Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužil po větším prostoru. Domu odvážně vystřihl tři obrovská okna

  1:00aktualizováno  1:00
Stačilo "vystřihnout" na fasádě nová okna a z tuctového domu na okraji belgického Mechelenu se stala výjimečná stavba s výhledem do okolí a na řeku Dyle. Téměř tři století starý dům se díky novému majiteli znovu probudil k životu.

Podoba domu před přestavbou s naznačeným záměrem změny | foto: Luc Roymans

Třicetiletý Kim Cao-Van miluje cestování a divokou přírodu, ale žít chce pouze v milovaném Mechelenu. Před lety zde narazil na inzerát, který nabízel k prodeji řadový dům z poloviny 18. století za velmi dobrou cenu. Navíc stál přímo na nábřeží řeky Dyle. Kim neváhal ani minutu.

Dům nebyl na první pohled příliš atraktivní. Z úprav, které na něm prováděli předchozí majitelé, se stal nepřehledný a nepraktický chaos. Kim věděl, že další drobné změny domu jen více ublíží a rozhodl se pro radikální přestavbu. S tou mu pomohli zkušení architekti Basil Graux a Koen Baeyens ze studia Graux & Baeyens Architecten.

Rekonstrukce domu

Kim si přál zvětšit obytný prostor domu, a to v duchu moderní městské a současné architektury. Zároveň ale chtěl respektovat historii stavby.

Dům ovšem stojí uprostřed zástavby na parcele velké 41 metrů čtverečních. Šance na zvětšení plochy pro bydlení byla na první pohled mizivá.

Architekti Graux a Baeyens ale našli řešení. Přišli s nápadem, jak dům skutečně zjednodušit. Vyčistili vnitřní dispozice a zbourali příčky, které se desítkami let nashromáždily. Pak nahradili pětici oken a výrazné vchodové dveře třemi velkorysými okny. Uliční fasádu pojali tedy velmi minimalisticky. Krom toho využili půdu, ze které vytvořili další pokoj s venkovní terasou.

Dům si ve výsledku uchoval původní třípatrové členění. V přízemí je kromě zádveří, úložných a technických prostor i pracovna a obývací pokoj, který ale Kim využívá i pro pracovní setkávání.

Další, již přísně soukromé patro, patří kuchyni a jídelně. V původně posledním patře je ložnice s koupelnou, ve které je volně stojící vana. Velká okna byt prosvětlují a nabízí skvělé výhledy.

Pohled do budoucí ložnice majitele

Pohled do budoucí ložnice majitele

Pohled na terasu a okolí z hudebního a hostinského pokoje

Hudební pokoj s terasou

Bonusem je pak střešní nástavba, ze které se stal hudební pokoj. Kim je totiž vášnivým hudebníkem. Střešní pokoj, který bývá občas využíván i jako pokoj pro hosty, z ulice téměř není vidět a poskytuje tak dokonalé soukromí. K pokoji přiléhá terasa, na které chce Kim pěstovat zeleninu a květiny. Právě odsud se naskýtá obyvatelům domu nejúchvatnější výhled na město. Obytná plocha domu má celkem 148 metrů čtverečních.

Belgické studio začalo na projektu pracovat v roce 2007. Majitel se do nového stěhoval na konci loňského roku. Na dokončení stavby nijak nespěchal, přestavba se realizovala v několika fázích, které vždy závisely na aktuálním příjmu peněz. Dokončovací práce si dělal Kim sám.

Přestavbu navrhli architekti Basil Graux a Koen Baeyens z gentského studia

Přestavbu navrhli architekti Basil Graux a Koen Baeyens z gentského studia Graux & Baeyens Architecten.

Pro přestavbu jsou charakteristické čisté linie, vzdušný prostor plný světla a bílá barva v kombinaci se dřevem. Svou původní tvář si nejvíce uchovalo hlavní schodiště. Balustrády zábradlí zůstaly ve své lehce romantické podobě, jen získaly bílý nátěr a schodnice pokryla ořechová kantovka. Pokoje lze od sebe a od schodištní části oddělovat pomocí bílých posuvných panelů, které nenásilně vymezují jednotlivé funkční zóny.

Historický ráz domu podtrhují i cihlové, bíle natřené stěny a dřevěné stropy s viditelnými trámy v obytných místnostech. Na podlaze je praktická velkoformátová antracitová dlažba a dřevěná podlaha. Střešní terasa a okna dostaly skleněné průhledné zábradlí, které zaručuje maximální bezpečnost a zároveň esteticky neruší fasádu ani výhledy, které jsou na domě tím nejkouzelnějším.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , Příjem


Nejčtenější

Manželé odešli na polosamotu v CHKO Žďárské vrchy z brněnského bytu.
Březiny jim učarovaly. V krásné krajině našli vytoužené soukromí

V obci Březiny v okrese Svitavy stojí pasivní dům s technickou budovou a obytnou plochou 310 metrů čtverečních. Postavili si jej manželé, kteří toužili po...  celý článek

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...
Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké...  celý článek

Svažitý a hodně členitý pozemek stojí za vyšším počtem podlaží, které majitel...
Nejdražší vila v Česku je na prodej za 405 milionů. Podívejte se

Pět podlaží, pět ložnic, obytná plocha tisíc metrů čtverečních, hektarová zahrada s basketbalovým hřištěm, skvělá lokalita i výhled...Těžko budete hledat v...  celý článek

Dům je navržený a postavený jako klasická chalupa.
Postavili novou roubenku s jezírkem. Vytápí ji kachlová kamna s ležením

Na počátku bylo golfové hřiště. A když nazrál čas a vyvstala potřeba ubytování, vyrostla poblíž roubenka. Sálá z ní pohoda a pohostinnost jako z chalup ze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.