Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělá proměna panelákového bytu: teď mají i koupelnu s oknem

  1:00aktualizováno  1:00
Totální rekonstrukce posunula panelákový byt 3 + 1 o desítky let dopředu. Výměnou materiálů, ale především změnou dispozice vznikl vzdušný byt s dostatkem soukromí i úložných prostor.

Byt má celkem 74 metrů čtverečních. | foto: Jaroslav Kvíz

Mladý pár si vyzkoušel společné bydlení v několika pronajatých bytech. A poučil se. Na předchozích adresách jim nejvíc chyběl dostatek úložných prostor, zažili i nepříjemnou epizodu s opilcem, který se pokoušel dostat do bytu přes "papírové" dveře. V novém bytě mělo být všechno jinak.

S ohledem na finanční možnosti se Martin s Olgou rozhodli koupit panelákový byt ve slušné lokalitě, ale v původním stavu. "Kdyby už prošel rekonstrukcí, byť částečnou, bylo by nám asi líto likvidovat hotové změny. Jenže my jsme měli svou vlastní představu," vysvětluje Olga.

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Rekonstrukci pražského bytu 3 + 1 o ploše 74 m2 v paneláku z roku 1992 svěřili Aleně Koubové z firmy Kouba interier. Loni od října do prosince se mnohokrát sešli a probírali jak navržené varianty, tak i konkrétní barevnost a materiály.

Samotná rekonstrukce proběhla díky pečlivě přípravě rychle, 17. ledna se začalo s bouráním, do konce března bylo vše hotové. A to se měnila okna, podlahy, radiátory, musely se strhnout tapety a štukovat stěny, bouraly se i příčky, nové jsou kompletně i elektrické rozvody.

Když je jasná představa

"Majitelé chtěli spojit kuchyni s obývákem, neměli však zájem na průchozích pokojích. V původní dispozici se třeba chodilo do ložnice z obýváku," vysvětluje Alena Koubová, která pro mladou dvojici vytvořila hned pět variant řešení.

Podlaha nejsou dřevěná prkna, ale vinyl.

Na podlahu byl použit příjemný měkký vinyl.

Každá z nich měla své výhody, ale i určité zápory. Nakonec se majitelé rozhodli pro čtvrtou variantu, jejímž výsledkem je především atraktivní koupelna s oknem. Přímé denní světlo získala umístěním do původní kuchyně. Rozvody vody a odpady se však posouvaly minimálně, pod koupelnou o patro níž i výš jsou kuchyně, takže nemůže dojít k rušení sousedů.

"Přesto bylo nutné stavební povolení, protože se odstraňovala i část nosných příček. Statik přesně spočítal, co si můžeme dovolit. Řezání provedla specializovaná firma diamantovou pilou chlazenou vodou," říká Alena Koubová. Pokud byste s takovým zásahem počítali, připravte si za vyříznutí například jednoho dveřního otvoru kolem 15 tisíc, cenu zvyšuje přítomnost elektrických rozvodů a podobně.

Při rekonstrukci se musela měnit i okna, jejich umístění zůstalo tak, jak bylo.

Při rekonstrukci se musela měnit i okna, jejich umístění zůstalo tak, jak bylo.

Co vás může potkat

Zatímco řezání proběhlo snadno, téměř jako vždy nastaly drobné zádrhele u vyrovnání výšky podlah. "V paneláku může mít každá místnost jinou výšku, stačí centimetr či dva. Když se pak místnosti spojují, může dojít k potížím, zejména k větší spotřebě nivelační stěrky. Tady byly problémy s kuchyňskou nikou a přechodem mezi chodbou a obývákem. Nakonec jsme někde vyvýšeniny ubrousili, ale vyšším nákladům jsme se kvůli tomu bohužel nevyhnuli," vysvětluje autorka projektu.

Může se hodit

Hledáte ideální bydlení v Praze? Vybírejte z pestré nabídky bytů na Reality.iDNES.cz.

Jinak se však finanční rozpočet pečlivě hlídal. Dražší italskou dlažbu a obklady skvěle nahradilo cenově příznivé RAKO, posuvné dveře do pouzdra do komory se nerealizovaly, zůstaly klasické otvíravé, a tedy levnější. Časem si manželé pořídí větší a lepší pohovku, nyní musí stačit ta, kterou již měli v předchozím bytě. Výměna potká i jídelní židle, zatím se jim však na plastových za 190 korun sedí docela dobře.

A další vybavení? "Objevili jsme krásný lustr, ale dvacet tisíc bylo už na náš rozpočet moc," prozrazuje majitelka. Jenže pak na internetu objevila tento lustr ve výprodeji za pět tisíc. Nekupte jej! Rada pro ostatní? Občas můžete najít na internetu krásné a zajímavé kusy za třetinové ceny, než za jaké je nabízejí některé showroomy.

Pod koupelnou mají sousedé kuchyni, nikoho proto majitelé neruší ani v noci.

Pod koupelnou mají sousedé kuchyni, nikoho proto majitelé neruší ani v noci.

Mezi dražší kousky patří deska pod umyvadlo z umělého kamene. "Investice se však podle mého názoru majitelům vyplatí, je to trvanlivý materiál, odolný proti vodě," říká Alena Koubová.

Zajímavou vychytávku představuje i přiznaná betonová stěna v obýváku. "Vedli jsme o ní dlouhé debaty. Nakonec je ošetřená nátěrem BetonCryl, takže se z ní nepráší, ani se na ní neusazuje prach. Majitelé jsou spokojeni. Tvoří pěkný protiklad k něžnému skleněnému světlu," říká Alena Koubová, která si společně s manželem jezdí pro zajímavé nápady i na veletrh nábytku do Milána.

Za zrcadlem je skříňka na kosmetiku.

Za zrcadlem je skříňka na kosmetiku.

Za posuvnými dvřemi je pračka, ale také úložný prostor na tříděné špinavé prádlo či prášky na praní apod.

Za posuvnými dveřmi je pračka, ale také zásuvky na tříděné špinavé prádlo či "drogerii".

Martin Kouba totiž navrhuje nábytek, jeho nápadem byl třeba botník procházející zdí z chodby do komory. V poměrně úzké chodbičce tak nezabírá zbytečně místo. Jeho příjemná žlutozelená barva je odvozena od tapet v předsíni (Lavmi). "Dlouho jsme vybírali vhodný vzor i barvu, právě od tapet v předsíni se odvíjely další odstíny," vysvětluje Olga.

Materiály

Příčky: Ytong
Stěny: keraštuk, výmalba Primalex bílý, barvy Dulux
Podlaha: vinyl Armstrong Scala
Obklady: Rako Sfera
Kuchyně a nábytek: výroba na zakázku, vysokotlaký laminát firmy Polyrey
Světla – Massive, BoConcept, Fler

Fialková barva v kuchyni se ve výrazně sytějším odstínu objevuje i na čelní stěně obývacího pokoje. Není právě obvyklá, tvoří však příjemný kontrast k bílé, šedé i k podlahové vinylové krytině s dekorem dřeva. Světle fialová vynikla i na knihovně, kterou Alena Koubová vymyslela místo nudného zazdění původních dveří do ložnice. Přišla i s řešením na netradiční stolek, který se tváří jako složený z několika různě silných desek. Uvnitř je kvůli hmotnosti dutý.

Botník je

Botník je "zapuštěný" do zdi, větší část je v komoře.

Stolek vypadá jako desky poskládané na sebe.

Stolek vypadá jako desky poskládané na sebe.

Z čeho se vybíralo

1. varianta

Varianta 1
Manželé děti ještě nemají, ale počítají s nimi. Zatím je proto v dětském pokoji pracovna, varianty už však počítaly s využitím pokoje právě pro potomky.

Koupelna a WC jsou vyzděny v téměř původní dispozici, z původní chodbičky se stala komora. Vstup do komory vyřešily posuvné dveře, jako od vestavěné skříně.
V koupelně je 170 cm dlouhá vana, pult s umyvadlem, pod ním pračka (částečně zapuštěná do komory), ve zbytku úložný prostor (pod umyvadlem). Pokud by byla i sušička, lze vše obestavit skříní, aby v koupelně nerušily. Případně lze spotřebiče přesunout do komory, tam by ale zbytečně zabíraly místo.

Chodba: původní vstup do pokoje se rozšířil, instalovala se vestavěná skříň.

Kuchyně: rozšířil se vstupní otvor, kuchyňská sestava ve tvaru U nabízí dostatek pracovního místa. Za instalační šachtou jsou lednice, spíž, komín s troubou a mikrovlnkou, pak pracovní plocha, varná deska, opět pracovní plocha, pod oknem myčka a dřez. V rohu u okna zvýšená pracovní deska + barová židle na jedno snídaňové místo (židle bez opěradla, pro zasunutí pod pult).

Obývací pokoj: pod oknem stojí jídelní stůl 120 × 80 cm, v rohu sedací souprava, proti ní sestava pro TV. V rohu za stolem se našlo místo pro knihovnu.

Ložnice: vpravo vedle vstupu vestavěná šatní skříň, další úložný prostor (40 cm hluboký) je za postelí a na stěně. Lze jej využit na zásuvky na prádlo, knihy, noční stolky, pod stropem skříňky na "ležáky". Dětský pokoj: dvě postele, dvě menší šatní skříně, dva stolky. Pokoj je hodně malý, něco by vyřešila palanda, ale ne každému vyhovuje.
Nevýhoda: malá koupelna

2. varianta

Varianta 2
V zádveří je prostor pro věšák a vestavěnou skříň na boty, sezónní věci a podobně. Koupelna se přesunula do prostoru kuchyně, má tedy okno. Vlevo 170 cm dlouhá vana + umyvadlo, vpravo vestavěná skříň na pračku, sušičku a spoustu věcí. Komora se vešla do bývalé koupelny.

WC: má původní místo i rozměry, případně lze "ukousnout" prostor z komory a přidat do výklenku umývátko.

Kuchyně: částečně ve výklenku v nosném panelu, větší částí v obýváku. Do výklenku je umístěná lednice + varná deska, pod oknem myčka, dřez a pracovní plocha, do prostoru směřuje pracovní plocha. Ke kuchyni je přiražen jídelní stůl.

Obývák: zazděním dveře do ložnice lze lépe využít sedačku a křeslo.

Dětský pokoj: téměř původní rozměry. V chodbičce před pokoji se získalo místo pro vestavěnou skříň.

Ložnice: jako varianta 1.

Nevýhody: do koupelny se jde přes "špinavou" zónu. Kuchyně bude trochu stísněná.

3. varianta

Varianta 3
Blok WC + koupelna + komora se rozšířil na úkor kuchyně. Složité "výklenkování" lze z pohledu z chodby sjednotit tak, aby stěna působila jako jedna plocha (bez výstupků dveří, zárubní), například bílá nebo v dekoru dřeva. V tom nenápadně schované vstupy do skříní či místností.

Komora: pro pračku, úklidové a sezónní věci.
Koupelna: vana 150 cm, umyvadlo, úložný prostor pod ním nebo v nice (na úkor komory).
WC: původní místo i rozměry.

Kuchyně: pás 60 cm skříněk + ulička široká 1 m. V nice za šachtou buď americká lednice nebo klasická kombinovaná + spíž. Pod oknem dřez a myčka, pak pracovní plocha, v krátké části varná deska a trouba pod ní.

Obývák a ložnice: viz varianta 1.
Dětský pokoj: rozšířený o chodbičku, vejdou se použitelnější šatní skříně.

Nevýhody: "nudlovitá" kuchyň, malá koupelna

4. varianta

Varianta 4 - realizovaná
Vychází z druhé varianty. Vstup do ložnice se upravil podle požadavků statika, protože se bourala i část nosných příček. Kuchyň je rozšířena o lednicovou část směrem do obýváku, WC doplněno o umývátko. Do komory měly původně přijít posuvné dveře do pouzdra, ale z finančních důvodů se od nich nakonec upustilo. Ve výkresu není vidět knihovna v místě původních dveří a zapuštěný botník v chodbě.

5. varianta

Varianta 5
Nabízí rozšíření koupelny o sprchový kout. Vana je pak ovšem miniaturní, spíše pro děti. Pračka je v nice na chodbě, komora menší.

Tapeta na stěně (Lavmi) určila další barevnost.

Tapeta na stěně (Lavmi) určila další barevnost.

Pohled od vstupních dveří: vpravo je koupelna a komora, chodbou projdete k WC a do obýváku.

Pohled od vstupních dveří: vpravo je koupelna a komora, chodbou projdete k WC a do obýváku.

Autoři projektu

Ing. Alena Koubová
*1979
Absolventka Fakulty pozemního stavitelství ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba

*1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.





Nejčtenější

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Další z rubriky

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Při výměně digestoře si majitelé bytu často ani neuvědomí, jak mohou ovlivnit...
Jde vám zápach od sousedů přes ventilaci? Pozor na nové digestoře

Obyvatelé panelových domů si často stěžují, že doma cítí pachy z ostatních domácností. Je to dané tím, že družstvo nebo společenství vlastníků jednotek nedaly...  celý článek

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...
Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní vybaveností i blízkostí přírody. Pouze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.