Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má kuchyni útulnou, praktickou a úplně novou. | foto: Lukáš Procházka, Jiří Salik Sláma, MAFRA

Kuchyně českých šéfkuchařů. V čem vaří profesionálové v soukromí

  • 32
Jak moc se liší vaše kuchyně od té, ve které vaří mistři svého oboru? Budete se divit, ale pravděpodobně moc rozdílů nenajdete. V technice se spokojí s nabídkou stejných obchodů, v jakých nakupují všichni, v rozmístění spotřebičů dbají na ergonometrii, aby se příliš nenaběhali.

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má výbavu sice skromnější, ale kuchyni útulnou, praktickou a vlastně úplně novou. Když ji zařizoval, cenové kalkulace pražských kuchyňských studií mu vyrazily dech.

Kuchyně šéfkuchaře

Nakonec oslovil stolařskou dílnu na Moravě a nechal si kuchyni vyrobit tam. Prvotní plán, mít pracovní ostrůvek, vzal už během plánování za své.

Důvodem nebyly finance, ale místo. V jejich domě je kuchyně součástí obytné místnosti a ukázalo se jako vhodnější koncipovat linku do praktičtějšího tvaru U. Z profesionální výbavy si domů pořídil dvě typické věci - panel nad pracovní linku a perfektní digestoř.

"Kvalitní odtah je základ, proto jsem koupil tu nejvýkonnější digestoř, kterou jsem objevil. Zatímco troubu nebo varnou desku můžete mít v podstatě jakoukoliv, a splní vám funkci podobně jako ty nejlepší modely na trhu, u digestoře to neplatí. Bez odtahu ven si doma uděláte topinku jen jednou."

Závěsný panel nad pracovní deskou je zase typický pro provensálský styl a i v Anglii patří v kuchyních ke klasice. "Je praktické, když to, co se často používá, je po ruce, a nemusíte nic dlouho hledat ve skříních. Časem tam přibude ještě víc nádobí, zatím jsme v záběhu."

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny. Varnou desku vybral Pavel Sapík mezi indukčními.

"Pracuji na ní i v práci a mám dobré zkušenosti, navíc přinášejí úsporu. Jediné, co jsem si musel pořídit, je převodová deska, abych na ní mohl vařit i v mědi."

Deska připomíná stojánek na odkládání horkých hrnců, je z ocele a slouží jako vodič tepla mezi indukční deskou a nádobím, které není magneticky vodivé.

"Z restaurace je člověk zvyklý na nejmodernější techniku a přístroje, dokázal jsem si představit našlapanou kuchyni, ale všechno doma mít nemůžete."

I v ingrediencích vyznává jednoduchost. "Sůl, pepř, koření na divočinu a bylinky ze záhonu mi stačí. Je zbytečné překombinovávat, pokud chci, aby vynikla chuť základní potraviny."