Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak zvětšit byt 3+1 v paneláku, když má majitel velká přání

  1:00aktualizováno  1:00
Umístit do třípokojového bytu s plochou 70 metrů čtverečních čtyři osoby je sice běžné, ale najít ideální dispoziční uspořádání už bývá horší. Architekti připravili hned tři varianty.

Malý prostor panelových bytů vyžaduje vzdušný nábytek a nezřídka i odstranění příček. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

„Ráda bych požádala o návrh změn dispozice u bytu 3+1 na 4+kk, budou jej obývat dva dospělí a dva malí chlapci,“ napsala čtenářka Lucie do poradny architekta.

Původní chodba.

Původní chodba.

Chtěla by dostat kuchyňskou linku do obývacího pokoje pomocí podhledů, v nichž se povedou odpady a voda pomocí čerpadla.

Také by si přála vytvořit z kuchyně pokoj se samostatným vstupem pro jedno dítě, pro druhého syna pak druhý v původním dětském pokoji s tím, že místnost lze zmenšit posunutím příčky, aby se tak zvětšil prostor pro kuchyňskou linku.

Lucie má i další požadavky, například umístit kuchyňskou linku s myčkou a indukční varnou deskou do obývacího pokoje tak, aby vznikla dostatečně velká pracovní plocha. Dveře do obývacího pokoje si přeje posuvné.

Koupelna i záchod by měly zůstat oddělené, jsou již vyzděné a Lucie nechce zdi bourat. Na záchod by ráda umístila malé umyvadélko. V koupelně chce mít pračku i sušičku, dále sprchový kout a umyvadlo.

Fotogalerie

V ložnici má navíc představu oddělené malé pracovny (třeba pomocí posuvných dveří) a v každém pokoji (kromě obývacího) si přeje vestavěné šatní skříně.

V bytě s větší obytnou plochou by asi splnit tolik přání nebyl až takový problém, ale v malém panelovém bytě to tak jednoduché není. Ing. Tomáš Zima z Ateliéru dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor, přesto vymyslel hned tři varianty řešení.

„Problémový je v první řadě požadavek na umístění kuchyně do vzdálenější části bytu od instalačního jádra,“ upozorňuje architekt. „Zvláštní pozornost bude třeba také věnovat změně dispozice na 4+kk, protože výměra tohoto bytu je pro toto řešení omezující,“ dodává.

Stávající dispozice

Stávající dispozice

Varianta 1

V první variantě zachovali architekti stěny koupelny a WC, přesně podle přání čtenářky. Koupelnu vybavili prostorným sprchovým koutem a umyvadlem zasazeným v pultu, pod nímž je skříňka, doplňující koupelnu o úložný prostor. Záchod dostal malé umývátko.

V předsíni je za dveřmi navržený botník a dále velké vestavěné skříně. Vstup do ložnice se přesunul blíž ke vstupním dveřím. „V prostoru ložnice jsme nalevo od vstupu vytvořili částečně oddělený pracovní kout. Lze jej zatáhnout posuvnou stěnou, aby nerušil prostor ložnice. Světlo sem přivádí prosklená horní část příčky,“ vysvětluje Tomáš Zima.

Do ložnice se vešlo i dostatečně velké dvojlůžko a sestava šatních skříní. Dva samostatné dětské pokoje jsou umístěny v opačné části bytu. Nechybí v nich pracovní stoly a šatní skříně, počítalo se v nich i s knihovnou.

„I přes omezený prostor bytu se nám podařilo vytvořit pro každé dítě vlastní pokoj, ve kterém bude mít dostatek soukromí i prostoru pro svoje věci,“ říká Tomáš Zima.

Varianta 1

Varianta 1

Obývací pokoj s kuchyní oddělují od chodby posuvné dvoukřídlé dveře. Kuchyně je řešena jako přímá, s oddělenou částí pro skladování potravin. To je umístěno na protější straně a vytváří společně s jídelním stolem zúžení, které pocitově odděluje kuchyň od obývacího pokoje.

„Vytvoření kuchyně v této části bytu přináší možnost zvětšení prostoru kuchyně a obývacího pokoje, kvůli vedení odpadu však vyžaduje umístění čerpadla,“ upozorňuje architekt.

Varianta 2

V tomto řešení se využil obdobný princip rozdělení místností jako ve variantě předchozí. Změnou prošla koupelna, kterou architekti rozšířili, je výrazně prostornější.

„Vstup do dětských pokojů jsme posunuli, vedou z prostoru za posuvnými dveřmi. Uvolnilo se nám tak místo pro koupelnu, která nyní nabízí více komfortu,“ poukazuje na výhody tohoto řešení Tomáš Zima. Kuchyňskou linku navrhl jako přímou, s ostrůvkem pro vaření, ke kterému přiléhá jídelní stůl. Pro odvod odpadní vody se však muselo opět využít čerpadlo.

Varianta 2

Varianta 2

Obývací pokoj a ložnice se v principu svým uspořádáním neliší od předchozí varianty. „Pro oddělení pracovního koutu od ložnice je v této variantě využita příčka z průsvitných příčkovek,“ upozorňuje Tomáš Zima.

Varianta 3

„Pro tuto variantu jsme se rozhodli mírně oprostit od některých požadavků klientky a vytvořili jsme návrh bytu o dispozici 3+kk, která se pro velikost bytu hodí lépe,“ říká Tomáš Zima.

V této variantě umístil obývací pokoj proti vstupu do bytu. Je vybavený vestavěnou knihovnou v nice. Kuchyň se ocitla za obývacím pokojem, v opticky oddělené části. Tvoří ji dostatečně prostorná kuchyňská linka ve tvaru písmene L.

Koupelna zůstala stejná jako v předchozí variantě, navíc je však spojena s toaletou. „V bytě 3+1 má být toaleta samostatná, v tomto případě by však její spojení s koupelnou přineslo velký zisk prostoru, který by uživatelé bytu jistě ocenili. Záleží však na rozhodnutí stavebního úřadu,“ vysvětluje řešení Zima.

Varianta 3

Varianta 3

Větší dětský pokoj je proti ostatní variantám společný pro obě děti, měly by zde přístup na lodžii. Ložnice je řešena obdobně jako v předchozích variantách s pracovním koutem, tentokrát jej však odděluje příčka z pískovaného skla.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:




Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.