Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Původně chtěli jen novou kuchyň, architekt jim předělal skoro celý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Panelové domy jsou typovou výstavbou, byty ve shodných domech jsou tak stejné, případně se liší jen v detailech. Požadavky majitelů na změny jsou však natolik odlišné, že nenajdete dva stejně řešené byty, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Kuchyň ve tvaru písmene U je řešená úsporně, ale s dostatečnou pracovní plochou i úložným prostorem. Využitý je každý centimetr. | foto: Jaroslav Kvíz

„V případě mladé rodiny z Prahy 4 jsme řešili typický půdorys 3+1, ovšem s vyhlídkou na budoucí připojení sousední garsoniéry,“ popisuje Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba Interier.

Požadavky majitelů byly jasně dané: oddělené WC, koupelna s rohovou vanou pro dva lidi a nová kuchyň.

Nové dispoziční řešení

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

„Snažili jsme se půdorys navrhnout tak, aby byl byt dobře využitelný i v případě, že by se připojení garsoniéry nezdařilo. Plánovaný prostup do druhého bytu je tedy hned ve vstupní části bytu, která se momentálně využívá na odkládání bot,“ vysvětluje architekt Demeter.

Ve vstupní části vznikl dostatek úložných prostor, celkem tři velké vestavěné skříně, a navíc chodbu opticky zvětšuje zrcadlo. Z prostoru byla vyčleněna samostatná ložnice. Na konci chodby je vstup na toaletu a do koupelny. Posuvnými dveřmi se vstupuje do obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

„Obývací pokoj s kuchyní prostorem neoplývají, je zde proto minimum nábytku. Linka je zařízena maximálně účelně, kvůli úložnému prostoru jsme volili skříňky do stropu,“ vysvětluje Martin Kouba ze společnosti Kouba interier, která byla kompletním dodavatelem realizace.

Fotogalerie

V koupelně si majitelé přáli rohovou vanu a umyvadlo na desce. Velké zrcadlo skrývá skříňku zapuštěnou do stěny.

„V návrhu jsem využil tvar vany a zvolil netradiční řešení rohu koupelny. Vytvořili jsme oblouk se skleněnou mozaikou. Designově méně zajímavá rohová vana tak dostala šmrnc a celá koupelna působí svěže a odlehčeně,“ doplňuje architekt Demeter.

Materiálové a designové řešení

V průběhu debat o vzhledu bytu padl nápad na využití tyrkysové barvy, která se majitelům líbí. Jako nosný prvek tak prochází celým bytem. Doplnil ji neutrální dub a bílá barva, která opticky celý prostor zvětšuje. V celém bytě se podařilo vyrovnat podlahu do jedné úrovně, vinylová krytina tak prochází i do koupelny a na WC. Dveře jsou z laminátu s dekorem dubu.

Na kuchyňskou linku použil architekt vysokotlaký laminát. V tyrkysové barvě se objevil na spodní části vysokých skříních na jedné straně, kde horní skříňky zůstaly v klasické bílé, aby se tak napojily na bílý strop. „Technický“ blok je v tyrkysové až do stropu.

Pracovní deska je z dubového laminátu s masivní dubovou hranou. „Na pracovní desky volíme technologii, která zajišťuje odolnost proti vodě. Na desku nejprve lepíme masivní dřevěné nákližky a pak teprve lisujeme plochu laminátu,“ vysvětluje technologický postup Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Koupelna představuje malý prostor, je tedy důležité, aby byl každý detail perfektně dokončený. „Za vanou a na její podezdívce jsou oblouky obložené mozaikou, což vyžaduje zkušeného obkladače. Všechny detaily jsme konzultovali v průběhu stavby s majiteli bytu. Jako samozřejmost beru kamenické rohy, které v obkladu nahrazují rohové lišty, a neviditelná revizní dvířka,“ popisuje architekt Demeter.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky barvám i závěsné skříňce.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky barvám i závěsné skříňce.

„Naše spolupráce začala na přelomu února a března 2016. Z původní rekonstrukce kuchyně se náhle stala rekonstrukce půlky bytu, kuchyně, obývacího pokoje, chodby, koupelny i WC, ale ničeho nelitujeme. Náš byt jsme kupovali od předchozího majitele po rekonstrukci, ale pro rodinu s dětmi byl svými úpravami nevyhovující. Na což jsme ale přišli, až když jsme měli děti,“ říká majitelka.

S rodinou si teď už byt užívá. „Díky architektu Demeterovi se naše plány měnily v reálné návrhy. Naši kreativitu vždy usměrnil a nakonec to dopadlo ke spokojenosti všech. Po schválení návrhů však přišly mé bezesné noci. Představa stěhování na dva až tři měsíce se dvěma malými dětmi z bytu mě děsila, ale nakonec jsme to s pomocí rodičů zvládli,“ dodává spokojená majitelka.

Ing. arch. Radovan Demeter

*1988, absolvent oboru Architektura a urbanismus na TU Bratislava. Ve společnosti Kouba Interier zpracovává návrhy dispozičních řešení, navrhuje a vede realizaci přestaveb bytů. S invencí se věnuje i rozsáhlejším přestavbám rodinných domů.

Autoři:




Nejčtenější

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Další z rubriky

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje
Jak se staví sen pro matku a dceru, které milují růžovou a fialovou

Vrátit se po padesátce do svého dětského pokoje k mamince, to není právě radostné. Jenže Janě nic jiného nezbylo, z částečného invalidního důchodu nájem bytu...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.