Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odpudivě vybydlený byt ji neodradil. Je totiž v nádherném domě

  1:00aktualizováno  1:00
Někdy dokážou majitelé byt totálně zničit. V památkově chráněném domě je to až k pláči. Mladá žena se však rozhodla odpudivě vybydlený interiér zrekonstruovat, a to včetně historických prvků.

Památkově chráněný dům vypadá skvěle, byt pořízený v něm byl však totálně vybydlený. | foto: Archiv majitelky

„Byt v Brně o celkové výměře 71,8 m2 bych v budoucnu měla obývat s přítelem. I proto bych dosavadní rozvržení 1+1 upravila na 2+kk nebo 2+1. Mým cílem je zachování historických prvků, to znamená například zvýraznit štuk na vysokých stropech či zrenovovat dvoukřídlé dřevěné dveře, které zde jsou,“ vysvětluje čtenářka Petra, která si totálně vybydlený byt koupila.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

Od architekta si přeje poradit, jak vytvořit příjemné domácí prostředí s moderními prvky.

„Mým i partnerovým oblíbeným materiálem je dřevo,“ přibližuje Petra své požadavky.

Názor architekta

„Byt je výrazně vybydlený a navíc má pro současné požadavky zcela nevyhovující dispozici. Jedinou obytnou místnost představuje rohový pokoj, samostatná kuchyně je zbytečně velká, stejně tak koupelna. Z kuchyně je přístupná úzká a dlouhá komora s problematickou využitelností,“ popisuje situaci ze svého pohledu architekt Hynek Maňák z brněnského studia Maniac interier.

Fotogalerie

Připravil tři návrhy řešení, v nichž zohlednil i Petřina přání. Mladá žena by ocenila návrh koupelny jak s vanou, tak další pouze se sprchovým koutem, než se rozhodne pro konečné řešení.

Situaci trochu komplikuje to, že z dodaných podkladů není jasné, zda je v koupelně okno, nebo přístup dveřmi na balkon.

Další Petřiny požadavky? V interiéru by určitě neměl chybět pracovní stolek, důležité jsou pro mladou dvojici také úložné prostory. Architekt Maňák akceptoval také prosbu, aby v návrzích Petra našla také inspiraci na propojení kuchyně s obytným prostorem. Potěšil ho i majitelčin zájem o zachování stylových prvků, dveří i stropních štuků.

.„Hodnotné jsou dveře mezi předsíní a halou a dveře mezi halou a kuchyní, nad kterými je prosklené vnitřní okno osvětlující halu denním světlem ze stávající kuchyně. Ostatní dveře a zárubně nejsou až tak hodnotné,“ soudí architekt Maňák.

Půdorys byt - stávající stav

Varianta A

Tato varianta se snaží o minimalizaci stavebních úprav, proto se v ní nepočítá s bouráním žádné stávající, byť nenosné příčky. V hale přibylo WC, které je napojeno přes zeď na odpady původního záchodu ve stávající koupelně.

Může se hodit

Champagne House

Champagne House - krásný zrekonstruovaný pražský dům na Praze 10.

Více bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

V příčce oddělující komoru od haly je vybouraný otvor, který lze uzavírat otočnými nebo posuvnými dveřmi. Prostor komory je tak přístupný z haly. Ve stávající předsíni je možné umístit šatní skříně, skříňky na boty, lavičku a další předsíňové prvky, zrcadlo, šatní stěny a podobně.

Ložnici umístil architekt Maňák do původní kuchyně a stávající průchod do komory zrušil. „Je otázkou ponechání vnitřního prosvětlovacího okna nad dveřmi. Světlo z haly v noci může rušit spící v ložnici. Okno však není nutné vybourávat, je možné jeho zakrytí závěsy, případně nátěrem,“ radí Hynek Maňák.

Varianta A

Koupelna zůstává ve své původní pozici, vešel se do ní sprchový kout (takzvaný walk-in), vana s délkou 180 cm a široké umyvadlo. V části u okna je koupelna předělena stěnou s prosklenými posuvnými dveřmi, za nimiž se našlo místo pro malou prádelnu s pračkou, sušičkou a skříní. Kotel ÚT byl umístěný na WC, přes zeď je připojený do příslušného komínového průduchu.

V původním pokoji je kuchyň spojená s odpočivným prostorem. V této variantě je zakreslena kuchyňská sestava ve tvaru T s prodlouženou pracovní deskou, která zároveň slouží jako jídelní stůl při sezení na zvýšených (barových) židličkách.

V pokoji lze umístit i sedací soupravu, křeslo, společenský i pracovní stolek, knihovničky a podobně. Jistou nevýhodu představuje velká vzdálenost od sezení k televizoru.

Varianta B

Tato varianta navazuje na předchozí. Koupelna je zkrácena příčkou, byla tak vytvořena samostatná malá pracovna s oknem (průchodem na balkon?).

Varianta B

Pračka může být v koupelně, nebo naopak přemístěna do technické skříně v hale. Příčka mezi komorou a halou je vybouraná, místo ní se zde vešly šatní skříně. Vybourání příčky znamená ovšem doložit parketové podlahy v místě příčky a původní komory. Lze však použít parkety, které se odstraní v ploše nově vybudovaného WC.

V obytném prostoru je kuchyňská sestava, jídelní stůl a sedací kout s TV. Otvor mezi halou a obytnou místností se v této variantě rozšíří a osadí dvoukřídlými prosklenými dveřmi, které by měly vzhledově navazovat na stávající dveře mezi předsíní a halou. Přinesou optické prosvětlení haly a důstojný přístup do obývacího pokoje. Rozšíření otvoru je ale nutné konzultovat se statikem a ověřit proveditelnost s ohledem na reálnou pozici komínových průduchů v komínové stěně.

Varianta C

Tato varianta předpokládá vybourání příčky mezi koupelnou, což je nutné posoudit statikem a opět vyvolá potřebu doložení parketové podlahy. Tato komplikace však přináší otevření obytného prostoru a využití všech tří oken pro jeho prosvětlení.

U třetího okna je umístěn pracovní kout. „Pokud jde u tohoto okna o balkonové dveře, což z plánku nelze určit, je průchod na balkon z obývacího pokoje velmi cenný a vítaný, pracovní stůl se v tomto případě přemístí ke stěně,“ upozorňuje architekt Maňák.

Kuchyňská sestava ve tvaru U je umístěna v pozici umožňující napojení na odpady původní kuchyně. Ve středu obytného prostoru najdete sezení, které od jídelního stolu v rohu místnosti oddělují nízké skříňky, případně prostorový regál.

Plochá TV je umístěna na šikmé stěně bloku nově zbudované koupelny.

V koupelně je rohový sprchový kout s přizdívkou, za níž se skrývá odpadový svod viditelný na fotografiích, dále vana, umyvadlo, otopný žebřík a koupelnový nábytek.

Varianta C

Varianta C

WC je opět v hale, v něm byla za přepážku umístěna pračka, nad ní kotel ÚT. Úložný prostor bývalé komory bude přístupný přes dva otvory probourané do stěny, tyto se mohou uzavírat otočnými dveřmi tvarově navazujícími na vzhled stávajících dvoukřídlých dveří.

Otvor mezi halou a obytnou místností se rozšířil o ostění a obložku původních dveří. Může být opatřený posuvnými (prosklenými) dveřmi, které se zasouvají do pouzdra v nové stěně přisazené ke stávající nosné zdi. Kuchyňská pracovní plocha má větší hloubku. V ložnici je zakreslena už i dětská postýlka, s níž je příhodné u mladého páru do budoucna počítat.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení, Mendelu Brno.

Autor:




Nejčtenější

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.