Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Paráda z paneláku. Byt se po třiceti letech konečně vyloupl do krásy

  1:00aktualizováno  1:00
Starý panelákový byt 2+1 na brněnském sídlišti potřeboval nutně opravit. Roky do něj nikdo neinvestoval a na jeho vzhledu to bylo opravdu znát. Celkové rekonstrukce se ujal bytový návrhář Pavel Cahlík, který šedesátileté Emilii navrhl jednoduché a praktické bydlení.

Majitelka o pohovce v obývacím pokoji v legraci říká, že je nebezpečná. Příliš rychle se na ní usíná. | foto: Nomiis Promotion, Petr Klinga

Panelákový byt o rozloze 70 metrů čtverečních nikdy neprošel zásadnější proměnou a pro Emilii byl již nevhodný. Majitelka je sice už v důchodu, ale rozhodně nelenoší. Chodí na spinning, s kamarádkami je ve spojení na Skypu, luští křížovky, fotografuje, má ráda hory, sbírá houby a jako bývalá floristka miluje květiny. Žije moderně a takový také chtěla byt.

Vydařená rekonstrukce

Od rekonstrukce si slibovala především více vzdušnějšího prostoru a minimum nábytku. Kompletní modernizace trvala téměř půl roku. Při ní řemeslníci vybourali jádro a z Ytongu postavili nové, obnovili původní parkety, vyměnili všechny rozvody a v kuchyni a chodbě položili novou podlahu.   

Nábytek a kuchyňskou linku nechal interiérový designér vyrobit na míru, některé kousky koupil v prodejnách IKEA, LeBon a Ton. Vše samozřejmě s paní Emilií konzultoval, a to včetně barev. V bytě převládá šedá, bílá a zelená. Ty má majitelka nejraději.

Může se hodit

Také toužíte po krásném bydlení? Chcete si konečně pořídit vyhovující byt? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz.

Ušetřete při rekonstrukci desítky procent. Na AAAPOPTÁVKA.CZ poptejte zdarma šikovné designéry, stavební firmy nebo řemeslníky z celé ČR.

Dispozice zůstala v bytě zachována. Kuchyně je nadále propojená s chodbou a předsíní. Z té vedou dveře do dvou samostatných neprůchozích pokojů - obýváku a ložnice. Kuchyně je tedy od obývacího pokoje oddělená a naopak koupelna je i nadále spojená s toaletou. Tak to bylo i před rekonstrukcí.

V koupelně dostal přednost sprchový kout, který má nízkou nástupní hranu a dveře jsou záměrně posuvné. V případě pádu se totiž dají lehce otevřít.

Koupelna byla s toaletou spojená již před rekonstrukcí.

Koupelna byla s toaletou spojená již před rekonstrukcí.

Majitelka bytu je vášnivá kuchařka. Linka je vyrobena na míru. Dekorace na...

Dekorace na stěně odkazuje na bývalou profesi majitelky, kdy pracovala jako floristka.

"V obývacím pokoji je nad rohovou pohovkou mozaika z obrazů. Bohužel je horní řada obrazů umístěna příliš vysoko. Kvůli tomu jsem narychlo dokoupil jeden rám navíc. Tím se vytvořil začátek další řady, který se časem doplní," vysvětluje drobný přešlap Cahlík.

V ložnici, kterou si Emilie z důvodu soukromí nepřeje zveřejňovat, je postel, noční stolky a přes celou jednu stěnu vestavěné skříně, které poskytují dostatek úložného prostoru. Vejde se do nich vše potřebné a ještě něco navíc. Díky tomu nebylo nutné zahlcovat nábytkem ostatní místnosti.

„Ze starého bytu nezůstalo téměř nic. Jen nádobí, obrazy, knihy a staré hodiny, které na své místo stále čekají. Vše ostatní je nové. Byla to opravdu generální rekonstrukce, jakási obroda a přesně takové bydlení si majitelka přála,“ říká Cahlík a přiznává, že celková proměna vyšla na 300 tisíc korun.

Pavel Cahlík

Proměny panelového bytu v Brně se ujal interiérový designér Pavel Cahlík.

Pavel Cahlík (*1982) je interiérový designér, který prošel ostravskou školou AveArt. Je zastánce jednoduchého funkčního designu a minimalisticky laděných interiérů. Pracuje na volné noze a tvoří interiéry především v Brně.

Autor:




Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.