Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z „hájenky“ mají skvělé moderní bydlení. Ale z ulice vás to nenapadne

  1:00aktualizováno  1:00
Ctít to, co vytvořili jiní, nebývá vždy jednoduché. Přesto se manželé se dvěma dětmi rozhodli, že domu z roku 1965, který koupili nedávno na okraji Prahy, ponechají při rekonstrukci jeho původní vzhled. Ovšem jen do ulice.

Pohled z ulice na dům po rekonstrukci | foto: Archiv majitelů

Rekonstrukci dostali na starost architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák ze studia Archport. Na přání investorů měli domu, kterému kvůli jeho vzhledu a umístění začala rodina říkat „hájenka“, zachovat přibližně stejnou podobu. Ovšem jen do ulice, směrem do zahrady už měli volnou ruku.

Pohled z ulice na dům před rekonstrukcí

Pohled z ulice na dům před rekonstrukcí

Jedním z důvodů bylo i to, že jde o dům ve staré zástavbě, kde má i samotná ulice specifický vzhled: domy stojí pouze po jedné straně, na druhé už je les.

Původní užitnou plochu 159 m2 s dispozicí 3+1 architekti upravili na 4+1 s plochou 203 m2. Toto zvětšení se podařilo díky přístavbě s výhledem a přímým výstupem do zahrady.

Návrh a kompletní zařízení interiéru svěřili majitelé studiu X, designérce Kateřině Horské. Právě ta přihlásila projekt do soutěže Interiér roku, kde je hlavním mediálním partnerem iDNES.cz.

Může se hodit

Britská Čtvrť

Moderní bydlení v rezidenci Britská Čtvrť. Další byty k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Jeden velký prostor

Nejdůležitějším úkolem pro Kateřinu Horskou bylo zařídit prostor v přízemí o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a také pracovna rodičů.

Dvě třetiny tohoto prostoru se šest metrů širokým oknem směřujícím na jih do zahrady jsou na úrovni terénu, tedy přesně o 80 cm níže než zbývající část prvního nadzemního podlaží.

Fotogalerie

Rozdíl vyrovnávají tři schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. Ve druhé části místnosti je kuchyňská linka a jídelní kout, jemuž dominují svítidla Shadow od Lucie Koldové, společně s dnes už ikonickými židlemi od manželů Eamesových.

Na osvětlení kladla designérka velký důraz, a to v celém domě. Vybrala svítidla Puri, která v různých velikostech, zabudovaná všude v sádrokartonových podhledech, svým jednoduchým designem přirozeně splývají s interiérem.

Jako hlavní materiál se v místnostech objevuje bělený dub. Byl použit nejen na podlahy, ale i na výrobu veškerého nábytku na míru: knihoven (zde v kombinaci s černými kovovými stojnami), ale také kuchyňské linky, v kombinaci s černým a medovým sklem.

Obývací část s knihovnou

Obývací část s knihovnou

Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě zrepasovaného trubkového křesílka, koupeného v bazaru. Schodiště do druhého nadzemního podlaží osvětluje kruhové okno. Do horního patra se podařilo umístit koupelnu dětí a jejich dvě ložnice.

Ty jsou v základu vybaveny nábytkem a světly z IKEA s doplňky, obrazy a texty vytvořenými na přání jejich obyvatel. Příjemnou atmosféru studentských pokojů dotváří francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů.

Majitelé jsou spokojeni, že zůstal zachován původní vzhled domu, zatímco v interiéru se podařilo vytvořit moderní a vzdušný prostor.

Pohled do kuchyně
Kuchyňská linka: kombinace černé skleněné pracovní desky, medového skla a...

Kuchyňská linka: kombinace černé skleněné pracovní desky, medového skla a běleného dubu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na kongresu Living Forum 5. 4. 2016 v pražském Centru současného umění DOX.

Autor:


Témata: Bydlení , knihovny


Nejčtenější

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Hollywoodská hvězda prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.