Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z malých kamrlíků starého domu vznikl příjemný vzdušný prostor

  1:00aktualizováno  1:00
Heslo „malý, ale šikovný“ v případě starých rodinných dvojdomků moc neplatí. Mění se životní styl a lidé už mají jinou představu o bydlení. To platí i o manželském páru, který se rozhodl pro poměrně radikální rekonstrukci.

Z obývacího pokoje je příjemný výstup posuvnými francouzskými okny na dvorek, kde mají majitelé naprosté soukromí. | foto: Bořivoj Čapák

Dům v poklidné ulici s řadovou zástavbou v Brně Židenicích už prošel částečnou rekonstrukcí, podobnou jako řada ostatních dvojdomků, které mají v této lokalitě pouze malé předzahrádky s vjezdy do garáží. V zadní části dvojdomků najdete zrcadlově situované intimní otevřené dvorky.

Do nové kuchyně se vejde i velký stůl pro šest lidí.

Do nové kuchyně se vejde i velký stůl pro šest lidí.

Předchozí majitelé provedli zateplení, původní kastlová okna vyměnili za plastová a provedli i pár menších dispozičních změn. Noví vlastníci však chtěli ještě něco navíc, už proto, že si dům pořídili s vizí klidného a pohodlného bydlení ve středním a později i vyšším věku.

Rekonstrukci svěřili mladému brněnskému architektovi Richardu Sukačovi. Tomu se podařilo zvětšit původní plochu 1. nadzemního podlaží z 64,3 m2 (plocha s venkovním dvorkem, bez schodiště ) na 87,3 m 2 (plocha s venkovním dvorkem, bez schodiště).

Pohodlí i úložné prostory

„Zadáním investora byl návrh různých variant interiérů, jedním z hlavních požadavků bylo vytvoření zádveří s úložnými prostorami,“ vysvětluje architekt Sukač.

Fotogalerie

Mezi hlavní požadavky patřila i změna dispozice tak, aby obývací pokoj navazoval na uzavřený dvorek a kuchyň nabídla dostatečný prostor pro kuchyňskou linku s velkým jídelním stolem, kde by mohla stolovat rodina včetně návštěv.

Proto navrhl Richard Sukač radikální řešení: přistavění části místnosti navazující na schodiště a obrácení dvorku o 90 stupňů.

„Toto řešení umožnilo vytvoření volného prostoru bez bariér pro komfortní kuchyňskou část s velkým jídelním stolem a obývací zónu, která je posuvnou prosklenou stěnou vizuálně propojena s uzavřeným intimním dvorkem,“ popisuje architekt Sukač. Na jaře se na dvorku objeví velké květníky se stromky a počítá se i s popínavou zelení na stěny, aby byl dvorek dostatečně útulný.

Může se hodit

Living Doubravčice

Living Doubravčice - domy z kvalitních materiálů s rozsáhlou možností individualizace.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci? Stačí zdarma zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Nově vytvořené zádveří poskytuje majitelům dostatek úložných prostorů. Nová dispozice zádveří vytvořila optimální prostor pro volný přechod z jídelní části do obývacího pokoje. Tato průchozí „chodba“ je využitá pro knihovnu a vestavěné skříně.

Protože se změnila poloha dvorku a došlo i k zásadním změnám v nosných konstrukcích a v dispozici přízemí se také přesunula koupelna, využil Richard Sukač i část původní garáže. Ve zbývající části zůstal i tak dostatek místa pro jedno auto.

Při návrhu interiéru byl kladen důraz na jednoduchost, útulnost a přírodní materiály. Architekt počítal citlivě i s prvky, které si majitelé přinesli z původního bytu (například s chladničkou, litinovými kamny, obrazy či doplňky).

Výsledná dispozice a nadčasová koncepce interiéru vyřešila majitelům bydlení jak v současné době, tak s velkým předstihem i do budoucna.

Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem „lemují“ knihovny a vestavné skříně v...

Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem „lemují“ knihovny a vestavné skříně.

Kombinace dřeva a skla působí příjemným minimalistickým dojmem.

Kombinace dřeva a skla působí příjemným minimalistickým dojmem.

Autor

Ing. arch. Richard Sukač
bakalářská studia absolvoval na ČVUT v Praze na Fakultě architektury, dále pokračoval na VUT (architektura pozemních staveb), praxi v letech 2012 až 2013 absolvoval ve studiu Hrabal ve Vídni. V roce 2014 si založil vlastní studio.

Autor:




Nejčtenější

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Další z rubriky

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.