Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a postavili z ní originální dům s ateliérem. Výsledkem je nový domov pro architekta Rolfa, jeho přítelkyni, architektku Yffi van den Bergovou a psa.

Stará cihlová budova na zahradě vily z konce 19. století se dočkala stavební injekce z míst, odkud by to málokdo čekal: z přilehlých nouzových kasáren z padesátých let 20. století.

Parcela stojí v utrechtské čtvrt Maliebaan. Čtvrť byla v minulosti známá jako jedno z nejnudnějších a nejupjatějších míst studentského města. Roky nechaly na obou stavbách spoustu jizev. Zdevastované prostory si vybral architekt Rolf Bruggink jako nový domov.

Svobodomyslný kreativní projekt se od samého začátku neobtěžoval ani se složitými výkresy. Vznikl pouze zmenšený model, který se postupně upravoval podle možností, které získané materiály poskytovaly.

Fotogalerie

Snahou architektů Rolfa Brugginka a Nieka Wagemanse bylo co nejvíce eliminovat odpad a dát prostor fantazii. Budovu rozdělují trámy na šest dílů, které fázují prostor.

Vznikly tak tři vzájemně propojené zóny: první příchozí vítá otevřená vstupní hala, ve které ohromí přiznaný pět a půl metrů vysoký strop. Druhou zónou je srdce bytu, vestavěný blok kuchyně s jídelnou a toaletou, na kterou v patře navazuje ložnice s koupelnou, šatnou a pracovnou.

Do patra zbudovaného z vyřazených topných těles lze vystoupat po dvou schodištích: jak ze vstupní haly, tak z obývacího pokoje. Architekti ve vloženém bloku plně využili staré dřevěné trámy, zdivo i okenní rámy.

Doporučujeme

Toužíte po krásné koupelně? Není nic jednoduššího, než si zadat poptávku ZDARMA a najít spolehlivou firmu pro rekonstrukci. AAAPOPTÁVKA.CZ.

Vysoko zavěšená vana, plující nad hlavami těch, kteří zůstali v neprivátní části v přízemí, funguje i jako pozorovatelna. Koupající má dokonalý přehled o dění v celém bytě. Poslední zóna patnáct metrů dlouhého domu patří společenskému obývacímu pokoji s přímým vstupem skrz velké okno na oblázkovou terasu a na zahradu.

Většina nábytku a vybavení v domě o celkové rozloze dvě stě třicet metrů čtverečních pochází z Rolfovy dílny nebo od jeho přátel umělců - koberec ze starých dek od Tejo Remyho a Rene Veenhuizena nebo křesílko z obalů na cédéčka od Dirka van der Kooije.

Eklekticky seskládané kousky se drží recyklační filozofie. Interiér zdobí autorské obrazy a bizarní sbírky páru. Neobvyklé porcelánové misky nebo náboženské sošky.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.