přímo do interiéru.

O přímý vstup do zahrady však rodina se třemi syny rozhodně nepřišla. Většina parapetů oken v přízemí byla totiž vybourána a nahradila je francouzská okna s přímým výstupem na terasu u domu.

Různé výšky podlah

Ačkoliv pozemek není nijak výrazně svažitý, měly sousedící obývací pokoj a jídelna různé výšky podlah, a to výrazně. Bohužel odstranit tento rozdíl nebylo při rekonstrukci možné. Řešení se však našlo.

 „Úpravou jsme je spojili a navíc otevřeli i do prostoru kuchyně. Obývací pokoj, na nějž dnes navazuje pracovna, lze uzavřít velkými posuvnými dveřmi,“ popisuje architekta Valová další důležité změny v dispozici.

Čelní stěna jídelny je obložená dřevěnými lamelami, které jsou použité na podlaze. Z bočních hran ji nasvětlují LED pásky.

Čelní stěna jídelny je obložená dřevěnými lamelami, které jsou použité na podlaze. Z bočních hran ji nasvětlují LED pásky.

Výrazné změny dispozice čekaly i první patro. Především se musela odstranit provizorní dřevěná část v prostoru nad schodištěm. Rázem se tak pracovna otevřela vysoko do krovu, takže ani při uzavření posuvných dveří se zde nikdo nemůže cítit stísněně. Původní schodiště se doplnilo novými nástupními stupni.

Fotogalerie

V horním patře došlo k největším změnám v pozicích koupelen, které architekti přemístili na severní stranu, aby ložnice a dětské pokoje získaly slunce.

Nadčasová barevnost

„Barevná a materiálová skladba interiéru vychází z nadčasové kombinace běleného dřeva, odstínů šedé a drobných akcentů antracitu až černé. Pouze v dětských pokojích jsme použili uměřené barvy na nábytek, v dětské koupelně pak hravou žlutou v kombinaci s šedou,“ objasňuje Radka Valová.

Nadčasová barevnost se odrazila i v centru celého domu, a to v obývacím pokoji, na který navazuje jídelní část s velkým stolem.

Obývací pokoj je oproti ostatním prostorům v přízemí „utopený“ o tři výškové stupně, což je důsledek poněkud nešťastného původního stavebního záměru. I zápory lze však povýšit na přednost: „Toto snížení jsme využili k tvorbě zad sedačky směrem do jídelny. Sedačku vyrobenou na míru jsme umístili do rohu na vyzděný sokl, navazuje na ni krb na dřevo,“ říká architektka Valová.

Velký jídelní stůl představuje centrum celého prostoru.

Velký jídelní stůl představuje centrum celého prostoru.

Na vyvýšeném, a tedy „čestném“ místě, se ocitl velký jídelní stůl s osmi židlemi. Pro rodinu se třemi dětmi je místo společného setkávání nesmírně důležité. Z praktického hlediska bylo podstatné, aby kuchyň a jídelna byly na stejné výškové úrovni, není nutné překonávat žádné schody.

U tří neposedných synů ocení rodina velký jídelní stůl s praktickou deskou z imitace betonu, která se snadno udržuje, a s masivní ocelovou kříženou podnoží.

Schodiště do patra s ložnicemi a dětskými pokoji

Schodiště do patra s ložnicemi a dětskými pokoji

Knihy fungují jako přirozený dekor.

Knihy fungují jako přirozený dekor.

„Vzhledem k tomu, že jsme do jídelny kvůli logistice neumístili žádný nábytek jako příborník a podobně, rozhodli jsme se čelní stěnu, která dominuje celému obytnému pokoji, obložit dřevěnými lamelami použitými na podlaze. Z bočních hran je obklad nasvětlený LED pásky,“ popisuje Radka Valová.

Společně i za dveřmi

Může se hodit

Ušetřete na rekonstrukci až 30% díky poptávce zdarma. Poptejte například stavební firmu, projektanta, řemeslníka na AAAPOPTÁVKA.CZ.

Na obývací pokoj volně navazuje pracovna. Pokud potřebuje majitel klid na práci, stačí použít posuvné dveře, obdobně lze uzavřít obývací pokoj od chodby. Ke vstupu do pracovny je sice třeba překonat pár schodů, ale LED pásky pod schodnicemi fungují jako praktický orientační i bezpečnostní prvek.

Přes pracovnu je přístup do horního patra s ložnicemi. Díky otevření a zvětšení oken jde o téměř nejsvětlejší místnost v domě.

Pro spoustu knih, které rodina vlastní, navrhlo studio oooox knihovnu, která vyplňuje oddělující stěnu mezi obytným pokojem a pracovnou. Knihovna pokračuje i dál do chodby.

Pohled ze schodiště do pracovny

Pohled ze schodiště do pracovny

Kuchyň v garáži

V kuchyni převažuje bílá barva, i kvůli tomu, že zde vznikla potřeba dostat do místnosti co nejvíce světla. Kuchyň je totiž v prostoru, s nímž počítali majitelé v době výstavby domu jako s garáží, což také vysvětluje sestavu tří malých oken. „Ta jsme ponechali, ale využili jsme je k osvětlení pracovní desky,“ upozorňuje Radka Valová.

Na kuchyni navazuje samostatná spíž, proti ní stojí vysoká skříň nabízející spoustu úložného prostoru. Varný ostrůvek má na bocích obklad z dřevěných prken ve stejném designu, jako je podlaha v obývacím pokoji.

Stejný obklad se opakuje i na lemování svítidel nad ostrůvkem. Místo závěsné digestoře vyřešili architekti odvětrání varné desky pomocí výsuvné vestavné digestoře.

Varný ostrůvek a svítidla nad ním jsou obložena dřevěnými prkny ve stejném designu jako je podlaha v obývacím pokoji.

Varný ostrůvek a svítidla nad ním jsou obložena dřevěnými prkny ve stejném designu jako je podlaha v obývacím pokoji.

Kuchyně je v prostoru původně určenému jako garáž, to vysvětluje sestavu tří malých oken, která byla využita k osvětlení pracovní desky.

Kuchyně je v prostoru původně určenému jako garáž, to vysvětluje sestavu tří malých oken, která byla využita k osvětlení pracovní desky.

Klidová zóna v patře

Ložnice rodičů má místo v severním rohu pod šikmou střechou. Je přístupná přes samostatnou šatnu, což napomáhá i soukromí. Na ložnici navazuje přímo hlavní koupelna oddělená pouze kouřovým prosklením. Jednoduchou barevnost ložnice a koupelny v kombinaci bílé a amerického ořechu doplňuje výrazná dlažba italské provenience na podlaze koupelny.

V koupelně najdete vše pro hygienu i relaxaci, od volně stojící vany s výhledem z okna přes dvě umyvadla, velký sprchový kout až po WC oddělené posuvnými skleněný dveřmi.

Koupelna je vybavena volně stojící vanou s výhledem z okna, oddělenou toaletou, dvěma umyvadly i velkým sprchovým koutem.

Koupelna je vybavena volně stojící vanou s výhledem z okna, oddělenou toaletou, dvěma umyvadly i velkým sprchovým koutem.

Na ložnici přímo navazuje hlavní koupelna, která je oddělena kouřovým prosklením.

Na ložnici přímo navazuje hlavní koupelna, která je oddělena kouřovým prosklením.

Pokud máte v rodině tři syny, je jasné, že potřebujete spoustu místa pro hry. Hlavní dětský pokoj je proto vybaven patrovou postelí, v úložných zásuvkách pod lůžky se skrývají záložní matrace pro návštěvy kamarádů.

Horní patro postele má místo žebříku „schodišťové police“, opět se zásuvkami pro ukládání. Horní lůžko slouží spíše než pro spaní pro hry nebo obyčejné polehávání, případně i pro návštěvy.

Hlavní dětský pokoj je vybavený patrovou postelí, záložní matrace pro návštěvy je uložena v zásuvce pod postelí.

Hlavní dětský pokoj je vybavený patrovou postelí, záložní matrace pro návštěvy je uložena v zásuvce pod postelí.

Druhý dětský pokoj má kromě třetího lůžka pro nejstaršího syna i „čtecí box“ s polstrováním. V této rodině čtou ještě klasické papírové knihy rodiče i děti.

Rodinný dům

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Petr Vlach
Realizace: 2014

Společnou mají naopak všichni tři synové koupelnu s vtipným dlouhým žlabem se třemi bateriemi, vanou a oddělenou toaletou. Šedé obklady oživují žluté šipky. Žlutá se objevuje i na doplňcích, akcentech nábytku a skleněné příčce oddělující toaletu.

Příjemný výsledný dojem z celého interiéru podpořila jak zvolená nadčasová barevnost, tak i doplňky ze studia Loooox.

Druhý dětský pokoj je vybavený čtecím boxem s polstrováním.

Druhý dětský pokoj je vybavený čtecím boxem s polstrováním.

Koupelna pro tři syny

Koupelna pro tři syny

Na přání majitelů nejsou zveřejněny fotografie exteriéru domu.

Témata: Bydlení


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.