Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna: Jak z panelákového bytu 1 + 1 vytvořit příjemné bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Klasický panelákový byt 1 + 1 v pražských Stodůlkách sice jedné osobě velikostí stačí, jenže dispozice s ložnicí v obývacím pokoji přivedla mladou majitelku k zásadnímu rozhodnutí: změna je nutná.

Ilustrační foto: posuvné dveře mohou pomoci vyřešit problém s nedostatkem místa v panelákovém bytě.

Majitelka měla celkem jasnou představu: zmizet musí umakartové jádro, přístup na lodžii si přála z hlavního obytného prostoru, v koupelně by dala přednost vaně a pračka nesmí skončit v kuchyni, ale v chodbě nebo v koupelně.

Stávající stav - hlavní obytný prostor musí sloužit i jako ložnice.

Stávající stav - hlavní obytný prostor musí sloužit i jako ložnice.

S těmito požadavky se čtenářka obrátila na naši poradnu, pro niž zpracoval možnosti řešení Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.

Aby si čtenářka mohla vybrat to nejlepší řešení, architekt připravil hned čtyři varianty.

Varianta 1

"V první variantě, jako v jediné, zůstal samostatný vstup do ložnice. Má to své výhody, nicméně jasnou nevýhodou představuje úzká a dlouhá chodbička," vysvětluje Tomáš Zima.

Vlevo hned za vstupem do bytu je zapuštěný botník a věšák, komoru nahradila velká vestavěná skříň vpravo po celé délce chodby. Úzkou chodbou lze projít do ložnice s dvoulůžkem a další velkou vestavěnou skříní. Našlo se místo i pro malé pracovní místo.

Varianta 1 má jako jediná samostatný vstup do ložnice.

Varianta 1 má jako jediná samostatný vstup do ložnice.

Na přání majitelky použil architekt v koupelně vanu (170 cm), do výklenku umístil zapuštěnou desku s umyvadlem. Do prostoru se vešla i pračka. WC je pootočeno tak, aby zde vznikl úložný prostor na úklidové prostředky.

Fotogalerie

V obývacím pokoji navrhl hned vlevo vedle vstupu kuchyňskou linku. Lednice a menší spíž jsou v zapuštěné nice, linka pak pokračuje podél obvodové zdi.

"Vzhledem ke vzdálenosti od stoupaček je nutné použít domácí čerpadlo odpadních vod, vedení odpadu a vody v sádrokartonovém podhledu," upozorňuje Tomáš Zima.

Proti lince stojí jídelní stůl pro čtyři stolující, u okna sedací souprava se sestavou pro TV.

Varianta 2

Druhá varianta nabízí dostatečně prostornou předsíň, zejména v porovnání s původní dispozicí. Vlevo je vestavěná skříň na kabáty, po pravé straně menší botník s věšákem, přímo proti vstupu jsou dveře do koupelny spojené s WC.

Architekt Zima nabídl v této variantě pouze sprchový kout, který umístil na zvýšený sokl kvůli vedení odpadu z WC. Získal tak větší prostor: proti vstupu se vešla široká deska s umyvadlem, pod ní pračka a úložné prostory. WC může být od koupelny odděleno například luxferovou stěnou, jak je naznačeno v půdorysu, nebo klasickou příčkou.

Varianta 2 - zde architekt využil v koupelně pouze sprchový kout, nikoli vanu,

Varianta 2 - zde architekt využil v koupelně pouze sprchový kout, nikoli vanu, jak si majitelka přála.

Do obytného prostoru se vstupuje posuvnými dveřmi do stavebního pouzdra. "Kuchyňská linka je tentokrát vpravo podél zdi, takže může být napojena přímo do odpadu, bez nutnosti čerpadla," vysvětluje Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic.

AAAPoptávka.cz

Proti kuchyňské lince umístil jídelní stůl pro čtyři stolující, u okna "zůstala" sedací souprava a skříňka pod televizor.

Varianta 3

V této variantě došlo ke změně ve vstupní části a koupelně s WC.  V prostorné předsíni je vlevo vedle vstupu umístěná vestavěná skříň na šaty a boty, proti vstupu skříň na úklidové prostředky, špinavé prádlo a pračku. Posuvnými dveřmi se prochází do koupelny s vanou (170 cm) a umyvadlem, za dalšími posuvnými dveřmi do pouzdra je WC.

Varianta 3 - úsporu místa zde představují posuvné dveře do stavebního pouzdra

Varianta 3 - úsporu místa zde představují posuvné dveře do stavebního pouzdra použité jak do koupelny a WC, tak do hlavního obytného prostoru i ložnice.

Kuchyň odpovídá variantě jedna, opět se nelze vyhnout použití čerpadla. Také ložnice je shodná s předchozími variantami.

Varianta 4

"Tato verze vychází z první varianty, zkusil jsem se však zbavit chodbičky u WC," říká Tomáš Zima. Vstupní chodba ponechal stejnou, do koupelny umístil 170 cm dlouhou vanu a umyvadlo navrhl na desku zapuštěnou v nice. WC se rozšířilo tak, aby se vešlo i umývátko a do niky pračka. Ta může být skryta za roletou či dveřmi.

Kuchyňská linka je vpravo vedle vstupu do obývacího pokoje. Tentokrát je sestava do L, chladnička se spíží na druhé straně dveří. Ložnice zůstala shodná s předchozími variantami.

Varianta 4 - pračka je na WC, kam se vešlo i umývátko.

Varianta 4 - pračka je na WC, kam se vešlo i umývátko.

"Jako obvykle má každá z variant svá pro a proti, čtenářka si musí najít tu, která jí bude nejvíc vyhovovat, třeba i s ohledem na budoucnost a případného partnera nebo dokonce rodinu. Samozřejmě lze ještě varianty různě kombinovat, co se líbí v jedné přenést do druhé a podobně. Rekonstrukce bytu představuje vždy určitý kompromis, základem by však měl být funkčně navržený prostor," dodává Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic.

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu bydlení@idnes.cz potřebné doklady:

  • dobře zaměřený půdorys původního stavu
  • fotografie stávajícího stavu
  • popis požadavků (kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Jednou za 14 dní vybereme čtenáře, kterému Ateliér Dispozic připraví návrh nového dispozičního řešení bytu či domu. Toto řešení zveřejníme.

  • Do předmětu zprávy napište: Dispozice


Autor:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Další z rubriky

První cena v soutěži Paneláková rošáda: postel z řady Nuvolo má rozměry 180×200...
Nadělujeme ceny nejlepším účastníkům soutěže Paneláková rošáda

Lze jen smeknout před všemi, kteří se pustí do rekonstrukce panelákového bytu. Většinu z nich čekají měsíce dřiny, velké finanční výdaje i negativní ohlasy...  celý článek

Obývací pokoj teprve čeká na nový nábytek, nejdříve si na něj musí mladý pár...
Rekonstrukce 3+1 si vyžádala čtyři měsíce dřiny, zato jen 180 tisíc

Po koupi bytu na hypotéku majitelům už na jeho rekonstrukci peněz zpravidla moc nezbývá. Ti šikovní, co mají navíc zdatné rodiče a dobré kamarády, jdou tak do...  celý článek

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...
Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.