Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

  1:00aktualizováno  1:00
Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké zásadnější změny. To však v tomto případě cílem ani nebylo.

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých kuchyňských skříní. | foto: Jaroslav Kvíz

Po odchodu dětí z domova si totiž manželé přáli upravit bydlení už jen pro své potřeby, zmodernizovat technickou stránku bytu a interiér nově vybavit tak, aby jim vyhovoval i po odchodu do důchodu.

Typický panelový byt má vstup do poměrně úzké chodby. Z ní je vstup do koupelny, WC a komory, po každé straně chodby jsou dva pokoje, na jedné straně dvě ložnice, na druhé pak obývací pokoj a kuchyň. Určitou nevýhodu představovala úzká chodba, protože tu nešlo ani po úpravě dispozice rozšířit.

Základem řešení je vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva.

Základem řešení je vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva.

Majitelé se s rekonstrukcí a řešením bytu obrátili na Ing. arch. Radovana Demetera ze studia Kouba Interier.

Nová dispozice

K úpravě došlo především v koupelně a kuchyni. Původní komora se zrušila, část se přidala ke koupelně, v části je vestavěná skříň v pokoji. Díky tomu se koupelna poměrně zvětšila a vešel se do ní i sprchový kout, vana a nika na pračku.

WC zůstalo oddělené a na původním místě, přibylo však u něj praktické umývátko. „Zaměřili jsme se na dostatek úložných a odkládacích prostor. U vany i sprchového koutu se proto využily zapuštěné niky. Umyvadlová skříňka má dvě zásuvky, ale za zrcadlem je skryta další skříňka, naše oblíbené řešení,“ popisuje svůj návrh architekt Radovan Demeter.

Pračka byla i vzhledem k věku majitelů a především s výhledem do dalších let osazena výš, aby byla lépe přístupná. Prostor pod ní využil architekt pro umístění zásuvek na špinavé prádlo. Na WC je nika s umývátkem.

Fotogalerie

„V kuchyni jsme dlouho zvažovali míru propojení s obývacím pokojem. Klientům jsme připravili několik variant. Nakonec zvítězilo optické oddělení obou provozů blokem vysokých kuchyňských skříní,“ vysvětluje architekt Radovan Demeter.

Na zadní straně předělu umístil televizor se skříňkou, jídelní stůl pak na rozhraní kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Na jedné straně stojí vysoké skříně s chladničkou, troubami a spížní skříní s nikou na kávovar. Na druhé straně je pracovní plocha, dřez a plynová varná deska.

Horní skříňky jsou opět kvůli dostatku úložného prostoru až do stropu. Kuchyňský nábytek přechází do vybavení jídelny v podobě odlehčené závěsné skříňky s nikami.

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10.

Více bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Z praktických důvodů jsou v koupelně, WC a obývacím pokoji dveře posuvné do stavebního pouzdra. V úzké chodbě by překážely, a do obývacího pokoje zůstávají stejně většinu času otevřené.

Materiály

Klienti si přáli konzervativní řešení v teplých barvách, bez módních výstřelků. Základem je tedy vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva. Kontrast nabízejí tmavé ořechové dveře a nábytek.

Kuchyňská linka byla vyrobená na míru ze světlého lamina ve smetanové barvě a s pracovní deskou v dekoru dřeva. Velkoformátový obklad použil architekt Demeter na celé dvě stěny, a to kvůli snadnější údržbě stěn v blízkosti linky.

Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Horní skříňky jsou opět kvůli dostatku úložného prostoru až do stropu.

Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Horní skříňky jsou opět kvůli dostatku úložného prostoru až do stropu.

V koupelně je velkoformátový obklad v odstínech béžové. „Výraznější barvou jsme použili na obklad WC a niky, dekorační pruh zdobí sprchový kout a zadní stěnu toalety,“ dodává autor návrhu. Majitelé si byt, kde je část nábytku vyrobená přímo na míru, vkusně dovybavili byt několika solitéry.

Autor

Ing. arch. Radovan Demeter (*1988) absolvent oboru Architektura a urbanismus na TU Bratislava. Ve studiu Kouba Interier zpracovává návrhy dispozičních řešení, navrhuje a vede realizaci přestaveb bytů.

Věnuje se také rozsáhlejším přestavbám rodinných domů.

Studio Kouba Interier

Od roku 2006 nabízí komplexní služby od návrhů až po realizace interiérů na klíč. Provádí rekonstrukce bytů a domů, zajišťuje veškeré stavební práce a návazně truhlářské výrobky z vlastní dílny.

Autoři:




Nejčtenější

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Další z rubriky

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i čtenářka Eva, která svůj byt po proměně...  celý článek

Obývací pokoj po rekonstrukci
Místo sádrokartonu mají napínané fólie. Rekonstrukci stihli za 3 týdny

Co udělá radost jednomu, druhému vadí. To platí hlavně o rekonstrukcích, kde je nutné bourat příčky či sekat novou elektroinstalaci. Lze to však zvládnout i...  celý článek

Pohled z obývacího pokoje do kuchyně - opěrky pohovky lze naklápět, aby pohovka...
Mladá žena se pustila do proměny bytu, nezastavila ji ani nosná zeď

Když se žena rozhodne něco změnit, můžete si být jisti, že to dokáže. Zejména pokud má tolik nápadů a dostatek energie jako čtenářka Zuzana. Proměnu bytu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.