Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce chalupy dopadla skvěle. Místo chlívků mají přístavbu

  1:00aktualizováno  1:00
Češi jsou národ chalupářů. Jen někteří z nich se však rozhodnou netrávit každý víkend zdlouhavým přejížděním a chalupu vyberou jako místo pro své trvalé bydlení. A ještě méně často se rekonstrukce podaří tak jako v případě chalupy v Machově, přestavěné podle architekta Davida Chmelaře.

Exteriér původní části domu byl jen opraven, aby vydržel dalších 100 let. | foto: Ester Havlová

Stavba měla ovšem vyhovovat požadavkům mladé rodiny. Většina architektů či investorů by se rozhodla chalupu strhnout a na jejím místě postavit něco nového, v lepším případě zachovávajícího původní ráz chalupy.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Zde se postupovalo citlivěji. Chalupa byla opravena a pro rozšíření se našlo místo tam, kde kdysi stávaly chlívky. Ale nestavěla se žádná napodobenina či rustikální kulisa!

Rekonstrukce rodinného domu v Machově probíhá kontinuálně od roku 2004, kdy majitel dům se stodolou zdědil po předcích. „Je stavební inženýr, takže většinu práce na projektech i stavbě zvládne sám,“ popisuje architekt David Chmelař. „Spolupracovali jsme na více stavbách pro jiné investory, takže se celkem známe,“ dodává architekt.

Majitel chalupu opravil i pro své čtyři dcery.

Majitel chalupu opravil i pro své čtyři dcery.

Návštěva byla fotografována pro časopis HOME.

Když střecha ustoupí lípě

Veškeré provedené zásahy vedl architekt společně s majitelem v duchu zachování jedinečnosti ducha místa, který okouzlil i Aloise Jiráska, jenž lípu nacházející se na pozemku zahrnul do knih o F. L. Věkovi. Respektovat a obohatit genius loci atraktivního místa bylo hlavní výzvou pro majitele i tvůrce.

Fotogalerie

Lípa stojí i za zkosením střechy přístavby obytné haly. „Zkosení bylo záměrné,“ popisuje David Chmelař, „umožňuje totiž výhled do košaté koruny staletého stromu. Majitel v domě bydlel od dětství a nechtěl o výhled a o strom za žádnou cenu přijít.“

Hledání místa

Dispozice přízemí domu architekti při rekonstrukci otočili: ve zbouraném přístavku byla koupelna a ložnice, které se nově nacházejí v původní velké „sednici“. Nová dostala jako hlavní obytný prostor domu i vyšší světlost a orientaci na slunnou západní stranu.

Nově vznikly dvě ložnice se sociálním zázemím v podkroví. Revitalizací prochází i zahrada domu, ze které byly odstraněny cizokrajné rostliny, jež nahradily původem místní druhy.

„Pódium“ není primárně určeno pro domácí divadlo – vyvýšení způsobilo přání

„Pódium“ není primárně určeno pro domácí divadlo – vyvýšení způsobilo přání klienta ponechat funkční sklípek pod původní stavbou.

Rodinný dům

Ralizace: 2004-2013
Pojekt: 2003-2004
Ivestor: Soukromá osoba
Ator: David Chmelař

Majitelé jsou zde, ve stínu českých dějin (a nejen literárních), spokojeni. Jak rád říká David Chmelař: „Dávám poměrně velký důraz na spokojenost klienta, jak ve fázi navrhování, tak i při stavění. Že to celkem jde, dokazuje i fakt, že když se k nim třeba vracím po letech s fotografem, žádný z nich mě zatím nevyhnal.“

Chalupa na Broumovsku je důkazem, že se takový přístup vyplatí. Když budete denně popíjet uklidňující čaj z květů staleté dámy, to se pak o nějaké nevraživosti snad ani nedá uvažovat.

Podélná kuchyňská linka ze šedého lamina dává prostoru řád, ale nechává i

Podélná kuchyňská linka ze šedého lamina dává prostoru řád, ale nechává i spoustu místa pro odpočinkovou i pracovní zónu.

Ing. arch. David Chmelař

*1978
Autorizovaný architekt, studoval na Fakultě architektury ČVUT i fakultě stavební ČVUT. Od roku 1998 vlastní ateliér Chmelař-architekti, který se věnuje komplexní projektové činnosti – řešení rekonstrukcí veřejných prostranství, obchodně administrativních objektů, návrhům bytových a rodinných domů včetně interiérů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:




Nejčtenější

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Tvar chatky se nezměnil. Nová, citlivě navržená přístavba přidala 20 m2 užitné...
Opustili obrovitý dům v Praze a bydlí v předělané chatce za Prahou

Manželé Duroňovi se nedávno přestěhovali z Prahy do lesa. Rodinný dům vyměnili za chatku, kterou zrekonstruovali a přistavěli. Místo čtyř set jim dnes stačí 70...  celý článek

Kamenná fasáda členěná pásy oken vtiskla venkovskému domu moderní vzhled.
Z venkovského domku vytvořili skvělý dům, kde zůstala i historie

Opravdu těžko byste v této stavbě poznali někdejší nenápadný vesnický domek. Natolik se jej novým majitelům povedlo přetvořit v pohodlné místo k bydlení se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.