Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdání klame. Podivínský nepřátelský dům je pro rodinu úžasnou oázou

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé si koupili vilku v klidné čtvrti na okraji Rotterdamu. Domek z 20. let minulého století jim ale nevyhovoval. Rozhodli se jej proto přestavět. Oslovili nizozemské studio Ooze, které nemovitost rozšířilo na pět set metrů čtverečních a zároveň stavbu propojilo se zahradou a vodním kanálem.

Pohled na dokončený dům přes zahradu a vodní kanál | foto: Jeroen Musch & Ooze

Vila z 20. let minulého století byla poprvé přestavěna v roce 1991, kdy se její plocha třikrát zvětšila. Další přestavby se dům dočkal o dvanáct let později, těsně předtím, než si nemovitost koupil současný majitel. Tehdy přibyly tři ložnice a sociální a technické zázemí.

Noví majitelé byli zprvu nadšeni rozlehlostí přestavěného domu, po nastěhování ale začali objevovat i negativa postupně vznikajícího rozšiřování a zvětšování stavby.

Proměna rodinného domu

Vila se zakuklila do sebe, chyběl kontakt s přírodou, vodním kanálem a pěstěnou zahradou, která dům obklopuje. A to byla škoda, protože celková výměra pozemku včetně vodního kanálu je 2 500 metrů čtverečních.

Stavbu ale bourat nechtěli, ani netoužili po zcela novém bydlení. Chtěli zachovat původní vilku a s ní i jistý genius loci.  Zároveň chtěli pro sebe a své děti nové "zelené" pojetí domu plného světla, s přirozeným propojením s okolím. 

Může se hodit

Postavte si dům podle svých představ. Ideální pozemek najdete na Reality.iDNES.cz.

Architekti Eva Pfannesová a Sylvain Hartenberg z architektonického studia Ooze, sídlícího v Rotterdamu, myšlenku uchopili za správný konec. Trávník nechali rozrůst po střeše objektu, rozšířili kuchyňskou část a přistavěli zimní zahradu a vybudovali nové zahradní terasy, plynule navazující na interiér obývacího prostoru domu. Na zastavěné ploše 250 metrů čtverečních tak vznikla vila o ploše pět set metrů čtverečních.

Stavba vyrostla do jedenácti metrů, dům obklopily dřevěné panely LenoTech, které daly vzniknout speciální krystalické struktuře. Následné opláštění černým tropickým dřevem Accoya dosedlo na konstrukci domu jako imaginární klobouk. Výrazným prvkem fasády a střechy je kromě zelených zatravněných ploch i bohatá kompozice prosklení a oken.

Prostor kuchyně a jídelny byl rozšířený. Součástí je i vstup na zahradní

Prostor kuchyně a jídelny byl rozšířený. Součástí je i vstup na zahradní terasu.

Celé přízemí domu patří společnému životu rodiny. Kromě běžného obytného prostoru s jídelnou a kuchyní je zde i zimní zahrada a prostorná knihovna. V patře je ložnice rodičů, dětské pokojíky a domácí posilovna. V nejvyšším patře zatím nejvíce přebývají časté návštěvy, s rostoucím věkem dětí se ovšem počítá s tím, že budou využívány hlavně jimi. U domu je garáž a přístřešek pro čtyři automobily.

"Náš domov je pro nás každodenní inspirací. Nechceme se vrhat bezhlavě jen do nových věcí, jejichž funkční stránka může být zpočátku hodně nejistá, navíc když jsou staré věci ještě dlouho schopné odvádět perfektní službu. Chceme vést dialog mezi starým a novým, mezi tradicemi a inovacemi, v našem případě mezi původními a novými částmi stavby. Je to jakási celoživotní udržitelnost," řekla pro studio Oooze majitelka vily Gaby.

Vila v roce 2007 před přestavbou

Vila v roce 2007 před přestavbou

Vizualizace přestavby

Vizualizace přestavby

Pohled na dokončený dům přes zahradu a vodní kanál

Pohled na dokončený dům přes zahradu a vodní kanál

Tuto životní filozofii respektuje i zařízení interiéru. V domě najdete jak klasický nábytek, starobyle řešené kousky i křišťálová svítidla s historií, tak plastové židle, moderní spotřebiče a dynamicky tvarovaná atypická designová křesílka. V přízemí jsou lité podlahy, v patrech černě natřené dubové palubky. V koupelně byla použita keramika exkluzivní italské značky Bisazza, kuchyň je od italské firmy Boffi. 

Celková přestavba trvala tři roky a byla dokončena v roce 2010. Jeroen Musch, který pro studio Ooze finální podobu přestavby dokumentoval, tvrdí: "Při prvním pohledu se vila může jevit jako podivínská nepřátelská krabice, ale zdání klame. Uvnitř jsou poskládány všechny funkční zóny života rodiny tak dokonale, že znám jen velmi málo podobně propojených domů."

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět...
Padesátá léta v Dubrovníku. Vila se schody na pláž má pět teras

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět teras a schody vedoucí přímo na pláž. „Rezidenci dnes vlastní chorvatský hráč...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Elegantní dům, kde architekt respektoval styl a přání majitelů

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Další z rubriky

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Malý pařížský byt proměnila Carla Lopezová a Margaux Meza z pařížského...
Proměna za milion korun. Z nemožné špeluňky je bydlení k nakousnutí

Mladý pár si v Paříži koupil byt velký 36 metrů čtverečních, do kterého dvacet let nikdo neinvestoval. Zanedbanou špeluňku si vzaly do parády dvě...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.