Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Totální rekonstrukce panelákového bytu: dostal „zelenou“ a celý září

  1:00aktualizováno  1:00
Pustit se do totální rekonstrukce panelákového bytu se vyplatí tehdy, když je v zajímavé lokalitě a dům samotný už prošel úpravami. To je i případ bytu 4+1 v Brně, který si pořídil mladý pár.

Základ bytu tvoří neutrální bílé a šedé provedení, které oživují barevné akcenty zelené a oranžové. | foto: Jaroslav Hejzlar

Do rekonstrukce se dvojice pustila s jasnou představou, kterou „zhmotnil“ architekt Petr Moráček ze studia Mimosa architekti. Respektoval jejich představu, která se odvíjela od přání mít byt v jednotném barevném ladění, nikoli každý pokoj v jiné barvě.

TIP: Hledáte byt?

Vybírejte v jedné z největších databází bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Základ tak tvoří neutrální bílé a šedé provedení, které oživují barevné akcenty zelené a oranžové. Byt s plochou 82 m2, který je v čtyřpodlažním domě postaveném před více než dvaceti lety, tak získal příjemně mladistvý vzhled, který lze řadu let postupně doplňovat o další zařízení tak, jak se bude rodině finančně dařit.

„Architekt vytvořil studii na základě našich představ, jen jsme ho občas brzdili kvůli ceně v designových doplňcích, jinak však mezi námi panovala dokonalá harmonie,“ konstatuje spokojený majitel. Studio si dvojice vybrala na základě referencí i osobních vazeb.

Do kuchyně na skříňky použil architekt Moráček lakovanou lesklou MDF desku. Do výklenku se vešla spíž i lednice.

Do kuchyně na skříňky použil architekt Moráček lakovanou lesklou MDF desku. Do výklenku se vešla spíž i lednice.

Úpravy na přání

Z bytu 4+1 vzniklo po vybourání nenosné příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem 4+kk. Světlá barevnost s výrazným podílem bílé měla za úkol prostor sjednotit a opticky jej zvětšit. Proto byla v celém bytě použita (kromě koupelny a WC, kde je velkoformátová italská dlažba) stejná podlaha, a to šedé marmoleum bez vzoru. Jeho koupě se ukázala jako docela náročný úkol.

„Zadáním byla přeměna bytu, který dispozičně a materiálově nevyhovoval potřebám mladého páru. Základem řešení bylo proto vytvoření nových vztahů mezi jednotlivými funkcemi, zpřehlednění a vyčištění půdorysu. Klient měl představu svěžího, nadčasového interiéru, který bude jak vizuálně zajímavý, tak praktický pro život. Návrh je založený na kontrastu neutrálního bílošedého prostředí a barevného akcentu,“ vysvětluje Petr Moráček ze studia Mimosa architekti.

Většina nábytku (kolem 80 procent, kromě kuchyňského stolu a židlí, konferenčních stolků a sedačky) byla vyrobena na zakázku, aby se podařilo využít každý centimetr prostoru. Díky volbě materiálu nešlo o žádné horentní částky.

Architekt navrhl sestavu skříněk, kde se kombinují police s uzavřenými skříňkami. .

Architekt navrhl sestavu skříněk, kde se kombinují police s uzavřenými skříňkami. .

Hra bílé a světla

Do kuchyně na skříňky použil architekt Moráček lakovanou lesklou MDF desku. Do výklenku se vešla spíž i lednice. Kuchyňská linka má všude nepřímé osvětlení, světlo nad linkou funguje na senzor (ukrytý ve dnu rohové skříně), nad dřezem jsou navíc bodovky ve stropě. Nad jídelním stolem je LED osvětlení.

Pro větší pohodlí při vaření slouží automaticky výsuvný koš pod dřezem, takže odpadá znečištění dvířek skříňky v okamžiku, kdy je nutné vyhodit odpadky. Kuchyň je kvůli dojmu většího prostoru propojena s obývákem. Do budoucna, až přijdou děti, toto řešení poslouží i pro lepší kontakt s rodinou. Při vaření je také pohodlný výhled na televizi.

Architekt navrhl sestavu skříněk, kde se kombinují police s uzavřenými skříňkami. .

Architekt navrhl sestavu skříněk, kde se kombinují police s uzavřenými skříňkami. .

„Nebylo lehké najít materiál pro barevný akcent za kuchyňskou linkou a v koupelně. Místo původně navrhovaného barevného skla dali majitelé nakonec přednost keramickým obkladům,“ upřesňuje Petr Moráček.

V obývacím pokoji se nechal architekt inspirovat koupenými konferenčními stolky. Navrhl sestavu skříněk, kde se kombinují police s uzavřenými skříňkami. Použity byly opět MDF desky v lesklém provedení. Skříňky jsou „nedbale rozházené“ po zdi. Měly být posuvné, ale tento záměr nakonec z technických důvodů nevyšel.

„Otevřené police odlehčují prostor, časem v nich budou i LED diody, aby se od polic světlo odráželo do okolí,“ říká majitel.

Fotogalerie

Dominantu interiéru, pokud jde o dekorace, představuje samolepka s citátem z Malého prince (Ať je to dům, hvězdy, nebo poušť, to, co je dělá krásnými, je neviditelné). „Citát jsem hledal dlouho. Tento mi evokoval domov a život obecně. Navíc se Exupéry narodil ve stejný den jako já,“ prozrazuje majitel.

„Jde o speciální samolepící fólii s extra silným lepidlem, schopnou přizpůsobit se členitému povrchu zdi. Samolepku jsme potiskli ekologickým tiskem a písmenka následně vyřezali na řezacím plotteru,“ popisuje Michal Lazor z firmy Cat Cut.

Tato technologie umožňuje vyrobit i jiné produkty z oblasti interiérového designu, protože nezapáchá a neškodí zdraví obyvatel. „Zajímavý je třeba potisk tapet různých povrchových struktur,“ upozorňuje Michal Lazor.

Do dalších místností, pracovny a ložnice, se majitelé spokojili s matným provedením, kromě jiného i kvůli ceně. Lesklé provedení je totiž samozřejmě dražší. V ložnici se podařilo využít koupenou postel s čelem s osvětlením, truhláři pouze vyrobili zásuvky pod lůžko.

Dominantu interiéru, pokud jde o dekorace, představuje samolepka s citátem z Malého prince.

Dominantu interiéru, pokud jde o dekorace, představuje samolepka s citátem z Malého prince.

LED osvětlení se uplatnilo i na čele postele. Truhláři doplnili postel o zásuvky na lůžkoviny.

LED osvětlení se uplatnilo i na čele postele. Truhláři doplnili postel o zásuvky na lůžkoviny.

„Takovou postel v bílé barvě a s úložným prostorem se nám totiž nepodařilo koupit,“ vysvětluje majitel. Vestavěná skříň má opět nepřímé osvětlení stejně jako skříně na chodbě. Dětský pokoj zatím čeká na „využití“. V koupelně je přes celou šířku vana se zástěnou, dále pak pračka a sušička se skříňkou.

V bytě se několikrát objevily i posuvné dveře. Pokud jsou otevřené, prostor se opět opticky zvětšuje. Jinak byly použity bezfalcové dveře, které dokonale „těsní“ zvuk.

„Byt se díky modernějšímu pojetí může zdát nepraktický a neútulný, ale po krátké době jsme s ním splynuli. Když do něj zasvítí slunce, tak si říkáme, že bychom jej neměnili ani za nic,“ dodává majitel.

V koupelně je přes celou šířku vana se zástěnou, dále pak pračka a sušička se skříňkou.

V koupelně je přes celou šířku vana se zástěnou, dále pak pračka a sušička se skříňkou.

Pracovnu „zabydluje“ zelená výmalba.

Pracovnu „zabydluje“ zelená výmalba.

Autor projektu

Ing. Petr Moráček
1991-1999 Gymnázium v Holešově, 1999 - 2005 ČVUT
Od roku 2007 samostatná praxe, následně Mimosa architekti.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.