Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zachránili stáj z kamene, dřeva a hlíny. Přidali beton a elektřinu

  1:00aktualizováno  1:00
Sourozenci Camino a Carlos Alonsovi si v horách ve španělské Extremaduře pořídili víkendovou vilku. Postavili ji ze staré kamenné stáje. Při modernizaci se drželi původních stavebních postupů, díky nimž mají krásné venkovské stavení. Největším požehnáním domu jsou dva horské potoky, které drží dům v chodu.

Víkendová vilka, ve které si budou moci odpočinout, načerpat nové síly, setkávat se s přáteli a jejich děti budou zažívat skutečnou zábavu, byla snem architektky Camino Alonsové a jejího bratra, stavbyvedoucího Carlose, řadu let.

Když se Camině podařilo najít pozemek s výhledem do kraje, dvěma horskými potůčky a polorozpadajícím se stavením, s vervou se vrhli do realizace. Sourozenci v Madridu spoluvlastní architektonické studio a stavební firmu Ábaton. Logicky se tak sami ujali práce na projektu.

Sourozenci zachránili dům

Autorka návrhu Camino Alonsová říká ve vlastním krátkém videu o domě: "Nic nového jsme ani nevymýšleli. Současnou architekturu jsme jen přizpůsobili zdejšímu funkčnímu uspořádání a stavbu zmodernizovali. Třeba pozice domu byla předem jasná. Stejně jako původní stáje, je dům natočen k jihu do údolí a stojí na nejvyšším bodě pozemku, odkud máme nad vším přehled. Zachovali jsme i takové věci, jako je sklon střechy – vše je již osvědčené a víme, že to vážně dobře funguje."

Původním záměrem bylo zrekonstruovat obvodové zdi domu a uchovat je v jejich nejpůvodnější podobě, postavené jen z hlíny, dřeva a kamenů. Od toho ale museli Alonsovi záhy upustit a použít namísto hlíny beton. Konstrukční systém ovšem zachovali. Navíc ani zkoumavé oko nemá šanci beton odhalit – spáry na fasádě kryje opravdová mazlavá hlína.

V místě není zavedená elektřina, ale i s tím si studio Ábaton hravě poradilo. Využívají jak solární panely, tak především v zimních měsících dva vodní zdroje, které na pozemku jsou a elektřinu si vyrábí pomocí malých vodních turbín. V zimě vyhřívá dům jižní sluníčko a díky poctivým dubovým okenicím, které teplo udrží i přes noc, není nutné příliš přitápět.

Stavba se pomalu začínala hroutit.

Stavba se pomalu začínala hroutit.

Naopak v horkých letních dnech dům ochlazuje malé vnitřní nádvoří s vodní fontánkou, která byla hlavním vodním zdrojem i v původním chlévě. Nyní z ní ovšem voda putuje dále, do velké vodní nádrže před domem. V té se dále filtruje pro použití v celé domácnosti včetně pití a vaření.

Může se hodit

Chtěli byste bydlet ve vlastním, ale nelíbí se vám žádné nemovitosti, které jsou v nabídce? Kupte si pozemek a postavte si dům podle svých představ. Vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Majitelé si její vynikající kvalitu pochvalují – k domu tečou oba prameny přímo, aniž by byly něčím znečištěné. Největším darem domu je skutečně voda, bez které by zde věci nefungovaly.

Dům neslouží ke každodennímu bydlení. Rodina zde tráví především prázdniny a víkendy. Protože se osazenstvo domu střídá a liší se, kolik přátel a členů rodiny dorazí, je dům uspořádán variabilně. Tam, kde bývala ustájená zvířata, je dnes společenský prostor a na místě seníku jsou ložnice. Konstrukce patra je na ocelových vzpěrách.

Dům zařizovala designérská firma Batavia.

Dům zařizovala designérská firma Batavia.

Společný obývací prostor s kuchyní a jídelnou umožňuje posezení i větší skupině, což se výborně hodí třeba při rodinných oslavách, kdy se sjede celý klan Alonsových, nebo když se sejde jejich firma.

V domě jsou dvě koupelny a majitelé si mohli dopřát praktickou i romantickou venkovní sprchu, do které teče přímo dravý horský proud. Koryta s říční vodou jsou i v ložnicích.

S ohledem na různé obyvatele byl dům i zařizován. Vybavení se ujala firma Batavia, která použila mix retro nábytku, severského designu a unikátních kousků dovezených z Číny, Mongolska či Indonésie.

Dům byl dokončený v roce 2010.

Dům byl dokončený v roce 2010.

Na podlaze je vápencová dlažba, hojně je použitý dub a kamenné zdi prostupují i do interiéru. Designéři se nebáli použít i zcela nový a moderní nábytek, neboť majitelé si obzvláště potrpí právě na ladný kontrast struktur nového a starého vybavení.

Camino a Carlos si jako malý bonus postavili v kopci jen pár metrů od domu samostatnou "trucovnu". Ta slouží nejen jako další pokoj pro hosty, ale i jako výjimečná pracovna, kde se rodí nejlepší nápady.

Rekonstruovaný dům stojí v provincii Cáceres ve španělské Extremaduře.

Rekonstruovaný dům stojí v provincii Cáceres ve španělské Extremaduře.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Retro, Bydlení


Nejčtenější

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Hollywoodská hvězda prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.