Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům za milion korun. Dva roky bojovali s památkáři, výsledek je skvělý

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce řadového domu ve skotském Edinburghu stála majitele jeden milion korun. Víc peněz investovat nemohli. Díky chytrým nápadům architektů ze studia Konishi Gaffney vzniklo jednoduché a účelné bydlení, ve kterém se bude příjemně bydlet i za několik desítek let.

Nakonec úředníci podlehli argumentům architektů a rekonstrukci včetně nového vikýře, vedoucího směrem na západ do zahrady, povolili. | foto: Alan Craigie a Konishi Gaffney

Edinburská čtvrť Portobello ve Skotsku dodnes čerpá klid ze své letoviskové minulosti, kdy se sem sjížděli rekreovat lidé z širokého okolí. V oblíbené lokalitě u přímořské promenády stojí dům přestavěný místními architekty ze studia Konishi Gaffney.

Ve sto dvacet metrů dlouhém bloku zástavby je nahuštěných celkem 54 řadových domků, které v minulosti sloužily jen jako malé prázdninové rezidence u pobřeží. 

Rekonstrukce řadovky

Když se ale z Portobella stala regulérní městská část a bydlení v ní začalo patřit k dobrému tónu, začal vzrůstat počet přestaveb a přístaveb původních malých domků. Vzhledem k tomu, že jde o stavby v památkově chráněné lokalitě, ne vždy se architektům a investorům podařilo vyhovět přísným nárokům a k rekonstrukcím často ani nedošlo.

Podobnou zkouškou prošlo i architektonické studio, které společně vede autorský i manželský pár Japonka Makiko Konishiová a Skot Kieran Gaffney. Architekti ze dvou světadílů staví ve skotském Edinburgu domy, které charakterizuje spojení pevných a prověřených evropských materiálů s asijskou lehkostí. Obklopeni mořským vzduchem se nebojí inovativních přístupů. Ty byly v případě tohoto přímořského domku skutečně třeba. Malý byl dům i finanční rozpočet. 

Může se hodit

Bungalov 3+1

Bungalov 3+1

cena 3 379 100,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz.

Konishiová a Gaffney vytvořili obytné podkroví a na přání majitelů do interiéru přivedli velké množství světla. Komunikace s památkáři se táhla více než dva roky, několik měsíců vypadala dokonce podkrovní vestavba zcela beznadějně. Nakonec úředníci podlehli argumentům architektů a rekonstrukci včetně nového vikýře s výhledem do zahrady povolili. Přesvědčila je také filozofie architektů, kteří upřednostňují přírodní barvy, jednoduché linie a kvalitní a nadčasové materiály.

Architekti se rozhodli využít příjemného okolí a výhledů, velkou péči proto věnovali oknům. Oblíbená tabulková okna prošla pečlivou opravou a ve střešní přístavba získala pevné zasklení v tenkém hliníkovém rámu. Fixní prosklené plochy jsou finančně nenáročné a snadno se instalují. Vikýř je obložený zinkovými plechy, které časem dodají stavbě atraktivní patinu.

V podkroví vznikla ložnice majitelů.

V podkroví vznikla ložnice majitelů.

Zinek se stal pro rekonstrukci klíčovým materiálem. Má dlouhou životnost a tradičně se v této lokalitě používá. Neničí jej totiž časté skotské deště ani blízkost moře.

„Líbí se nám struktura zinku a vzor, jaký díky vodorovnému a svislému spojení jednotlivých plechů vzniká,“ popisují Makiko Konishiová a Kieran Gaffney v tiskové zprávě, proč u nich zinek dostal přednost před ostatními materiály. „Zábavná je i proměnlivost, s jakou materiál stárne a umí si na rozdíl od jiných poradit s opotřebením. To samozřejmě neplatí ve všech případech. Použít ho v přízemí, kde by musel odolávat každodennímu ruchu, bychom se obávali, ale na střešní přístavbě je to bez problémů. Díky povrchové úpravě, kterou provedla místní firma Artisan, se střecha bude postupem let barevně přibližovat okolní šedavé skotské břidlici.“ Zinek doplňuje dubová okenice, která chrání část okna. 

Vstupní dveře jsou natřené moderní šedou barvou, dům si nelibuje v ostrých kontrastech a uvědoměle se drží přímořské mlžné palety odstínů. Majitelé neutráceli ani za nábytek. Část zbyla po původních vlastnících a zbytek vybavení včetně kuchyňské linky je z IKEA. To vše doplňují původní dřevěné podlahy i schodiště.

Majitelé měli na rekonstrukci omezený rozpočet, a tak neutráceli ani za nábytek.

Majitelé měli na rekonstrukci omezený rozpočet, a tak neutráceli ani za nábytek.

Ve svém vlastním domě, kde vychovávají syna a dvě dcerky, manželé architekti razantněji využili japonské prvky. Jejich obydlí stojí jen několik ulic od řadovek a vzniklo přestavbou z bývalé garáže. A v prolnutí asijské a evropské kultury autoři ještě o krok dál.

Celou dispozici domu ovlivňuje tradiční japonský centrální pilíř, zvaný Dai Koku Bashir, v překladu „velký černý pilíř“. Stojí v blízkosti klasické evropské kuchyně, sousedí s posezením na pohovkách i jídelnou, ve které se večeří na zemi na tatami. Nebyla by to ovšem svérázná dvojice Konishiová a Gaffney, kdyby i pro takto výjimečný a tradiční prvek nevymysleli další, vlastní a originální využití. Slouží jim jako míra pro zaznamenávání vzrůstu potomků.  

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.