Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prvorepubliková vila Tonička se po rekonstrukci proměnila v krásku

  1:00aktualizováno  1:00
Vila Tonička, postavená ve třicátých letech minulého století na okraji Prahy, po náročné rekonstrukci omládla a zkrásněla. Jejich příběh je pro všechny, kdo se chtějí vydat podobnou cestou, cennou zkušeností.

Kromě vily prošla velkou proměnou i celá zahrada a okolí domu. | foto: Petr Adámek

Vilu Toničku koupil René Kuchař, právník, který má architekturu jako svého koníčka. Stala se jeho už čtvrtým „projektem“.

Jak jste se s Toničkou seznámili?
Naše představy o budoucím domě byly od samého počátku velmi jasné, nikoliv však skromné. Přáli jsme si koupit středně velký, samostatně stojící domek se zahradou v klidném místě a nejlépe ve staré zástavbě. V podstatě jsme téměř nedoufali v to, že by se nám někdy takový dům našich snů podařilo objevit. A přece se tak stalo!

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Vilu s půvabným jménem Tonička jsme objevili při procházce se psem. Hned se nám zalíbila, jen jsme si říkali, že je kvůli své „věžovitosti“ a velmi malému půdorysu trochu nepraktická. Nicméně i tak nás okouzlila natolik, že jsme v okamžiku, kdy se objevila na webových stránkách jedné realitní kanceláře, neváhali a při prohlídce jsme se hned na místě rozhodli ji koupit.

Na přání majitelů je vypnuta diskuse.

V jakém stavu tenkrát vila Tonička byla?
Zprvu jsme byli z celkového stavu a dispozičního uspořádání tak trochu rozpačití. Dům má čtyři podlaží, jedno podzemní a tři nadzemní, z druhého patra je východ na prostornou střešní terasu. V době, kdy jsme jej koupili, byla v každém podlaží samostatná bytová jednotka o dvou místnostech.

Jak Tonička vypadala

Před třemi roky se Tonička objevila na iDNES.cz s celou řadou fotografií původního stavu a z průběhu rekonstrukce. Najdete je zde - a stojí za to!

Vzhled domu před zahájením rekonstrukce
Vzhled domu před zahájením rekonstrukce

Vzhled domu před zahájením rekonstrukce

V přízemí byl společný hlavní vstup a bydleli zde rodiče původní majitelky, v prvním patře její sestra s manželem (to byli i poslední obyvatelé domu) a ve druhém bývalý manžel matky.

Užitná plocha každého podlaží byla velmi malá, chyběly koupelny (bylo tu jen WC u schodiště) a do obytných místností se nevcházelo přímo ze schodišťové haly, ale „oklikou“ přes úzkou komoru. Veškeré původní instalace byly v žalostném stavu, nebo úplně chyběly.

Může se hodit

Domy Štěrboholy

Domy Štěrboholy - stylové bydlení s krásným okolím na Praze 10.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Plánujete rekonstrukci? Stačí zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Po odstranění omítek jsme objevili, že některé příčky a část obvodového zdiva ve druhém patře jsou z heraklitu. Bylo nutné je nově vyzdít z pórobetonu. Ani stará okna již neodpovídala současným požadavkům na funkčnost a tepelnětechnické parametry, stejně jako střešní plášť.

Nezalekli jste se tolika nedostatků?
Vše, co jsme ze začátku považovali za negativum, se později začalo jevit jako určitá výhoda. Vilka totiž neprošla od doby svého vzniku žádnou větší rekonstrukcí či úpravou a díky tomu se stavba i naprostá většina původního vybavení zachovaly v téměř nezměněné podobě.

Dřevěná pergola, zimní zahrada i nové zábradlí na terase byly navrženy tak, aby...

Dřevěná pergola, zimní zahrada i nové zábradlí na terase byly navrženy tak, aby co nejlépe souzněly s domem.

Jde jak o vnitřní uspořádání, tak o původní betonovou dlažbu na chodbách a na verandě a také původní prkna na podlaze v přízemí a v prvním patře. Tyto podlahy „přežily“ osm dekád jen díky tomu, že se po celou dobu ukrývaly pod několika vrstvami linolea.

Neméně pozornosti si pak zaslouží dřevěné zárubně a dveře s původním mosazným kováním, které se též dochovaly ve výborném stavu, a také lité obloukové betonové schodiště, které je součástí železobetonového skeletu domu, včetně krásného trubkového zábradlí.

Fotogalerie

S jakým záměrem jste se do rekonstrukce pustili?
Naším cílem bylo vybudovat pohodlné bydlení pro dva lidi s domácí pracovnou a pokojem pro návštěvy. Rekonstrukci a s ní související stavební úpravy jsme si navrhovali zcela sami.

Hlavní myšlenkou bylo zachovat stávající vnější vzhled bez jakékoliv přístavby či jiných výraznějších zásahů a také autentický duch interiéru včetně všech zachovaných původních prvků a materiálů.

Jaké změny jste provedli v dispozici domu?
Závětří na západní straně domu jsme uzavřeli dveřmi a přeměnili v chráněné zádveří. Po vybourání příčky mezi původními místnostmi vznikl v přízemí společný obývací prostor s kuchyní a obývacím pokojem. Vstup sem po úpravě vede přímo ze schodišťového prostoru. Spojením stávajícího WC a komory vznikla malá koupelna o výměře přibližně 2,5 m2. Při vybudování koupelny musela být zazděna dvě původní okna v západní fasádě, to však nijak zásadně nenarušilo celkový vzhled domu.

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek s vysokým leskem....

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek s vysokým leskem.

V prvním patře zůstal základ dispozice zachovaný. Z původní kuchyně je pracovna (s novým vstupem ze schodiště), průchozí do hostinského pokoje se stavebně oddělenou šatnou.

Samostatná koupelna, vytvořená spojením původní komory a chodby, zaujímá 3 m2. Ve druhém patře byl plánován pokoj pro hosty, ale nakonec jsme sem umístili ložnici s východem na střešní terasu. Část terasy zaujímá plně prosklená zimní zahrada. Tento příbytek pro citrusy, obdařený nerušeným klidem a krásným výhledem do sousedních zahrad a na hvězdnou oblohu, se stal naším nejoblíbenějším místem.

Na rekonstrukci domu logicky navázaly úpravy jeho bezprostředního okolí a plotu. Před obývacím pokojem vyrostla dřevěná terasa s pergolou, upravili jsme také původní garáž a celou zahradu.

Obývací pokoj v přízemí je směsí moderního (sedačka a na míru vyrobená...

Obývací pokoj v přízemí je směs moderního (sedačka a na míru vyrobená knihovna) a renovovaného starého nábytku. Křesílko a stolek jsou repasované „kousky“ od Jindřicha Halabaly, modrou komodu renovovali majitelé domu (modrý nátěr, nová výplň z mléčného skla).

Z historie

Dům byl postaven v r. 1932 podle návrhu architekta Jana Nekvasila, jehož otec Václav Nekvasil vlastnil a provozoval cihelnu a poměrně významnou stavební firmu. Základem nosné konstrukce jsou železobetonové svislé a vodorovné nosníky, na zdivo byly použity duté kalofrigové tvárnice, které mají výborné tepelněizolační vlastnosti. Jejich výroba však byla velmi zdlouhavá a náročná, a tak se jejich použití příliš nerozšířilo.

Ložnice ve druhém patře má železobetonový trámový strop. Prosklenou jižní...

Ložnice ve druhém patře má železobetonový trámový strop. Prosklenou jižní stěnou se vychází na terasu nad zahradou. Nová prkenná podlaha se podobá původním podlahám v přízemí a prvním patře..

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj je díky zvětšení průchodu víc spojený s kuchyní. Jídelní stůl se...
Starý dům se proměnil k nepoznání. O desítky let omládl i interiér

Denisa s Petrem měli pár důvodů, proč dát přednost rekonstrukci před novostavbou. Dům po rodičích měl půvab originálu, zahradu i dobrou adresu. Architektka...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.