Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vila po uhlobaronovi sloužila jako klub ROH, dnes opět září zlatem

  1:00aktualizováno  1:00
Prvorepubliková vila na kopci, který je součástí národní přírodní památky, se dočkala znovuzrození. Investora s architektem totiž pojilo přátelství, ale i odhodlání vrátit opuštěné stavbě původní noblesu.

Impozantní vzhled a vstup do vily odpovídal majetku a postavení prvního majitele, vlastníka dolů. | foto: Tomáš Dittrich

Luxusní třípodlažní vila byla postavena v polovině dvacátých let minulého století pro ředitele černouhelného dolu Anselm. V té době se do objektu vešly čtyři byty.

Nikdo dopředu tenkrát netušil, jak historicky významné místo pro stavbu vybírá. Mamutí stoličky, pazourky, keramické střepy, různé pozůstatky pravěkého osídlení, to všechno objevili dělníci během výkopových prací. Na jejich základě pak pokračoval archeologický výzkum. Poblíž byla nalezená 25 000 let stará malá soška Venuše, která se stala světovým unikátem.

Třípodlažní vila byla postavena v polovině dvacátých let minulého století.

Třípodlažní vila byla postavena v polovině dvacátých let minulého století.

„Koupil jsem ruinu, ale dovedl jsem si představit, jak bude dům, až se opraví znovu krásný. Navíc tohle je výjimečné místo s výhledem na město, který mi učaroval. O novostavbě jsem neuvažoval, raději jsem nechal vzkřísit starou vilu,“ přibližuje majitel důvody vedoucí k opravě zchátralé stavby.

Vila ještě zažila slávu po roce 1948. Stal se z ní nejnavštěvovanější závodní klub ROH. Objekt spolu s amfiteátrem na zahradě, zákoutím s vodotryskem, divadelním sálem a restaurací patřil k nejlépe vybaveným kulturním zařízením v kraji. Po ukončení těžby na dolu Urx se tu střídaly většinou neúspěšné firmy. Všichni z domu jen brali, což urychlilo devastaci vily i okolní zahrady.

Ráno moudřejší večera...

„S nynějším majitelem se známe od studentských let. Každý máme svou profesi, občas se potkáme, povídáme si,“ říká architekt David Kotek, který je podepsaný pod návrhem spolu s architektem Petrem Kundrátem a dalšími kolegy z ateliéru Projekt studio.

Fotogalerie

Nejdřív se řešila otázka, jestli to vůbec má cenu. Architekti s investorem společně dospěli k názoru, že stojí za to dům zachránit. Rok promýšleli o budoucím využití objektu: mohlo to být ideální sídlo firmy, hotel...?

David Kotek nakonec poradil majiteli, ať zkusí v domě přespat. Ten vzal spacák, batoh a šel. Po pár dnech měl jasno. „Je to nádhera, chci tu bydlet,“ konstatoval. Začala příprava projektu rodinné vily.

Architekti si dali za cíl navrátit domu původní význam a eleganci. Chtěli podle svých slov odhalit historickou stopu a s pokorou na ni navázat. Nedělat repliku, nehrát si na první republiku, ale pokračovat současností. Dokladem toho je samotná fasáda, kterou se povedlo zachovat v původní plasticitě a v kombinaci omítky a režného zdiva, jen bylo nutné zbavit ji nánosů letité špíny.

V současné době je obyvatelné přízemí a správcovský byt. Druhé patro a podkroví jsou v přestavbě pro pozdější, nejspíše hotelové využití.

Pokud jde o zlatou barvu, architekt se nechal inspirovat obrazem biblické...

Pokud jde o zlatou barvu, architekt se nechal inspirovat obrazem biblické světice Judity od Gustava Klimta vystavené v ostravském Domě umění.

„Než jsme dospěli k finálnímu návrhu, vytvořili jsme patnáct studií. Často jsem si připadal jako v pohádce o Trautenberkovi, to kyselo bylo moc kyselý a bramborák moc bramborovej,“ s nadsázkou připodobňuje architekt vývoj projektu a spolupráci s pečlivým a náročným investorem, který si přál kvalitu, originalitu a přijatelnou cenu.

Může se hodit

Praha 10, 4Blok

4Blok - nadčasové bydlení v moderní novostavbě na Praze 10.

Více bytů k prodeji v Praze na Reality.iDNES.cz.

Přestože jsou totiž v domě použité většinou standardní materiály, částka na opravy narostla. Bylo to především z důvodů velkých objemů a ploch. “Skloubit funkční a estetickou hodnotu při zachování půdorysů nebylo snadné. Jsem tu spokojen se vším. Když přijdu domů, mám radost, že se mi to líbí, a že se nám tu s přítelkyní dobře žije,“ uzavírá majitel.

Kromě designu a účelnosti se dbalo i na bezpečnost domu proti nezvaným návštěvníkům. Díky implementaci moderních bezpečnostních prvků v domě, jako je například kamerový a zabezpečovací systém, zde nechybějí nerozbitná skla či bezpečnostní dveře českého výrobce Next a další. Díky tomu všemu se zde lidé cítí bezpečně.

To podstatné ve hře

Pro obložení stěn a vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně vybral...

Pro obložení stěn a vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně vybral architekt dýhu afrického jablka.

„Kdyby to bylo lehké, tak to dělá každý,“ to je motto investora, jemuž je podle architekta Kotka vlastní šturm a urputnost.

Při pátrání po historii domu vyšlo najevo, že tu Oskar Kokoschka namaloval jeden ze svých obrazů. Majitel kontaktoval holčičku z obrazu. Dnes už stará paní povídala o tom, jaký to zde býval ráj na zemi.

V projektu je zohledněn také ekologický aspekt. Příkladem jsou luxusně vypadající plochy okolo domu, jež jsou ale poskládané z odpadní štípané žuly. Koncept interiéru pak spočíval ve vyčištění prostoru a hmoty, zachování autenticity doby, důsledné geometrii dekorací.

Momenty, které je inspirovaly, byla kupříkladu zlatá barva na obrazu biblické světice Judity od Gustava Klimta vystaveném v ostravském Domě umění. Stejně i kubismus, avantgardní výtvarný styl z počátku 20. století.

Charakteristické černé akcenty se opakují ve většině místností. Ve vstupní hale příjemně šokuje černo bílá kombinace keramických obkládaček na stěnách, podlaze a na stropě. Černé jsou pohovky, černobílý je kubistický porcelánový servis od Pavla Janáka. Charakteristický lom ploch je patrný na skladbě nových parket.

Pro obložení stěn a vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně vybral...

Pro obložení stěn a vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně vybral architekt dýhu afrického jablka.

Parapety slouží i jako „čtenářské“ pohovky s nádherným výhledem do zahrady.

Parapety slouží i jako „čtenářské“ pohovky s nádherným výhledem do zahrady.

České ruce a exotické ovoce

Jedním z největších úkolů bylo zaplnění velké užitné plochy. Řešilo se, jak interiér smysluplně zařídit, aby působil útulně. Jenom hlavní obytná místnost s kuchyní a jídelnou v přízemí totiž zabírá 90 m2, což odpovídá rozloze středně velkého bytu.

V přízemí, které má klasické schéma se vstupní halou navazující na obytnou místnost, jsou ještě pracovna, ložnice, šatna, dva dětské pokoje, technická místnost a dvě koupelny, které architekti navrhli podle hesla: ve zdravém těle zdravý duch.

Povedlo se jim vytvořit harmonické uklidňující prostředí, originál vybočující ze standardu a to zejména díky nevšednímu použití keramických obkladů. Větší ze dvou koupelen sousedí s ložnicí. Architekti do ní vybrali pro obklad stěn, stropu i na podlahu sérii Fashion. Velkoformátové dlaždice 30 × 60 centimetrů tvořené mozaikou 5 × 10 centimetrů v antracitové barvě jsou od české značky Rako.

Designové radiátory jsou svařené z trubek podle návrhu architekta.
K efektnímu vzhledu koupelny přispěla v některých plochách aplikace na koso,...

K efektnímu vzhledu koupelny přispěla v některých plochách aplikace na koso, ale také kombinace se zlatými deskami dvířek koupelnového nábytku.

K efektnímu vzhledu přispěla v některých plochách aplikace na koso, ale také kombinace se zlatými deskami dvířek koupelnového nábytku. Designové radiátory jsou svařené z trubek podle návrhu architekta.

Řada věcí se v interiéru dělala zakázkově na míru, přednost dostaly tuzemské firmy a značky, což příjemně snížilo cenu oprav. „Myslím, že je zbytečné vozit vybavení z Itálie, když to Češi umí,“ je přesvědčený architekt David Kotek.

Pro obložení stěn a vestavěný nábytek obývacího pokoje a kuchyně vybral ovšem nevšední dýhu afrického jablka, které i přes svou jednoduchou kresbu zaujme proměnlivou barevností. Spolu se zlatými plochami vytváří v prostoru jakousi zútulňující draperii.

Nábytek včetně kuchyňské linky, barového ostrůvku s deskou z umělého kamene dodala společnost IN Interiéry. Čalouněné pohovky jsou také domácí, vyrobila je firma Form design z Hlučína.

Ve vstupní hale překvapí černobílá kombinace keramických obkládaček na stěnách,...

Ve vstupní hale překvapí černobílá kombinace keramických obkládaček na stěnách, podlaze i na stropě.

Technické informace

Užitná plocha: 950 m2
Zastavěná plocha: 408 m2
Druh stavby: zděná konstrukce z plných cihel
Vytápění: tepelné čerpadlo systému vzduch - vzduch
Výplně otvorů: okna v dřevěných rámech, trojsklo
Střecha: valbová, dřevěný krov, plechová krytina

Autoři návrhu: arch. David Kotek, Petr Kundrát, Valerie Zámečníková, Jan Müller, architektonický ateliér Projekt studio. Bylo založené v roce 1992, získalo již řadu ocenění za architektonickou tvorbu

Autoři:




Nejčtenější

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Další z rubriky

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek úložných prostor a do budoucna sloužil...  celý článek

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje
Jak se staví sen pro matku a dceru, které milují růžovou a fialovou

Vrátit se po padesátce do svého dětského pokoje k mamince, to není právě radostné. Jenže Janě nic jiného nezbylo, z částečného invalidního důchodu nájem bytu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.