Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z nudného bytu v paneláku vzniklo moderní bydlení dotažené do detailů

  1:00aktualizováno  1:00
Během rekonstrukce panelákového bytu zmizela hlavně nudlovitá kuchyňka nešikovně oddělená od zbytku bytu. Majitelka získala elegantní bydlení s pohodlným obytným prostorem, luxusní koupelnou a množstvím úložných skříní a skříněk. Návštěva byla fotografována pro časopis Pěkné bydlení.

U krbu bylo nutné opatření proti přehřívání nábytku, vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby. | foto: Tomáš Dittrich

Původní dispozice pražského panelákového bytu majitelce příliš nevyhovovala, obrátila se proto na Atelier Spectrum a architektku Lucii Mlýnkovou. Kromě ložnice a pracovny, které zůstaly v původním půdorysu, prošel byt téměř kompletní proměnou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Díky vybourání příček mohla být kuchyň spojena s jídelnou a obývací zónou, změněno bylo také rozložení předsíně, hygienického zázemí a úložných prostor. Do velké koupelny se nyní vejde vana i sprcha, přičemž toaleta zůstala oddělena. Nově vznikla praktická komora, kde je pračka a veškeré potřebné úklidové prostředky.

Stavebně byla v bytě provedena kompletní výměna elektroinstalace, nové rozvody vody a kanalizace. Kompletně se nechaly vybourat původní podlahy, které byly bohužel v různých výškových úrovních, takže se musely dorovnávat stěrkami.

Vaření a posezení na úrovni

V kuchyni si majitelka přála především dostatek dobře členěných úložných prostor. Vznikl zde i malý barový pult, pod nímž se v rohu schovala vinotéka.

Fotogalerie

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel. Na kuchyň plynule navazuje jídelní prostor s kulatým stolem ve stejném materiálovém provedení. Nad ním je zavěšený skleněný lustr.

Obývací pokoj je oddělen pouze opticky, světlou koženou pohovkou. Na protější stěnu navrhla architektka Mlýnková celistvou nábytkovou stěnu s dalšími potřebnými úložnými prostory. Sem si majitelka přála umístit lihový krb a akvárium.

U krbu se to neobešlo bez opatření proti přehřívání nábytku, navíc je tu proto vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby. Pro akvárium byla samozřejmě zapotřebí také zvláštní úprava, silnější nosná konstrukce se zabudovala do nábytku. V obývacím pokoji architektka kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolila variantu klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

Chytře vymyšlená předsíň i koupelna

Do předsíně architektka navrhla skříně, vše působí jako  jeden velký blok.

Do předsíně architektka navrhla skříně, vše působí jako jeden velký blok.

Ze šedě vytapetované předsíně se vstupuje do všech místností v bytě. Dveře na toaletu na první pohled nepoznáte, jsou skryty ve skříni.

Do předsíně architektka navrhla skříně na úklidové prostředky, ručníky a mnoho dalších předmětů, vše působí jako jeden velký blok.

Dále je předsíň vybavena prostornou šatní skříní na kabáty a botníkem. Zrcadlová skříňka má uvnitř háčky pro zavěšení kabelek, v horní části ukrývá elektrický rozvaděč.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o novém bydlení. Vybírejte z nabídek bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Dispozici v koupelně bylo potřeba vymyslet tak, aby se sem vešla vana i sprchový kout, což byl trochu oříšek. Nakonec se záměr povedl, architektka navrhla odsunout toaletu dále od původního jádra a na místě původního WC vznikl prostor pro sprchový kout.

Koupelna i toaleta jsou obloženy světlou velkoformátovou dlažbou, v koupelně se uplatňuje skříňka v provedení z dubové dýhy, jednotném pro celý byt.

Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Na spaní i lenošení

Ložnice byla pojata v jednoduchém stylu, pro toto bydlení charakteristickém. Díky komfortnímu lůžku s množstvím polštářů však byla zachována měkká nálada dámského intimního budoáru. Zeď v záhlaví postele je finálně upravena tapetou Marburg v teplém odstínu země, o dlouhý nerušený spánek se starají také dlouhé okrové zatemňující závěsy.

Po celé jedné stěně jsou umístěny vestavěné skříně v bílé barvě, navržené shodně jako skříně v předsíni, i zde je ukryt vstup do místnosti. Po bocích průchodu jsou háčky na župan a další nezbytnosti. Skříňka naproti posteli je připravena pro umístění televize.

Vizitka bytu

Dispozice: 3+kk
Obytná plocha: 70 m2
Realizace: 2014/2015
Stavební práce: kompletní výměna elektroinstalace, nové rozvody vody a kanalizace, vybourání a vyrovnání podlah
Podlahy: dlažba a dřevěné lamely.
Materiálové provedení nábytku na míru: dubová dýha a bílé lamino

Majitelka je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu, zabírá celou jednu stěnu pracovny.

V pracovně stojí sen všech vášnivých čtenářů, vysoké křeslo s podnožkou. Do budoucna je sem plánována ještě rozkládací pohovka pro přespání návštěv.

Decentní volba materiálů

Majitelka si představovala byt v jednoduché klidné barevnosti, v kombinaci bílé a odstínu dubu, což architektka ráda do svého návrhu zapracovala. Podlahy jsou v odstínu běleného dubu.

Na podlahu a obklady v koupelně, WC a předsíni byla zvolena velkoformátová dlažba ve velmi světle béžovém odstínu. Veškerý nábytek zhotovil na zakázku truhlář, uplatnila se tu poctivá dubová dýha v kombinaci s bílou barvou.

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Ing. arch. Lucie Mlýnková

Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, roční stáž na Politecnico di Milano. Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů, včetně kompletní realizace. Ve svých návrzích uplatňuje individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledá taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Další z rubriky

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i čtenářka Eva, která svůj byt po proměně...  celý článek

Ze dvou pokojů vznikl jeden velký otevřený prostor. Vinylová podlaha s dekorem...
Z panelákové klasiky vznikl úžasný byt lákající na prostor a eleganci

Těžko byste uhodli, že jste se ocitli v panelovém bytě na Jižním Městě. Dvě ženy s jasnými názory však takovou rekonstrukci zvládly. Architektka Markéta...  celý článek

Výhled do zeleně patří k výrazným benefitům bytu. Bílá výmalba a světlé barvy...
Při rekonstrukci bytu šel odpad ven rovnou oknem, celý panelák drnčel

Zařídit dobře malý byt bývá nejtěžší, v tom se shodují architekti i majitelé. Pokud se někdo rozhodne takový interiér zrekonstruovat, musí pečlivě zvážit každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.