Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prasklé střešní okno jim z domu udělalo bazén. Teď průtrži děkují

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to pohroma. Prasklé střešní okno a dešťová průtrž dokázaly vytopit přízemní část domu tak, že zůstalo jediné řešení: vše předělat. Dnes jsou majitelé rádi, několik let odkládaná proměna přišla právě včas.

Nad jidelnim stolem použila designérka svítidlo Tolomeo od Artemide. | foto: Robert Žákovič

Starší dům nedaleko Prahy si říkal o modernizaci, ale ta se stále odkládala. Nakonec vodní živel všechno urychlil. Designérka Kateřina Horská ze studia X interiers dostala za úkol kompletní rekonstrukci přízemí, tedy kuchyně, jídelny a vstupních prostor rodinného domu.

"Zadáním bylo relativně jednoduché, protože rodina s dvěma dospívajícími syny si přála vytvořit čisté, jednoduché prostory. Jenže kromě základního vybavení měli jedno velké přání: umístit sem ještě velké množství trofejí a suvenýrů ze všech možných exotických koutů světa," popisuje Kateřina Horská.

Právě cestování je kromě sportu velkým koníčkem celé rodiny. Nesourodé trofeje a památky byly zatím ukládány všude tam, kde bylo právě místo. Stavební firma vyřešila problém s oknem, designérka se pustila do proměny přízemí.

Vstupní prostor s trofejemi z cest. Podlahu kryje vinylová podlaha v...
Pro suvenýry z cest vytvořila ve vstupních prostorách domu Kateřina Horská...

Pro suvenýry z cest vytvořila ve vstupních prostorách domu Kateřina Horská "výstavní galerii": nechala vyrobit schránky z hrubého dřeva, natřené v zemitých barvách, které dávají jednotlivým kouskům vyniknout. Přizpůsobené je tomuto prostoru i osvětlení, která má působit “jako v galerii".

Galerie v předsíni

Designérka Kateřina Horská vytvořila nakonec ve vstupních prostorách domu doslova výstavní galerii. Pro jednotlivé exponáty a suvenýry nechala vyrobit schránky z masivního dřeva a natřít barvami v zemitých odstínech, aby jednotlivé kousky vynikly. Vše dostalo svůj řád.

I osvětlení se přizpůsobilo danému prostoru i účelu, jemuž má sloužit. Svítidla fungují "jako v galerii", kterou je možné během let ještě dále rozšiřovat. Celková plocha vstupního prostoru a předsíně je totiž 34 m2, kuchyň a jídelna mají 45 m2.

Fotogalerie

Světlé okrové odstíny výmalby doplnila tapeta Tropical Birds z kolekce Frontier, s níž ladí ramínka (pamatovala ještě první republiku) zavěšená na lankách. Zlatý nátěr sladil tento neobvyklý věšák se zlatými ptáčky tapety.

Barevně s výmalbou i doplňky ladí hnědá židle Thalya od Kartellu z transparentního plastu. Celý vstupní prostor, chodby a schodiště pak sjednocuje praktická vinylová podlaha v hnědobronzovém nádechu.

Kuchyň s lavicí

Na vstupní prostor volně navazuje jídelní a kuchyňská část, vše sjednocené opět vinylovou podlahou s dekorem i strukturou dřeva. Kuchyň ve tvaru G (vše je tak rychle po ruce) se obešla bez horních skříněk, zato zde nechybí velký vestavný blok skříněk a spotřebičů zapuštěný do niky.

V kuchyni je světlo Artemide Surf, které svým extrémním světelným výkonem...

V kuchyni je světlo Artemide Surf, které svým extrémním světelným výkonem odrážejícím se nepřímo od stropu místnosti vytváří světelné pole, v němž nevznikají stíny.

Čelní plochy kryje lak v jemném odstínu béžové ve vysokém lesku. Sestavu rámuje tmavá čokoládová barva, která jinak nevýraznou světlou bravu příjemně zdůrazňuje.

Na pracovní desku byl použit umělý kámen, z něhož je také dřez a obklad stěny. Členitá plocha se tak díky zvolenému materiálu vyhnula nepříjemným spárám.
V kuchyni Kateřina Horská použila ještě několik zajímavých prvků. Například čalouněná lavice pod oknem zve jak k posezení, tak k povídání s tím, kdo právě připravuje jídlo. "Je to strategické místo v případě, když chcete radit kuchařce při vaření," usmívá se designérka.

Jemné odstíny šedohnědé

Jemné odstíny šedohnědé "rozsvítilo" křeslo v limetkové barvě.

Zelená limetková barva čalounění se opakuje ještě v jídelní části. Protože v kuchyni nejsou horní skřínky, použila designérka svítidlo Surf od Artemide, které odráží světlo od stropu, nevznikají tak nežádoucí stíny.

Jídelní část oživuje zajímavá tapeta z kolekce Fornasetti či prosklený příborník z masivního dřeva a lampa Tolomeo, opět od Artemide.





Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj po rekonstrukci - kvůli kocourovi bylo nutné zapomenout na...
Jak se staví sen v bytě, kde se ložnice vešla do kostky v obýváku

Pro Kateřinu platí pořekadlo „do třetice všeho dobrého“. Zlého ji bohužel potkalo dost: první manžel se neštítil násilí, byl gambler a dokonce ji bil, jedna z...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.