Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I v malém bytě lze mít dva dětské pokoje. Ale obývák zůstane v chodbě

  1:00aktualizováno  1:00
Vtěsnat do 65 metrů čtverečních 4+1 je hodně velké umění. Ještě větší by však bylo v takové dispozici bydlet se dvěma dětmi, i kvůli tomu, že čtvrtá místnost je průchozí. I proto se majitelé tohoto bytu obrátili o pomoc na naši poradnu architekta.

Jídelní kout | foto: Archiv majitelů

„Hledali jsme na internetu přestavby bytů, ale žádný s podobnou dispozicí jsme neobjevili. Máme sice byt vedený jako 4+1, ale čtvrtá místnost není plnohodnotná, je průchozí. Má okno, proto mu říkám hala,“ vysvětluje čtenářka Ingrid.

Dětský pokoj

Dětský pokoj

Hlavní problém pro majitele bytu je daný jejich potomky: „Máme dvě děti, čtyřletou dceru a šestiletého syna, prvňáčka. Potřebovali bychom vymyslet dva samostatné dětské pokoje, ložnici, kuchyň s jídelním koutem a obývací pokoj. Bytové jádro je již zděné a neradi bychom je bourali,“ vypočítává Ingrid rodinné požadavky. Rodina si vytvořila vlastní návrh, ale není si jistá, zda zvolila správné řešení.

„Jde o hodně nepříznivou dispozici bytu. Kromě nedostatečné plochy je nešikovná také vstupní chodba, která při šířce 120 cm a spoustě dveří neumožňuje umístění potřebného nábytku,“ hodnotí interiér architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier, který připravil dvě varianty řešení.

Varianta 0

Varianta 0

„Pro posouzení jsem provedl zákres nábytku do dispozice stávajícího stavu. Dispoziční řešení trpí nevýhodným poměrem komunikací, pokojíky jsou malé, kuchyň minimální a průchozí, propojení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou neposkytuje adekvátní komfort,“ vysvětluje architekt Maňák.

Varianta A

Může se hodit

Praha 10, 4Blok

Projekt 4 Blok přináší nadčasové bydlení v moderní novostavbě se spoustou zeleně.

Více bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

V této variantě je zakreslený návrh čtenářů na dispoziční změny, který počítá s vybouráním příčky mezi stávajícím obývacím pokojem a „halou“ a její posunutí asi o 60 cm.

Stávající otvor mezi pokojem a kuchyní nechal architekt zazdít a vybourat nový otvor pro dveře propojující kuchyni a nově vytvořenou ložnici. Dětské pokoje najdete v pokojích od vstupu vlevo.

Obytný prostor se přesunul do původní průchozí haly, zvětšily ho stavební úpravy. Úzká vstupní chodbička však nenabízí prostor pro potřebné zařízení nábytkem.

Varianta A

Varianta B

Tato varianta dosahuje obdobného výsledku jako v předchozí variantě A, ovšem bez nutnosti provedení stavebních úprav. V nově vytvořeném obytném prostoru není sice prostor pro stávající šatní skříň, tu však lze umístit v nově vytvořené ložnici.

Do otvoru ve stěně mezi původním obývacím pokojem a kuchyní je však možné vložit další šatní skříň a tím průchod uzavřít.

Fotogalerie

Varianta B nenabízí optimální řešení, lze jí však dosáhnout bez nákladů na stavební úpravy.

Pro dosažení požadované dispozice by byla nutná zásadní rekonstrukce celého bytu včetně bytového jádra. Z dodaných podkladů není zřejmé, o jaký princip panelového domu jde, a tudíž jaké stavební úpravy jsou možné.

„V tomto případě doporučuji uživatelům neprovádět nákladné stavební úpravy, protože podle mého názoru nepřinesou žádoucí efekt. Pokud bude potřeba vytvořit pro děti samostatné pokoje, postupoval bych podle varianty B. Souběžně bych však doporučoval poohlédnout se po jiném bytě s větší plochou a vhodnější dispozicí. Místo financování nákladné přestavby pokládám za smysluplnější tyto peníze investovat do pořízení většího bytu,“ konstatuje Hynek Maňák.

K tomuto názoru se přiklání i s ohledem na stav bytu, který je udržovaný a tudíž jistě atraktivně třeba pro starší manželský pár, náklady na energie v bytě s plochou 65 m2 budou jistě přiměřené.

Varianta B

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně...
Suterénní byt v Dejvicích je po rekonstrukci plný světla i koček

Dejvice sice patří k velmi žádaným pražským lokalitám, byt v suterénu však už takovou výhrou není. I proto bylo třeba, aby rekonstrukci poměrně malého...  celý článek

Tvar chatky se nezměnil. Nová, citlivě navržená přístavba přidala 20 m2 užitné...
Opustili obrovitý dům v Praze a bydlí v předělané chatce za Prahou

Manželé Duroňovi se nedávno přestěhovali z Prahy do lesa. Rodinný dům vyměnili za chatku, kterou zrekonstruovali a přistavěli. Místo čtyř set jim dnes stačí 70...  celý článek

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj.
V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.