Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půvab režného zdiva funguje i u 200 let starého domu s přístavbou

  1:00aktualizováno  1:00
Wapping, čtvrť ve východním Londýně, se od 80. let minulého století postupně proměňuje ze zchátralých doků a skladů v moderní rezidenční zónu. Rekonstrukce a přístavba domu v bezprostřední blízkosti řeky si nehraje na autenticitu, ale plně respektuje historické hodnoty.

Řadu domů lemuje vysoká neprostupná zeď. Koncový dům má místo malého dvorku pěknou zahradu, dostatečně velkou pro umístění nové obytné přístavby. | foto: Peter Landers

Blok domů v bezprostřední blízkosti řeky Temže vznikl v letech 1810 až 1811. Střízlivý výraz, typický pro georgiánský styl, oživují bíle rámovaná tabulková okna a výrazné spárování režného zdiva.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Celá čtvrť byla během druhé světové války velmi poškozena a poté léta chátrala. V osmdesátých letech se oblast bývalých doků a skladišť stala chráněnou zónou a zachránil ji nastupující trend přestavby industriálních budov na komfortní rezidenční zónu.

S tímto záměrem zakoupil manželský pár úzký čtyřpodlažní dům na rohové parcele, která přímo sousedí s doky. „Jeho hlavní hodnotou bylo především klidné místo s osobitou atmosférou a velká zahrada,“ říká londýnský architekt Chris Dyson, kterému byla svěřena rekonstrukce na bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

V hlavní části domu navrhl v přízemí kuchyni spojenou s jídelnou, v horních podlažích ložnici rodičů, pracovnu a dětské pokoje. Protáhlý úzký boční trakt směrem do zahrady, který sloužil jako skladiště, nechal zbourat a nahradil jej moderní přístavbou z režného zdiva se zaobleným průčelím.

V přízemí je hlavní vstup z ulice, malá koupelna a společný obývací prostor, v patře ložnice. Celkový design přístavby včetně kovových oken je čistě soudobý, bez zbytečných detailů.

Cihla k cihle...

Fotogalerie

Z každého kousku zdiva doslova čiší promyšlené uvažování, smysl pro tradici a poctivé řemeslo. Stavební práce začaly pečlivým rozebráním bouraného zdiva. Vytříděné staré cihly byly ošetřeny speciální historickou technikou, která zachovává jejich původní červenou barvu.

Také volba malty a metody spárování odpovídají dobovým zdicím technologiím. Zakřivení půdorysu, tvary detailů, rozměry zdiva včetně velikostí oken a dveří vycházejí z rozměrů cihly tak, aby nebylo třeba je půlit.

Vzhledem k zachování jednotného rázu fasády je přístavba zateplena zevnitř. Aby se zamezilo kombinaci velkého množství materiálů, byly cihly použity i na zahradní zídky a další venkovní prvky.

„Použití režného zdiva spojuje staré s novým, návrh reflektuje sousedství starých cihelných budov, ale přístavba nepopírá, že je z dnešní doby,“ pokračuje Chris Dyson.

„Je to hra mezi historií a moderním designem. Omezená paleta materiálů a pečlivě provedené detaily přispěly k harmonii a soudobé kvalitě,“ dodává architekt.

Rekonstrukce byla za jedinečný přístup architekta a promyšlené řešení vybrána mezi padesát nejlepších projektů, které se zúčastnily mezinárodní architektonické soutěže Brick Award 2016, vyhlášené společností Wienerberger.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

Autor

Chris Dyson vystudoval architekturu na univerzitě v Oxfordu a v Glasgow. Pracoval v přední londýnské architektonické kanceláři James Stirling Michael Wilford, kde se stal partnerem, a jako umělecký ředitel Sir Terry Farrell ́s Studio se podílel na velkých architektonických a urbanistických projektech po celém světě.

V r. 2003 založil vlastní ateliér Chris Dyson Architects. Navrhl řadu rekonstrukcí v centrální části Londýna i památkově chráněných zónách, je členem britské královské akademie architektů a nositelem řady prestižních ocenění.

Autor:


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...
Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově...  celý článek

1
Děsím se protikuřáckého zákona. Už teď nemohu kvůli kavárně větrat

Bydlím v centru Prahy v domě se dvěma podniky. Okna do dvora téměř neotvírám, hosté u stolků hlučí a kouří. Další stojí na ulici a také kouří. Bojím se, že...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Rachel Robertsová stojí před svým domem v anglickém městě Stoke-on-Trent.
Koupila dům za jednu libru. Po rekonstrukci ho může prodat za 50 tisíc

Rachel Robertsová se v roce 2014 přihlásila do programu, který vyhlásila radnice anglického města Stoke-on-Trent. Vybraní zájemci získali vybydlené obecní...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.