Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyně českých šéfkuchařů. V čem vaří profesionálové v soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Jak moc se liší vaše kuchyně od té, ve které vaří mistři svého oboru? Budete se divit, ale pravděpodobně moc rozdílů nenajdete. V technice se spokojí s nabídkou stejných obchodů, v jakých nakupují všichni, v rozmístění spotřebičů dbají na ergonometrii, aby se příliš nenaběhali.

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má kuchyni útulnou, praktickou a úplně novou. | foto: Lukáš Procházka, Jiří Salik SlámaMAFRA

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má výbavu sice skromnější, ale kuchyni útulnou, praktickou a vlastně úplně novou. Když ji zařizoval, cenové kalkulace pražských kuchyňských studií mu vyrazily dech.

Kuchyně šéfkuchaře

Nakonec oslovil stolařskou dílnu na Moravě a nechal si kuchyni vyrobit tam. Prvotní plán, mít pracovní ostrůvek, vzal už během plánování za své.

Důvodem nebyly finance, ale místo. V jejich domě je kuchyně součástí obytné místnosti a ukázalo se jako vhodnější koncipovat linku do praktičtějšího tvaru U. Z profesionální výbavy si domů pořídil dvě typické věci - panel nad pracovní linku a perfektní digestoř.

"Kvalitní odtah je základ, proto jsem koupil tu nejvýkonnější digestoř, kterou jsem objevil. Zatímco troubu nebo varnou desku můžete mít v podstatě jakoukoliv, a splní vám funkci podobně jako ty nejlepší modely na trhu, u digestoře to neplatí. Bez odtahu ven si doma uděláte topinku jen jednou."

Závěsný panel nad pracovní deskou je zase typický pro provensálský styl a i v Anglii patří v kuchyních ke klasice. "Je praktické, když to, co se často používá, je po ruce, a nemusíte nic dlouho hledat ve skříních. Časem tam přibude ještě víc nádobí, zatím jsme v záběhu."

Čtěte ve středu

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny.

Jak vaří profesionálové v soukromí. Podle čeho vybírali linku a které přístroje jsou pro ně nepostradatelné.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny. Varnou desku vybral Pavel Sapík mezi indukčními.

"Pracuji na ní i v práci a mám dobré zkušenosti, navíc přinášejí úsporu. Jediné, co jsem si musel pořídit, je převodová deska, abych na ní mohl vařit i v mědi."

Deska připomíná stojánek na odkládání horkých hrnců, je z ocele a slouží jako vodič tepla mezi indukční deskou a nádobím, které není magneticky vodivé.

"Z restaurace je člověk zvyklý na nejmodernější techniku a přístroje, dokázal jsem si představit našlapanou kuchyni, ale všechno doma mít nemůžete."

I v ingrediencích vyznává jednoduchost. "Sůl, pepř, koření na divočinu a bylinky ze záhonu mi stačí. Je zbytečné překombinovávat, pokud chci, aby vynikla chuť základní potraviny."

Autoři:




Nejčtenější

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň s kredencí, skříňkou, spižírnou a stolem, buk a plast, 1955 až 1960
Kuchyňská linka má být modrá, odpuzuje prý hmyz. Proměny kuchyně

Nic se nezměnilo v bytě víc než kuchyně. To dokazuje i Muzeum nábytku ve Vídni, kde probíhá výstava Kuchyňský nábytek - Design a historie. Zpracovává téma od...  celý článek

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.