Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z břízolitové kostky se vyloupla vila inspirovaná funkcionalismem

  1:00aktualizováno  1:00
Klidné místo na konci ulice, slunný jižní svah s výhledem do jihomoravské krajiny a na sousední vinici. Byla to především krásná poloha s podmanivou jižní atmosférou, která přiměla stavebníka k razantní rekonstrukci. Rodinný dům se změnil k nepoznání.

Původní část domu reprezentuje jeho nynější pravá polovina s pásovým oknem v patře, zachovala se také garáž. Střešní terasa a prosklená „nástavba“ jsou zcela nové, stejně jako nástupní schodiště a příjezdová plocha z betonových prefabrikátů a veškeré další exteriérové úpravy. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Dnes již není ani stopy po typické socialistické „kostce“ s břízolitovou omítkou a třídílnými okny, která se v sedmdesátých letech minulého století u nás řadila do kategorie vyššího standardu rodinného bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Hlavním cílem rekonstrukce byl co nejvíce otevřený dům, s důrazem na výhled a maximální komfort,“ říká majitel domu. Návrh přestavby se vyvíjel postupně na základě diskusí s architektem Davidem Machačem. „Dávám přednost velkorysému přístupu, nebránil jsem se ani výrazným změnám,“ vysvětluje majitel.
A tak to jediné, co z původního domu zůstalo, je část obvodového zdiva, stropů a garáž.

Navrženo s nadhledem

Pro architekta zůstala určující orientace ke světovým stranám a přístup ze spodní části pozemku z jižní strany. Původně čtvercová dispozice se rozšířila dvěma směry: na sever (v hlavním podlaží je zde ložnicová část) a na západ (společný obývací prostor). Dům tak získal více než dvojnásobnou užitnou plochu.

Většinu původního přízemí zaujímá prostorná vstupní hala se schodištěm, z níž se přímo vchází do garáže, technického zázemí a sauny, v zadní části je pokoj pro hosty, sociální zázemí a velká domácí tělocvična.

Zadní terasa ve druhém podlaží je ze dvou stran obklopena prosklenými fasádami. Na místě nově zasazeného stromu byl původně bazén.

Zadní terasa ve druhém podlaží je ze dvou stran obklopena prosklenými fasádami. Na místě nově zasazeného stromu byl původně bazén.

Otevřené schodiště vede do podélné haly v patře, volně průchozí do společné obývací části. Tento prostor je plně prosklený z jižní i severní strany, směrem na jih pokračuje střešní terasou nad garáží.

Na severní straně se otevírá na dlážděnou terasu zapuštěnou do svahu a vybavenou venkovním bazénem. Ten nahradil původní, který býval na velké jižní terase.

„Žijeme mezi prosklenými stěnami, ale přesto tu máme soukromí, v podstatě sem není ze sousedství odnikud vidět,“ zní překvapivé vysvětlení majitele domu. Zvýšená poloha v patře převyšuje horizont sousední zástavby, přes střechy domů lze za hezkého počasí dohlédnout až na daleké jihomoravské obzory.

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné luxusní domy na Praze 9.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Přestože je obývací prostor vybaven velkou kuchyňskou linkou, jídelním stolem pro bohatou hostinu i sezením, není přeplněný nábytkem a vládne tu atmosféra volnosti.

V jižním průčelí domu s ním sousedí pracovna, na opačné straně dispozice, v klidové zóně směřující do zahrady, je umístěna velká ložnice, koupelna a velká šatna.

Kvalita až do detailů

Stavba se inspirovala funkcionalistickou architekturou a využívá vyspělé stavební technologie včetně energeticky úsporného vytápění s tepelným čerpadlem, klimatizace, systémů inteligentního řízení atd.

Vybavení obývacího prostoru je rovněž nadčasové: sedací souprava a lehátko podle originálního návrhu Le Corbusiera.

Vybavení obývacího prostoru je rovněž nadčasové: sedací souprava a lehátko podle originálního návrhu Le Corbusiera.

Navenek poměrně střízlivá architektura budí dojem, že nás uvnitř čeká strohý technicistní interiér v černé, šedé a bílé, jak tomu dnes často bývá u „minimalistického mainstreamu“. Opak je pravdou. Najdeme tu v citlivě vyváženém poměru krásné palisandrové dřevo, kůži, italskou velkoformátovou dlažbu, travertin, zajímavé nábytkové solitéry od designérských velikánů Le Corbusiera, Miese van der Rohe a jiných, i výtvarné umění...

„Snažili jsme se vybírat nejkvalitnější moderní technologie, materiály i vybavení včetně dveří, nábytku, osvětlení a podobně,“ vysvětluje David Machač.

Fotogalerie

„Velmi důležité bylo dbát na precizní provedení. Některé detaily, například obložení či napojení dveří, bylo třeba pro tuto stavbu navrhnout, protože výrobce je neřeší. Nedbalý či nedomyšlený detail ale zkazí i sebelepší dílo,“ tvrdí architekt Machač.

Díky účelně navržené architektuře, kvalitnímu vybavení a perfektnímu provedení se tu bude dobře bydlet i za mnoho let.

„Omezení, která při rekonstrukci domů vyvstanou, dají danému výslednému řešení punc jedinečnosti a originality. Je pěkné pracovat na zadání na takzvané zelené louce, bez omezení, ale po pravdě takové projekty vznikají snad jen za studií,“ říká architekt Machač.

A dodává: „Vždy je nějaké omezení, s nímž se musí architekt vyrovnat. A právě ta se často stávají inspirací a ideou konceptu řešení. Nejinak tomu bylo i při rekonstrukci této vily, kde jsme se snažili ze stávajícího stavu vytěžit maximum pro záměry rekonstrukce.“

Společnému obývacímu prostoru dominuje třívrstvá podlaha z palisandrového dřeva. Zlatohnědý barevný odstín a výrazná kresba dávají modernímu interiéru nadčasový přírodní ráz.

Společnému obývacímu prostoru dominuje třívrstvá podlaha z palisandrového dřeva. Zlatohnědý barevný odstín a výrazná kresba dávají modernímu interiéru nadčasový přírodní ráz.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 269 m2
Užitná plocha: 335 m2
Konstrukce: spodní stavba železobetonová, zdicí systém Porotherm, vnější zateplení polystyren 100 mm, stropy a schodiště železobetonové
Výplně otvorů: okna a posuvné prosklené plochy hliníkové s izolačními dvojskly, zdvižně-posuvný systém, vnitřní stínicí rolety na elektrické ovládání, dveře atypické dýhované bezfalcové se skrytými panty, lakované bezfalcové do hliníkových zárubní
Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo vzduch/voda, v celém domě podlahové teplovodní vytápění, radiátory, podlahové konvektory, klimatizace

Vstupní hala s otevřeným schodištěm zaujímá téměř celé původní přízemí domu. Bílá velkoformátová dlažba a prosklené zádveří z ní činí velkorysý vzdušný prostor, zcela odlišný od původního vstupu do domu.

Vstupní hala s otevřeným schodištěm zaujímá téměř celé původní přízemí domu. Bílá velkoformátová dlažba a prosklené zádveří z ní činí velkorysý vzdušný prostor, zcela odlišný od původního vstupu do domu.

Autor

Ing. arch. David Machač (1975)
Architekt a designér, vystudoval fakultu architektury VUT Brno. V r. 2002 založil spolu se svými spolupracovníky, mladými architekty, staviteli a umělci sdružení ArchFactory. To zajišťuje projektovou a stavební činnost ve všech oborech, týkajících se výstavby rodinných, bytových a polyfunkčních domů, tvorby privátních i veřejných interiérů, návrhů uměleckých předmětů, výtvarných a reklamních návrhů, poradenství a kompletní činnosti v architektonické a designové tvorbě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.