Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce panelákového bytu: koupelna s oknem, v centru akvárium

  1:00aktualizováno  1:00
Atypický panelákový byt 3 + 1 v pražských Strašnicích fungoval již desítky let. Umakartové jádro, prošlapané PVC i elektroinstalace v hliníku, to vše si žádalo jediné: kompletní rekonstrukci.

Okna byla vyměněna stejně jako radiátory, plochu sjednotila nová podlahová krytina. | foto: Jaroslav Kvíz

Vedle ošuntělého vybavení, s nímž si noví majitelé byt pořídili, byla pro ně neúnosná i stávající dispozice. Středem bytu totiž prochází nosný panel, jako kdyby byl "slepený" ze dvou malých.

Může se hodit

Chystáte se také na rekonstrukci bytu či domu? Poptejte ZDARMA ověřené firmy na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30 %.

Hledáte nový dům nebo byt? Vyberte si bydlení svých snů na Reality.iDNES.cz.

Tato dispozice je tak nezvyklá, že nápad na její změnu hledali v časopisech i na webech majitelé zcela marně. Na doporučení přátel se nakonec obrátili na specialistu, a to na Ing. Alenu Koubovou ze studia Kouba Interier.

Vedle doslova odcházejících zařizovacích předmětů, rozvodů i dalšího vybavení byla v dezolátním stavu i původní dřevěná okna. Požadavek majitelů tak obsahoval kromě vyzdění koupelny i propojení kuchyně s obývacím pokojem, výměnu oken a podlah.

Zapuštěná světla osvětlují pracovní plochu.

Zapuštěná světla osvětlují pracovní plochu.

Koupelna s oknem

Alena Koubová ráda dopřává i majitelům panelových bytů komfort koupelny s oknem, proto ji zvětšila tak, aby v ní majitelé měli k dispozici okno původní kuchyně. Koupelna díky nově získaným metrům čtverečním najednou nabídla dostatek úložného prostoru, pračka se díky umístění v nice opticky "ztratila" (časem do ní přibude i sušička).

Fotogalerie

Spojený obývací pokoj s kuchyní má i přes určitou ztrátu plochy dost místa jak pro vaření, tak také stolování a relaxaci. Nový obývací pokoj oddělují od předsíně posuvné dveře do pouzdra.

V ložnici bylo nutné posunout dveře tak, aby se do místnosti vešla vestavná skříň. Poslední pokoj zůstal beze změn.

Vinyl jako ideální řešení

Celý byt sjednotila shodná podlaha, vinyl s dekorem dřeva. Snadná údržba a "protihlukové" vlastnosti lepené vinylové podlahové krytiny jsou do panelových domů ideální, přitom cenově přijatelné.

Problém byl pouze s vyrovnáním podkladu, který byl už ve velmi špatném technickém stavu. Nakonec se vinyl podařilo položit po celé ploše, a to i v koupelně a na WC.

Aby se byt opticky zvětšil, přáli si majitelé nábytek v bílé barvě, v té měla být i výmalba. "Sázka na bílou je vždy jistota, prostor vždy zvětší a dodá mu na vzdušnosti," zdůrazňuje přínos bílé barvy Alena Koubová.

Želva si užívá velké akvárium umístěné v oboustranně přístupné skříni.

Želva si užívá velké akvárium umístěné v oboustranně přístupné skříni.

Koupelnu v bílé barvě oživují svislé pruhy zelené mozaiky.

Koupelnu v bílé barvě oživují svislé pruhy zelené mozaiky.

Zelený akcent se objevil i v kuchyni v podobě zelené výmalby na jedné stěně, kde na obklad navazuje sádrová stěrka, obklad i zeď jsou tak na stejné úrovni. Do ložnice si vybrala majitelka výraznou, tmavě vínovou tapetu.

Koupelnu od obývacího pokoje odděluje skříň přístupná z obou stran, která funguje i jako příčka. Na přání majitelů je v ní umístěno akvárium pro želvu. Neobvyklý detail tak "narušuje" jinak fádní rovnou plochu skříně. Koupelna je také celá bílá, oživují ji pouze pruhy zelené mozaiky, stejně jako WC.

Autor:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.